Steeds meer inzet van mantelzorgers verwacht. Kan dat zomaar?

Dagelijks spreken wij lotgenoten die in de thuissituatie en in het verpleeghuis worden gevraagd om in te springen bij de zorg voor hun dierbaren. Om aan de groeiende zorgvraag van vandaag de dag te kunnen voldoen, wordt er vanuit de professionele zorg steeds meer een beroep op de inzet van mantelzorgers verwacht. Maar hoe zit het nou? Kan dat zomaar?

Momenteel is het zo dat zorgprofessional voor verschillende taken en verantwoordelijkheden een beroep op de mantelzorger kunnen doen. Uiteraard afhankelijk van de specifieke situatie en behoeften van de persoon voor wie zij zorgen .

Hier zijn enkele voorbeelden van wat een zorgprofessional qua inzet van een mantelzorger zou kunnen vragen:

  1. Basiszorgtaken: Mantelzorgers kunnen worden gevraagd om te helpen bij dagelijkse activiteiten, zoals persoonlijke verzorging, eten en drinken en bijv. mobiliteit.
  2. Medicatiebeheer: Mantelzorgers kunnen worden gevraagd om medicijnen aan de persoon voor wie ze zorgen toe te dienen, rekening houdend met de juiste dosering en timing. Dus met andere woorden het helpen bij het organiseren van medicatie en het bijhouden van eventuele bijwerkingen.
  3. Medische follow-up: Mantelzorgers kunnen worden gevraagd om afspraken met zorgverleners te organiseren, medische veranderingen in symptomen bij te houden en te communiceren met de zorgprofessionals over de gezondheidstoestand van de persoon voor wie ze zorgen.
  4. Hulp bij therapie en revalidatie: Mantelzorgers kunnen worden gevraagd om te ondersteunen bij oefeningen, fysiotherapie of andere vormen van therapie die de persoon voor wie ze zorgen nodig heeft.

Kortom, allemaal taken die mantelzorgers sowieso al dagelijks voor hun dierbaren verrichten. Meer medische taken mogen niet, tenzij de mantelzorger geschoold is. Er zijn immers behoorlijke risico’s verbonden aan het laten verrichten van medische handelingen door mantelzorgers. Onjuiste uitvoering van medische handelingen kan leiden tot gezondheidsrisico voor de persoon voor wie zij zorgen. En toch ontvangen wij signalen dat er soms wel meer van logenoten verwacht wordt.

Het is echt belangrijk dat beleidsmakers en professionals rekening houden met de grenzen van mantelzorgers en om realistische verwachtingen te hebben. Niet elke mantelzorger is en kan hetzelfde.

Er zijn dus echt zaken die een zorgprofessional niet van een mantelzorger kan vragen:

  • Gecompliceerde medische handelingen: Mantelzorgers hebben meestal niet de training of bevoegdheid om complexe medische handelingen uit te voeren, zoals het uitvoeren van chirurgische ingrepen, het stellen van diagnoses of het voorschrijven van medicatie.
  • Expertise op specifieke medische gebieden: Mantelzorgers hebben over het algemeen geen gespecialiseerde medische kennis op specifieke gebieden zoals bijv. cardiologie, neurologie of oncologie. In die gevallen moet het mogelijk blijven om de expertise van professionele zorgverleners in te kunnen schakelen wanneer dit nodig is.
  • Continuïteit van zorg: Mantelzorgers kunnen niet vanzelfsprekend en zeker niet gratis 24/7 beschikbaar zijn. Het is daarom echt belangrijk om realistische verwachtingen te houden over de beschikbaarheid en het kunnen overnemen van taken door mantelzorgers. Nu en in de toekomst! 

 

 

 

De Redactie van Mantelzorgelijk helpt mantelzorgers op elk mogelijk vlak. Wat kunnen we voor jou betekenen? Mail naar contact@mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top