skip to Main Content
Foto © Claudia Otten

Dyezzie blogt over haar moeder met Alzheimer: Wat Betekent Je Verjaardag Nog….

“Lieve Mama,

Het is vandaag jouw dag, je wordt vandaag 75 jaar. Zojuist heb ik je gebeld en je in het Duits (is een dingetje tussen ons) toegezongen. Je moest lachen, maar je lachen ging snel over in huilen. Ik wilde je alleen laten voelen dat ik je verjaardag niet vergeten ben,  mam. Jij bent dat wel. Goed, de verzorging vertelde me dat je extra mooi aangekleed bent, dat de slingers opgehangen zijn en je een cadeautje krijgt. Ik heb ze bedankt, want daar ben ik ze oprecht dankbaar voor. Ja mam, je mag deze dag nog bij leven meemaken, maar hoe…. Je gunt het niemand om zo jarig te zijn.

Ik heb je bewust niet gefeliciteerd vandaag. Zelf voel ik het vandaag niet als een feestelijke dag. Je kunt niet meer praten, je kunt zelf niets meer en zoals je zelf zou zeggen, ‘Ik kon beter dood zijn, want nu ben ik een kasplantje geworden!’ Ik weet heel goed, dit zou je zelf nooit hebben gewild. Papa voelt soms dichterbij dan jij mam en hij is al heel wat jaren over. Ik bedoel hiermee dat ik het gemakkelijker vind om papa’s geboortedag te herdenken, maar dat kan ik voor mijn gevoel niet bij jou doen. Jij leeft nog.  Nou ja, leven…. Dit is geen leven. Dit is wachten tot je over mag gaan. Nee, ik kan deze dag nu niet vieren mam, maar je zult me wel begrijpen.

Want wat betekent je verjaardag nog mam, als meneer Alzheimer je al voor 95% van me heeft weggenomen? Het voelt zo leeg voor me. Wat ik wel heb geleerd de afgelopen jaren is om dingen om te buigen. Dat heb ik dus ook met onze verjaardagen gedaan. Wat ik doe is af en toe iets voor je meenemen en dat is dan mijn cadeautje aan je. Dat doe ik verschillende keren in een jaar. Jij beseft tenslotte niet meer wanneer het je verjaardag, of moederdag, is. Dus op die manier maak ik van de nood een deugd. Mijn eigen verjaardag vier ik niet meer met je. Bewust heb ik de keus gemaakt toen ik 45 jaar werd om het voor de laatste keer met je gevierd te hebben. Dat hebben we toen ook op een geweldige manier gedaan. Zo houd ik een goede herinnering aan mijn verjaardagen met jou erbij, want je was toen nog aanspreekbaar en je kon nog redelijk uit je woorden komen. Dat was ook de keer dat ik je de foto gaf van jou met je idool Freddie Mercury erop. Deze had ik zelf voor je gemaakt met behulp van Photoshop en dit was een schot in de roos gebleken. Om op mijn manier jouw verjaardag vandaag ‘te vieren’ ga ik daarom (voor de zoveelste keer) vanavond de film Bohemian Rhapsody kijken. Dan houd ik het positief, het geeft me kracht en ik voel me dan extra verbonden met je. En weet je mam, ik heb anderen uitgelegd om me maar liever niet te feliciteren met jouw verjaardag vandaag, ik ben eerlijk geweest in mijn gevoel. Daarom heb ik anderen om steun gevraagd of me anders veel kijkplezier te wensen bij de film vanavond. Dat geeft me namelijk behalve de steun ook rust.

Hoe moeilijk ik het ook vind mam, jouw moeder was 75 jaar oud toen ze overleed, niet aan een vorm van dementie trouwens. Houden Van is ook loslaten en met pijn in mijn hart hoop ik dat jij haar daarin volgt en je 76ste verjaardag je bespaard mag blijven van deze hel waar je nu in zit.

Ik Hou Van Je Mama!

Liefs

Je dochter, Dyezzie”

Avatar

Dyezzie Engel

Mijn naam is Franka, maar ik blog onder de naam Dyezzie. Sinds 2014 blog ik over persoonlijke zaken op www.dyezzie.nl. Sinds 2013 weten we dat mijn moeder Alzheimer heeft. Pas sinds eind 2015 blog ik ook hierover met haar goedkeuring. Hierin schrijf ik wat er allemaal gebeurt met haar, maar ook hoe het voor mij is.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X