Eindelijk! Hugo de Jonge noemt het woord mantelzorgers!

Eindelijk! Na weken signalen te hebben verstuurd naar het ministerie, mijn vlog en ettelijke opinieblogs komt Minister de Jonge van Volksgezondheid eindelijk over de brug. Hij heeft dan toch écht de mantelzorgers benoemd in het debat van gisteren. Maar het ging niet van harte en ook zeker niet uit eigen beweging. Hij zei het op verzoek van Henk Krol van 50Plus. Wat hij zei? Kijk en luister maar..

“Misschien als een volgende doelgroep waar je meer zou willen testen, misschien als volgende doelgroep om meer te werken met persoonlijke beschermingsmiddelen. Hoe dan ook, in alle vormen van ondersteuning en daar zijn wij ook mee bezig bijvoorbeeld via het aanbod van MantelZorgNL en hun hulplijn”.

Misschien. Dat is het woord wat er duidelijk uitspringt. Niks geen harde toezeggingen maar vage woorden van een minister die zich er blijkbaar helemaal niet in verdiept heeft. Als minister die de signalen duidelijk niet hoort en leest. Signalen die wij vanuit Mantelzorgelijk toch écht elke week doorgeven.

Zoals gezegd was er dus een motie van 50Plus voor nodig om de minister OPDRACHT te geven aandacht te geven aan deze vergeten groep. Wat hield de motie in? We hebben hem er even voor je bij gezocht:

 

 

Nadat alle moties waren ingediend gaf Hugo de Jonge antwoord en liet het oordeel van motie 13 van 50Plus aan de kamer. Best jammer want het was een redelijk symphatieke en héle logische motie na al die verontruste signalen van mantelzorgers, die als de dood zijn om hun dierbare te besmetten.

 

Na de pauze stemde de kamer. En hoe!

YES!! De motie werd met algemene stemmen aangenomen! Het verdeelmodel moet volgens de minister natuurlijk wel eerst nog ‘een beetje’ aangepast worden. Maar…. het eerste en meest gehoorde signaal van mantelzorgers in thuissituaties is godzijdank  aangenomen. Wij zijn echt heel blij!

Maar dat is nog niet alles. Er is namelijk ook nog een motie aangenomen die er voor zorgt dat er een ethische discussie gevoerd gaat worden over (eventueel) bezoek aan dierbaren in zorginstellingen. Hopelijk horen we daar de komende week meer over. Aan ons zal het niet liggen. Wij blijven zo lang als nodig op allerlei manieren pleiten voor de meest humane en intelligente manier om onze kwetsbare dierbaren in zorginstellingen te beschermen!

Ben je mantelzorger in zo’n situatie en wil jij ook een signaal afgeven? Bel ons dan op telefoonnummer: 088 505 4331 of mail naar coronahulp@mantelzorgelijk.nl Onze hulplijn is 7 dagen in de week van 08:30 toto 22:30 uur te bereiken.

 

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top