skip to Main Content
De Eerste Verjaardag Zonder Pap #mantelzorg #rouw

De eerste verjaardag zonder pap #mantelzorg #rouw

Het leven gaat door. Die zin heb ik in de maanden na de dood van mijn vader echt zo vaak te horen gekregen… En ik weet ook dat het waar is, dat het zo is, dat het zo zijn moet.

Maar soms… soms blijft het leven even hemelaal stil staan, zoals vandaag.

Eén jaar geleden is het pas, dat ik naar mijn vader in het ziekenhuis reed. Ik wist hoe verdrietig hij zich voelde dat hij me niet kon feliciteren met mijn verjaardag. Dus ik ging naar hem toe. Het was een zwaar moment, voor ons allebei – maar ook heel mooi en waardevol. Helaas duurde het samenzijn maar kort. Twintig minuten later werd papa opgehaald voor bestraling. En toen ik bij hem was, hadden ze de verdoving al toegediend – dus hij was er niet helemaal bij.

Maar hij kuste me, hij stuurde me naderhand nog een berichtje uit de behandelkamer. En hij drukte, voordat ze hem naar de operatiekamer brachten, een briefje van 20 euro in mijn handen – om twéé stukken taart te gaan eten in het ziekenhuisrestaurant, omdat hij er niet bij kon zijn….

Na de behandeling was hij nog diep in slaap. Ik ging aan zijn ziekenhuisbed zitten. Later ben ik bij hem in bed gekropen, om tegen hem aan te liggen. Ik heb lang zo gelegen… tot hij wakker werd. Een uniek moment. Ik als volwassen vrouw, naast mijn vader, net als vroeger, toen ik een kind was.

Het was de mooiste verjaardag die ik ooit heb gehad.

En nu? Vandaag?

Zit ik hier met tranen in mijn ogen. Geen berichtje. Geen knuffel. Het is zo moeilijk. Straks komen mijn vrienden en familie langs en ik heb er helemaal geen zin in. Ik mis hem nog steeds zo enorm. Het spijt me – ik wilde jullie geen moeilijke dag bezorgen. Maar ik mis hem nog steeds zo…

Jeanette de Vries

Avatar

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X