Mantelzorgers hebben liever beschermende middelen dan een app !

Het kabinet wil met een speciale app de verspreiding van het coronavirus tegengaan.  Maar wat denk je? Ondanks alle signalen dat mantelzorgers liever beschermende middelen dan een app hebben, werd dat idee afgelopen week door niemand minder dan onze minister van Volksgezondheid opgeworpen. De app moet verspreiding van het virus zoveel mogelijk inperken zodra de coronamaatregelen worden versoepeld. Met de app weet je dan of je in contact bent geweest met iemand die corona heeft. Als dat zo is, kun je zelf ook voorzorgsmaatregelen nemen, zoals thuisquarantaine. Op die manier worden de samenleving en gezondheidszorg zo veel mogelijk ontlast, is het idee.

Signalenlijst

Ik ben echt dol op apps. Het kan mij normaal gesproken niet gek genoeg, of ik probeer zoiets uit. Maar als ik lees hoe druk en enthousiast Hugo daar momenteel mee is, krijg ik toch een simpele wegtrekker.
Wekelijks stuur ik het ministerie vanuit Mantelzorgelijk onze signalenlijsten van mantelzorgers die zich enorme zorgen maken om de veiligheid van hun dierbaren. Ze vragen maar een ding: bescherming voor zichzelf om hun dierbaren te kunnen beschermen. Daar pleiten wij nu al een paar weken voor. Hoe kun je als minister van Volksgezondheid dan in godsnaam drukker zijn met een app, dan om de veiligheid voor mantelzorgers en hun dierbaren?

Was het van meet af aan sowieso niet beter geweest om al vanaf half maart van onder af te beginnen met beschermende middelen en daarmee het aantal gevallen op IC’s zo laag mogelijk te houden? Wat heb ik in godsnaam in dit hele verhaal gemist? Ergens zijn al die IC patiënten toch besmet? Niet op de IC in elk geval. En doen mantelzorgers en hun dierbaren er dan helemaal niets meer toe? In december 2018 heb ik hem juist zo lovend over zorgvrijwilligers horen spreken, tijdens een Libelle Nieuws Café.

Er moet beter gezorgd worden voor mantelzorgers

De Jonge legde daar uit dat vrijwilligers in de zorg zo essentieel zijn: “Als de ministers een maand lang thuis blijven zal de wereld gewoon blijven draaien. Maar als vrijwilligers het werk neerleggen stopt alles binnen een dag.” Volgens hem moest er vanuit de politiek dan ook beter gezorgd worden voor alle mantelzorgers en vrijwilligers in de zorg.

Waar is die zogenaamde betere zorg voor mantelzorgers dan in hemelsnaam?  Juist nu – in deze crisis- is dat soort zorg gewenst! Waar blijven de beschermende middelen voor deze zorg vrijwilligers? Mantelzorgers doen er al jaren echt van álles aan om hun kwetsbare dierbaren veilig te houden. Zou minister de Jonge nou echt denken dat hen dat in deze crisis ook lukt met een app?

Ik hoop oprecht dat het nieuwe speeltje van onze minister weer even terug de kast in gaat. En dat hij eerst zorgt voor betere zorg voor mensen, die hij destijds zo essentieel vond. Gewoon iets wezenlijks terug naar alle belangeloze zorgers, die onze schatkist vanaf 2015 zoveel geschonken en bespaard hebben. Niet om hen te belonen maar omdat zij – nét als alle andere zorgers – ook recht hebben op een beetje veiligheid!

Beschermende middelen voor mantelzorgers staat al weken op nummer één, meneer de Jonge. Kijk onze signalenlijsten er nog maar eens goed op na!

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. ik heb gisteravond in het gesprek met dhr. Rutte en Hugo NIETS gehoord over de mantelzorgers, vakkenvullers krijgen een extraatje en wij? Met onze zorgen en stress krijgen wij misschien ook wel PTSS! Waar kan ik mij aanmelden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top