
Er wordt steeds meer van mantelzorgers gevraagd
De druk op de thuiszorg wordt door de coronacrisis inmiddels zó groot, dat een beroep gedaan wordt op familieleden en vrienden van hun cliënten. Er wordt steeds meer van mantelzorgers gevraagd. Zij kunnen nu ineens het verzoek krijgen om nóg meer in te springen bij de zorg. Niet alleen met het doen van de was of het koken van eten, maar ook bijvoorbeeld bij toiletbezoek of bij het wassen van iemand.
Zorg niet af te schalen
Een woordvoerder van de branchevereniging voor zorgorganisaties ActiZ zegt daarover: “Het piept dat het kraakt. Maar een zorgorganisatie mag niet door het ijs zakken, want de zorg voor kwetsbare ouderen en chronisch zieken kun je niet op pauze zetten zoals in de ziekenhuizen.” Dat geldt voor thuiszorgorganisaties, maar natuurlijk ook voor verpleeghuizen. De 24/7 zorg is daar evenmin af te schalen.
Wat is de reden?
Het ziekteverzuim onder medewerkers is één van de redenen. Ziekteverzuim vanwege besmettingen met het coronavirus, maar ook door de énorme overbelasting tijdens de intelligente lockdown van het voorjaar. Daarnaast kampt de zorg de afgelopen jaren natuurlijk sowieso met een groot personeelstekort. Na de grote ontslagronde van de ‘helpenden’ in de zorg zijn er al veel minder mensen voor meer werk. Er worden zelfs oproepen gedaan om oud zorgmedewerkers terug te krijgen in hun oude beroepen. Of die op hun achterhoofd gevallen zijn, zeg. Die denken inmiddels ook: Van applaus kan ik niet leven!
Inroosteren
Steeds meer thuiszorginstanties en zorginstellingen zijn momenteel creatief in het rondkrijgen van de roosters. Op veel plekken wordt er zorg geleverd met steeds minder mensen en dat betekent in sommige gevallen dat de zorg dan toch moet worden afgeschaald. Dat is natuurlijk best een zorgelijke ontwikkeling. Zorgorganisaties proberen bijvoorbeeld in veel gevallen eerst om zelf uren in te leveren op niet-zorgtaken zoals overleggen, cursussen of opleidingen. Maar op veel plekken moet er dus ook een extra beroep worden gedaan op mantelzorgers om bepaalde zorgtaken over te nemen. Dat moet vast onbetaald, want betaalde mantelzorgers zorgen voor een hoop opschudding bij de beleidsmakers en bedenkers. Herinner je die discussie nog?
Hoe nu verder?
Hoe de komende tijd eruit gaat zien is vrij lastig te voorspellen. Het hangt allereerst natuurlijk af van Corona en hoe de besmettingen zich ontwikkelen. Daarnaast zijn er ook nog behoorlijk wat overbelaste zorgmedewerkers. Maar als je het mij vraagt geldt dat natuurlijk ook voor overbelaste mantelzorgers. Dat leed en trauma haal je niet zomaar even weg. Dat is een proces van maanden of zelfs jaren. Zeker omdat er als gevolg van de jarenlange bezuinigingen in de zorg al zo lang een énorme last op de schouders van mantelzorgers rust en er steeds meer overbelaste lotgenoten bij zijn gekomen.
Oplossingen
Nu moeten er dus in allerijl oplossingen bedacht worden om iedereen de zorg te bieden die men mag verwachten. En soms zijn dat oplossingen die je echt niet voor mogelijk houdt. Als je mij een jaar geleden bijvoorbeeld had gezegd dat we binnen niet al te lange tijd op sommige plekken in Nederland het leger zouden moeten inzetten om de zorg draaiende te houden, had ik je waarschijnlijk compleet voor gek verklaard. Inmiddels is dat dus wel het geval. Waar al die draconische bezuinigingen in de zorg van de afgelopen jaren al niet toe hebben kunnen leiden. Bizar toch?!
Dit bericht heeft 0 reacties