Erop uit: Erfgoed Depot Riel is kijken, vastpakken en beleven!

imageWat is er nou leuker dan – tijdens een dagje uit met je dementerende dierbare – terug te gaan in de tijd, met behulp van voorwerpen van toen. In het Erfgoed Depot in Riel is dat op een zeer laagdrempelige manier mogelijk. Onder het motto “kom kijken, vastpakken en beleven” kun je heerlijk dwalen tussen de duizenden voorwerpen, die herinneringen oproepen aan de tijd dat opa en oma de lagere school bezochten, in de jaren vijftig hun eerste keuken kochten of naar de ambachts- of huishoudschool gingen. 

In de schoolbanken kan je met je (groot)ouders samen met een potje inkt en kroontjespen aan de slag. In de Bruynzeel keuken uit 1958 kunnen ze wegdwalen naar de tijd dat hun moeder of oma het draadjesvlees klaarmaakte op een petroleumstelletje. Nog geen tien meter verder loop je samen tussen de bromfietsen uit de jaren vijftig, toen een kostbaar bezit. Zo worden de bezoekers van Erfgoed Depot van de ene naar de andere gedachte aan toen gebracht. Een paar uurtjes lekker ‘back to Memory Lane’!

Verzamelen zit in het bloed van de oprichters Rien en Eveline, opgeteld ruim zestig jaar is het hun lust en hun leven. Met het motto: “Kom dat zien bij Rien en Eveline” geven beiden aan dat iedereen mag meegenieten van hun collectie voorwerpen uit de goede oude tijd. Sinds 16 maart 2012 is hun collectie ondergebracht in het Erfgoed Depot in Riel. Ruim 27.000 bezoekers hebben inmiddels een bezoek gebracht aan het Erfgoed Depot.

Voor jong en oud is dit unieke museum een schot in de roos. Wat je terecht mag noemen een gouden greep is de formule: Kom kijken, vastpakken en beleven. Opa’s en oma’s komen met hun kinderen en kleinkinderen genieten van het zeer gevarieerde aanbod erfgoed. Wat in het bijzonder gewaardeerd wordt is het mogen vastpakken en uitproberen van de voorwerpen.

erfgoed-depot-logo

Naast de vaste collectie erfgoedvoorwerpen (op thema) heeft het Erfgoed Depot altijd nog een aantal tijdelijke exposities zoals de exposities: Wegen is meten en weten of Het leven na de bevrijding , over de wederopbouw periode in Nederland. Ook thema’s als Speelgoed in de periode 1945 – 1965 , toen de kinderen nog kind mochten zijn komen aan bod.

Ik weet nu al dat dit een fijn uitstapje kan worden om met mijn vader en twaalf jarige zoon te gaan doen. Even met z’n drietjes terug naar mijn vader zijn jeugd om samen te beleven hoe het vroeger ooit was..

Voor informatie over openeningstijden, de collectie en verschillende rondleidingen kun je te terecht op de website van Erfgoed Depot Riel. Ik heb er in elk geval nu al zin in!

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top