skip to Main Content
Foto © Claudia Otten

Dyezzie blogt over haar moeder met alzheimer: En Dan Is Er….

….Karamel Cappuccino van de Hema! Ja echt, ik zweer het! En mama  en ik zijn niet naar de Hema geweest voor ons Hema-Moment! Wat ik nu ga schrijven is pure vriendschap….

Onlangs schreef ik al in een blog dat ik wist dat mama en ik niet meer naar naar de Hema zouden gaan. Mama had epileptische aanvallen, toevallen werd het ook genoemd, gehad. Ik durf(-de) niet meer met haar naar de Hema te gaan. Stel dat ze het daar zou krijgen. Dat zag en zie ik niet zitten. Niet om mij, maar om mama. Dat beredeneer ik uit haar oogpunt. Zij zou zo nooit in het openbaar gezien willen worden. Ik ken haar daar meer dan genoeg voor, ik ben haar dochter immers. Op dat moment wist ik nog niet dat ze er medicatie voor had gekregen en ook niet dat ze sinds die medicatie geen epileptische aanvallen/toevallen meer had gehad.

Het was eens dat ik zat te appen met Emma. Ze had me toen gezegd dat, wanneer ik weer naar mama ging, ik dat even moest melden. Ik had getikt dat ik dat zou doen. Dat moment was afgelopen week. Ik zat in de trein en dacht daar opeens aan. Ik stuurde een appje dat ik onderweg was en dat ik het moest melden, maar niet meer wist waarom. Het enige wat Emma terug appte was, “Surprise!” Een glimlach verscheen om mijn mond en ik vroeg niet verder, ik zou het wel zien. Wel vertelde ik dat ik samen met tante Josje naar mama zou gaan. Ik zou haar op de hoogte houden wanneer we zouden gaan. Dat zou rond half vier zijn. Netjes als altijd gaf ik dat keurig op de app door aan Emma. Zij beantwoordde dat met en duim omhoog.

Even voor half vier waren tante Josje en ik bij mama. Mama huilde, zoals ze dat alleen nog maar doet sinds de laatste maanden. Ja dat is zwaar. Toch weet ik nu dat de Alzheimer inmiddels op haar emoties kan zitten en dat wetende, kan ik ermee omgaan. Het werd half vier en ja hoor, daar kwam Emma de huiskamer in met haar kroost. Ze groette me vrolijk en gaf mama een knuffel. Ik was nieuwsgierig naar wat die “Surprise” was en ze opende haar tas en riep vrolijk terwijl ze die uitpakte, ‘Als jullie dan niet meer naar de Hema kunnen voor jullie Hema-Moment, dan brengen we de Hema naar jullie!’ Ze pakte 2 thermo-bekers eruit, waarvan 1 met warme chocolademelk en een met de karamel cappuccino, een flesje chocolademelk, een bus slagroom en 2 karamel-bonbons! Nee, ik kon het niet droog houden, mijn tranen vloeiden rijkelijk!

Emma vond het heerlijk om ons zo blij te maken en vertrok al vlot weer. En ik? Ik kon er nog steeds niet bij. Eerlijk…. Ik schrijf dit weer met de tranen in mijn ogen, ik ben hier zo dankbaar voor! Dat kwam nog meer door mama’s reactie. Ze huilde nog steeds, ook toen Emma er was. Toch, op het moment dat ze de chocolademelk kreeg (ik had het in een kopje gedaan en de slagroom erop gespoten), toen brak de glimlach bij mama door. Nou en of er herkenning was!

’s Avonds zat ik weer met Emma te appen. Ze had het uitgelegd bij de Hema en men wilde de thermo-bekers graag vullen. De dame van het Hema-restaurant had het namelijk fantastisch gevonden! Mooi he?! Ik ben hier zo ontzettend gelukkig mee. Dit zijn van die mooie ervaringen en hiermee is dus weer een prachtige herinnering gemaakt! Om mama’s grootste idolen weer aan te halen…. Queen zong ooit: “Friends Will Be Friends”, en zo is het!

Avatar

Dyezzie Engel

Mijn naam is Franka, maar ik blog onder de naam Dyezzie. Sinds 2014 blog ik over persoonlijke zaken op www.dyezzie.nl. Sinds 2013 weten we dat mijn moeder Alzheimer heeft. Pas sinds eind 2015 blog ik ook hierover met haar goedkeuring. Hierin schrijf ik wat er allemaal gebeurt met haar, maar ook hoe het voor mij is.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X