Foto © Claudia Otten

Emoties

Gisteren is mijn vrouw voor het eerst een extra dag naar de dagopvang geweest. Omdat deze zo plotseling kwam konden wij de ambulant ondersteuner van het fact team niet vragen mijn vrouw in de ochtend telefonisch te wekken en een bakkie koffie met haar te doen om zo de stap iets te vergemakkelijken. Zodoende heb ik dit ouderwets zelf gedaan. De extra dag naar de dagopvang kost mijn vrouw wel wat moeite. Maar het is knap dat zij de beslissing heeft genomen om het te proberen. Zoals ik eerder had geschreven was vorige week een week van moeilijke gesprekken en veel emotie. Zo’n gesprek heb ik toen ook met mijn vrouw gehad waarin ik veel emotie heb laten zien. Dit heeft mijn vrouw doen besluiten de extra dag te proberen. Ondanks dat ik op het moment redelijk goed met mijn vrouw kan praten, heldere momenten, is het ook ontzettend zwaar. Ik heb het al een een tijdje in de gaten, mijn vrouw begint afasie op te bouwen. Ook het binnensmonds praten en mompelen. Ik begon op een gegeven moment aan mijzelf te twijfelen. Maar ik krijg uit onze omgeving de bevestiging dat het opvalt. Ook de herinnering loopt door elkaar heen: zo spreken we af een eitje te koken, mijn vrouw wil met spek, en dan verbaast vragen waarom ik het eitje niet kook. Ik moet dan echt even nadenken en oppassen niet in een discussie te komen. Met rustig praten, adem in adem weer uit, sluiten we een vriendelijk compromis. Het kost mij wel energie welke ik eigenlijk niet meer heb. Maar ik laat mijn vrouw er niet de dupe van worden. Zij kan het ook niet helpen.

En het volhouden wint, een beetje.
Vandaag belde het zorgkantoor mij. Er was iets onduidelijk in de indicatie en de zorg welke geleverd zou worden door Nieuw Unicum. Deze geeft nog geen zorg aan mijn vrouw maar er wordt wel gefactureerd door de cak aan ons. Bij een wlz indicatie behoort een eigen bijdrage. De eerste factuur hebben we al ontvangen. Deze is voor de logeerzorg welke mijn vrouw gebruikt bij Nieuw Unicum. Ik weet dat het wettelijk gezien zo werkt maar vind hier toch iets van: mijn vrouw logeerde om mij te ontlasten. De kosten werden betaald door de zorgverzekering en wmo. Nu er een wlz indicatie is moeten deze kosten vanuit de wlz betaald worden en gaat voor ons de eigen bijdrage in werking. Nu moet ik tegen de hoogte van de eigen bijdrage nog bezwaar maken. In de berekening wordt er gekeken naar ons verzamelinkomen 2019. Mijn inkomen is ontzettend ingestort sinds ik ziek ben geworden door de mantelzorg. Ik heb er al vaker over geschreven. Even een inkijkje: ik krijg nu in 2021 70% van mijn laatste verdiende salaris. Maar eerst is de o.r.t etc vanaf gegaan. Het verschil tussen 2019 en 2021 is €21.000. In 2019 had ik ook inkomen uit de pgb van mijn vrouw. €17.000. (Zijn bruto bedragen) Dit heeft het mij dus gekost. Van een zeer goed inkomen naar huur en zorgtoeslag. Maar er zijn ook mooie dingen. 6 oktober 2016 kreeg mijn vrouw haar 2de donornier. Na 58 uur in spanning wachten in het ziekenhuis werd deze geplaatst. Het kost soms een beetje moeite maar blijven oog houden voor de positieve dingen. Het telefoongesprek met het zorgkantoor kreeg een staartje. De medewerker informeerde naar de thuissituatie en naar mij. Na dit te hebben aangehoord heeft deze contact gehad met maatschappelijk werk van de zorginstelling Nieuw Unicum. Voor december mag mijn vrouw extra logeren. Voor 4 januari ’22 staat al geplant maar vanaf 15 december ’21 mag mijn vrouw aansluitend logeren. Maar eerst 28 oktober 13 dagen. Dit geeft echt wat licht aan het einde van de tunnel. Dankbaar.

"Ik ben mantelzorger, een trotse mantelzorger."

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Ik heb hetzelfde gehad met mijn moeder. Ook eigen bijdrage over het jaar 2019. Inmiddels ook veel minder inkomen dit jaar. Ze moest zoveel betalen dat ze maar 5 euro overhield. Heb het cak gebeden die adviseerden mij om het formulier “aanpassing van de eigen bijdrage wlz in te vullen. Ben naar een boekhouder/belastingaangifte geweest. Koste me 100 euro maar heb er wel 500 euro/per maand eigen bijdrage afgekregen. Heb de belastingtarieven van 2019 en 20 meegenomen. Hij kon het zo uitrekenen.
    Dus echt de moeite waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top