skip to Main Content
Dagboek Van Een Mantelzorger: Voltooid Leven? #alzheimer

Dagboek van een mantelzorger: Voltooid leven? #alzheimer

Gisterenavond was ik bij een bijeenkomst vh Platform Doodgewoon in Den Haag. Het ging o.a. over voltooid leven en wanneer dat is? Ik miste de stem van de migranten ouderen en ik kon het niet laten om daar een opmerking over te maken. Wat vinden zij? “Maar ze zijn zo moeilijk te vinden”. Dat herken ik, maar ik zal papa’s stem blijven zijn.

Is zijn leven voltooid? We hebben nooit over doodgaan gepraat. Wel heb ik tijdens ons laatste bezoek in zijn geboorteplaats Kos bij ons bezoek aan het graf van zijn ouders en broer gevraagd waar hij begraven wil worden? Daar kwam helaas niet veel uit. Diverse malen heb ik gedacht dat zijn leven is voltooid, wat heeft hij eraan om nu in het duister te leven? Het gaat slechter en slechter, hij weet bij ons thuis de wc niet meer te vinden. Kan zijn broek niet meer goed open doen als ik zijn insuline wil inspuiten.

Aan de andere kant vraagt hij wel bij het eten waar de oudste is….. en maakt hij grapjes en stoeit met de kleinkinderen. Geniet van zijn uitstapjes met zijn buddy naar het strand in Kijkduin en is blij als hij nieuwe schoenen krijgt of een stuk taart 🙂. Want eten dat gaat super goed.

Nee, zijn leven is niet voltooid! En dat kan hij niet meer zelf bepalen en wij al helemaal niet. In de Turkse cultuur bestaat ook zoiets als euthanasie niet. Ik vraag me af wat ik zou willen…….

Ruzie
’s Middags word ik door de EVV’er gebeld, ze was 4 dagen vrij geweest en wilde terugkoppelen dat hij een mede bewoonster had geknepen en dat hij met de (vanaf dag 1 nukkige) buurman mot had gehad, papa had geslagen (oh my god) en de buurman had een beker water over hem gegooid. Oh boy…… terwijl hij zo vrolijk overkwam de laatste dagen. Papa heeft er ook niets over verteld, maar ja hij zal het zich wel niet meer herinneren.

Bril van iemand anders
Ik weet niet zo goed wat ik met deze info moet maar neem gelijk de kans om haar te vertellen dat voor de 2e keer in korte tijd hij zijn bril in de ochtend niet krijgt waardoor hij iemand anders zijn bril pakt. Dat zag ik zondagmiddag toen mijn broer hem meenam. “Dat is niet zijn bril”, mijn broer (echt een man) was dat niet opgevallen. Papa zegt “ik vraag al 2 dagen om mijn bril en krijg het niet”. Ik geloof hem, ik ZIE hem. Ik zie ook 2 poepvlekken op zijn broekspijp en veeg het zo goed en zo kwaad als kan weg terwijl ons bezoek dat hem heeft gebracht koffie drinkt.

Kapot
Ik zie ook dat hij een tshirt over zijn overhemd draagt, een vest daarover en daarover weer een blazer. Ik kleed hem uit en zie dat hij 2 knopen van zijn vest eraf heeft getrokken met een scheur tot gevolg. Nieuw gedrag. Bij het strijken voor ik hem terugbreng zie ik dat hij dat bij de kraag van zijn nieuwe overhemd ook heeft gedaan.

Dag papa
Bij het terugbrengen wil ik toch informeren hoe het komt dat hij zijn bril niet krijgt en of het dus nog in de kast bij de zusters ligt of dat hij het heeft verstopt. Er is een nukkige flexwerker uit het Oostblok, ze stelt zich niet voor, normaal geef ik iedereen een hand, maar ik zie zo vaak nieuwe gezichten (o.a. stagiairs) dat ik ermee ben gestopt. Blijkbaar krijgen ze dit niet in de zorgopleidingen. “Ik had geen ochtenddienst” zegt ze kortaf tijdens het malen van medicijnen “dus ik weet het niet”. De andere zuster komt en die zegt “oh kom maar laten we even in de kast kijken”. En jawel daar ligt zijn bril! Potverdorie. Ik wil echt alle begrip voor de verzorgers opbrengen, maar hoe kan dit nou?

Voltooid leven? Nog lang niet…………… Ik zal papa in ieder geval zo goed mogelijk begeleiden in deze heel lange laatste fase van zijn leven. Ik ben benieuwd wat ik allemaal nog met hem zal meemaken.

Avatar

Fatos Ipek-Demir

Fatos' vader heeft Alzheimer sinds 2012. Ze maken veel mee samen. Geweldige belevenissen maar vaak ook belachelijke, pijnlijke en leerzame.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X