Een casemanager dementie – de spin in het web!

Wat ben ik toch ontzettend blij met onze casemanager dementie van Versa Welzijn! Door omstandigheden – lees: bureaucratie in de zorg – zijn wij twee jaar lang van het kastje naar de muur gestuurd om de zorg voor mijn vader op gang te krijgen.

image

Vanaf het moment dat de casemanager bij ons naar binnen kwam, werden veel problemen onmiddellijk helder gemaakt en alleen dát scheelt me nu al uren per week om alles te regelen en inzichtelijk te krijgen. Schaarse tijd die ik echt veel liever aan andere zaken besteed.. Mijn gezin en werk bijvoorbeeld.

Casemanagers dementie zijn de centrale figuren als het op langdurige zorg aankomt. De spin in het web. Zij kennen de sociale kaart, weten de weg in ‘zorgland’ en zijn vooral onafhankelijk. Zij zijn vaak het luisterend oor voor familie – die vaak al zo overbelast is – en geven een objectieve en heldere kijk op elk probleem, waar je als mantelzorger tegenaan loopt. Casemanagers hebben, door hun jarenlange praktijk ervaring, bij alle partijen – of het nou gaat om de geriater, de huisarts of de thuiszorg – hun deskundigheid en betrouwbaarheid wel bewezen en zijn een onmisbare schakel als het gaat om zorg voor dementerenden.

Als de regering echt wil, dat dementerenden langer thuis wonen, zal men zorgverzekeraars moeten verplichten om deze belangrijke schakel tussen zorginstanties en mantelzorgers te blijven faciliteren. Als de casemanager verdwijnt is er geen centrale figuur meer die alles coördineert, lopen heel veel zaken vast en raken mantelzorgers meer en meer overbelast, wat uiteindelijk zal leiden tot dramatische gevolgen en nog veel meer zorgkosten!

Dus als je voor 1 januari a.s. overweegt om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar en je hebt de zorg voor een dementerende ouder of partner, kijk dan even goed na in de polisvoorwaarden óf zij de casemanager wel vergoeden.  Niet dat je voor onaangename verrassingen komt te staan en ineens je zorg en toeverlaat kwijt raakt. Daar zou ik namelijk echt niet aan moeten denken!

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top