skip to Main Content

Dementie grootste doodsoorzaak in Nederland

dementieBerichtje in het nieuws van RTL: Dementie is met ongeveer 12.500 sterfgevallen de grootste doodsoorzaak in Nederland geworden. Vorig jaar stierven meer mensen aan dementie dan aan de meest voorkomende vorm van kanker, longkanker, of aan een hartinfarct. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Longkanker was vorig jaar de dodelijkste vorm van kanker. Vorig jaar stierven 6170 mannen aan longkanker en 4176 vrouwen. 

Dat dementie vaker doodsoorzaak zal worden, komt doordat we steeds ouder worden. Mensen overlijden doorgaans aan de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson of Multiple Sclerose (MS) doordat ze stoppen met eten of drinken, zich verslikken of een infectie oplopen. (Bron: RTL Nieuws)

Marjolijn: Ik ben het toch eens gaan nakijken op internet want ik schrok eerlijk gezegd van dit bericht. Vorig jaar blijken er voor het eerst meer mensen aan de gevolgen van dementie te zijn overleden dan aan longkanker. In 2014 overleden ruim 12.000 mensen die dementie hadden, tegenover ruim 10.000 patiënten met longkanker. Daarmee is dementie volgens het CBS voor het eerst de belangrijkste primaire doodsoorzaak in Nederland. Dat wil zeggen: alleen als de kankersoorten apart worden geteld. Bij elkaar geteld zijn deze ziektes met 43.000 sterfgevallen vorig jaar nog ruim de koploper.

Helemaal waterdicht blijkt deze registratie trouwens niet te zijn. De ziekte van Alzheimer – de meest voorkomende variant –  en vasculaire dementie zijn een duidelijke doodsoorzaak, maar artsen vullen ook nogal eens het ‘dementieel syndroom’ in als primaire reden van het overlijden, met een lichamelijke aandoening als tweede reden. Andersom kan ook hartfalen de eerste reden zijn, en dementie een bijkomende oorzaak. Het is mogelijk dat de ene arts soms een andere primaire doodsoorzaak kiest dan de andere. Bijna 70 procent van de mensen die overlijden aan dementie is vrouw.

Het blijft dus een schatting want concrete cijfers blijken niet te geven, zolang de omgeving van de patiënt de symptomen niet altijd herkent of denkt dat er toch niets aan te doen is. Daardoor komt de patiënt met dementie pas laat onder ogen van de huisarts. En de reden dat je het als naaste niet door hebt, komt mij bekend voor. Ondanks warrigheid, was mijn vader ons heel lang te slim af. Daarnaast blijkt dat nog steeds niet elke (huis)arts de diagnose wil stellen, zolang er geen onomstotelijk bewijs is.

Maar hoe je het ook wendt of keert, de aantallen liegen er niet om. Laten we hopen dat er snel een middel wordt uitgevonden dat dementie tegen gaat.

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X