Dagopvang voor mensen met dementie moet blijven bestaan!

hersenstichtingOp de site van De Hersenstichting kun je precies lezen wat je moet doen om je hersenen zo lang mogelijk gezond te houden. Slaap, beweging, voeding en training van de hersenen zijn essentieel. Als je nog jong en gezond bent kun je er natuurlijk zelf voor zorgen dat je genoeg slaapt, genoeg beweegt, gezond eet en voldoende hersenspelletjes doet om de boel in je bovenkamer zo lang mogelijk gezond te houden.

Mensen met dementie kunnen dat helaas niet en kampen – zeker als ze alleen thuiswonen – vaak met slaapgebrek, hebben onvoldoende beweging, vergeten vaak te eten en hebben totaal geen besef hoe belangrijk activiteiten om de hersenen te trainen eigenlijk zijn.  In veel gevallen zijn deze mensen bij alle vier deze essentiële zaken afhankelijk van hun mantelzorger(s). Deze mantelzorgers hebben vaak een baan , een gezin en de dagelijkse zorg vergt veel van hen. Juist voor extra ondersteuning zijn dagactiviteitencentra een geweldige oplossing.

logo dementie vandaagIk las van de week een krachtig pleidooi van Monika Eberhart – Community Manager en Webmaster van Dementie Vandaag – waarom er absoluut niet bezuinigd mag worden op dagactiviteitencentra en dagopvang voor mensen met dementie:

Ouderen met dementie die alleen thuis wonen vereenzamen en verouderen snel, ze leven een passief en verward leven en raken de structuur van de dag kwijt. Ze hebben geen besef meer van wat, wanneer, waar en hoe. Ouderen met dementie die nog een partner hebben zijn vaak een grote last voor de partner. De partner heeft vaak geen ruimte meer voor een eigen leven en is 24 uur per dag bezig met zorgen voor, zorgen van, regelen dat, zoeken naar enz. enz.

Op een dagactiviteitencentrum komen mensen met dementie in contact met andere mensen, wordt er structuur aangeboden, zijn er passende activiteiten, wordt er naar ze geluisterd, krijgen ze aandacht, wordt er gezellig met elkaar gegeten, samen liedjes gezongen. Het is een plek waar de oudere met dementie zich, na een periode van gewenning, zich prettig en gewaardeerd gaat voelen.

Dagactiviteitencentra en dagopvang zijn goed voor de hersenen:

Slaap: Als iemand een paar dagen per week een dagactiviteitencentrum bezoekt dan ontstaat er structuur. Op tijd opstaan, ergens heen gaan, overdag bezig zijn, op tijd eten, op een vaste tijd weer naar huis. Hierdoor voorkom je dat mensen de hele dag beetjes slapen waardoor je de kans vergroot dat ze ‘s nachts beter slapen. Goed slapen zorgt er weer voor dat de hersenen zich herstellen (niet genezen want de ziektes die onder dementie vallen zijn niet te genezen).

Beweging: Doordat er een paar keer per week aan beweging wordt gedaan gebeuren er een paar belangrijke dingen in de hersenen:

– Bloed stroomt beter naar de hersenen
– Er komen stoffen als serotonine en dopamine vrij, dit levert een algeheel prettig gevoel
– De kans op depressie wordt verkleind
– Het heeft invloed op de biologische klok, beter slapen.

Voeding: Zien eten, doet eten! Doordat mensen met elkaar aan tafel zitten is de kans groter dat ze beter en/of meer eten. Er wordt een gezonde maaltijd aangeboden en er wordt een paar keer per dag iets gedronken waardoor de persoon met dementie meer kans heeft om voldoende vocht binnen te krijgen. Genoeg vocht zorgt weer voor een betere algehele gezondheid.

Training: Doordat er op een dagactiviteitencentrum dagelijks aan geheugentraining gedaan wordt worden de hersenen gedwongen te werken. Het gaat hier niet om ingewikkelde geheugentraining, maar meer om gesprekken over vroeger, praten over krantenartikelen, het laten herleven van oude gezegdes, het beantwoorden van vragen over alledaagse onderwerpen.
Er worden ook creatieve activiteiten gedaan, deze stimuleren de hersen op een ontspannen manier.
Creatief bezig op een dagactiviteitencentrum

Conclusie

We kunnen dus concluderen dat een dagactiviteitencentrum of dagopvang voldoet aan de eisen om de hersenen zo lang mogelijk zo gezond mogelijk te houden.

Dagopvang is onmisbaar omdat het twee belangrijke dingen doet:

– Het ontlast de mantelzorger
– De persoon met dementie heeft een zinvolle dagbesteding

Toch wordt het belang, naar mijn mening, niet genoeg erkend. De overheid is van mening dat de zorg voor mensen met dementie vooral geleverd moet worden door de naaste omgeving. Pas als iemand vergevorderde dementie heeft wordt er verder gekeken en dan ben je al op het punt dat iemand opgenomen moet worden omdat het thuis echt niet meer gaat.
Als je zou investeren in goede zorg terwijl iemand nog thuis woont, dan kun je volgens mijn mening mensen langer thuis houden en als ik me niet vergis is dat juist wat de overheid wil.

Elke oudere wil de dagen zinvol en leuk doorbrengen, dus ook ouderen met dementie. Iedereen heeft recht op ontspanning, dus ook mensen met dementie.

Wat te doen om naar een dagactiviteitencentrum te kunnen gaan

Bent u mantelzorger van iemand met dementie en bent u op zoek naar mogelijkheden betreffende goede dagopvang? Dan is het belangrijk om eer paar dingen te weten:

– U heeft een beschikking Begeleiding Groep nodig
– U kunt de beschikking aanvragen via de WMO van uw gemeente
– U kunt de beschikking zelf aanvragen, of met behulp van uw huisarts of de verpleegkundige in uw wijk
– U kunt ook een casemanager dementie zoeken in uw gemeente (google doet wonderen), deze weten vaak goed de weg in dementieland.
– Er moet ook vervoer van en naar de dagopvang geregeld worden. Dit is per gemeente verschillend.

Tot slot

Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: Zorg goed voor ouderen, met en zonder dementie. Ze hebben tenslotte ooit jarenlang voor ons gezorgd.

M.C. Eberhart

Chapeau Monika, een geweldig en vooral duidelijk verhaal. Laten we er met z’n allen voor zorgen dat beleidsmakers inzien hoe belangrijk deze voorziening voor onze dementerende dierbaren en hun mantelzorgers is. Dat mag natuurlijk nooit verloren mag !

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top