skip to Main Content
De Eerste Kerst Zonder Mama #mantelzorghulpvraag

De eerste kerst zonder mama #mantelzorghulpvraag

Beste mensen,

Ik heb weer een vraag voor jullie. Ik voelde me enorm gesteund door jullie antwoorden een paar weken geleden. Inmiddels is mijn moeder al even overleden en nu gaan we langzaam naar de donkere dagen en mijn angst neemt toe. Of het echt angst is, weet ik eigenlijk niet precies. Maar ik voel me echt heel erg gespannen en verkrampt en behoorlijk onprettig.

Het probleem is dit. Ik zou heel graag de traditie van de afgelopen jaren een beetje willen vasthouden. Kerst bij mijn gezin of bij mijn ouders, de hele familie samen, natuurlijk met mijn broer en zijn familie. Maar mijn broer heeft geen zin om samen kerst te vieren en mijn vader weet nog niet of hij er aan toe is om de feestdagen “toe te laten”. Hij kan het denk ik niet aan, en zeker geen twee dagen samen.

En nu zit ik dus in de piepzak. Ik weet niet wat ik moet doen. Moet ik mijn hart volgen en mijn familie dus onder druk zetten voor de traditie van de gemeenschappelijke kerstdagen? Of moet ik het laten? Maar vallen we dan als familie niet uit elkaar? En hoe is dat voor mij? Ik wil niets liever dan iedereen bij elkaar. Vasthouden wat we nog hebben. Hoe zien jullie dat? Hebben jullie hier ervaring mee? Ik bedoel dus dezelfde situatie als dit, de eerste kerst zonder die lieveling van een moeder waar je voor zorgde.

Hoor graag.

Lieve groeten,

Eva (Den Haag)

Heb jij een tip voor Eva? Zet dat dan in de comments of onder deze blog. Wij sturen alle antwoorden door naar Eva. Heb je zelf een vraag? Stuur hem op, via social media of naar de mantelzorgelijk-mailbox (info@mantelzorgelijk.nl). Wij delen je vraag met duizenden lezers.

 

 

Avatar

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Hoi Eva,
    Op de eerste plaats natuurlijk van harte gecondoleerd.
    Op de tweede plaats: Ga precies het tegenovergestelde doen deze kerst, als wat je gewend was. Ga lekker wandelen in de natuur met alleen je gezin, en ga daarna ergens uit eten.
    Huil om wat niet meer is. Laat het gaan. In de loop van het nieuwe jaar kun je polsen of er ruimte is voor de voortzetting van jullie traditie, of dat jullie een nieuwe vorm gaan zoeken.
    Ik wens je veel sterkte toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X