Brus maakt documentaire over zorgintensieve zus

Met de documentaire Op zoek naar mijn zusje wil Debby van der Schuit laten zien wat het betekent om de verantwoordelijkheid voor je eigen zus te dragen. Omdat steeds meer brussen worstelen met de zorgtaak die op ze afkomt, wil ze met haar persoonlijke portret hierin een eerlijke inkijk geven.

Broers en zussen van zorgintensieve kinderen en (jong) volwassenen zullen op een moment in hun leven de zorgtaak voor hun broer of zus van hun ouders moeten overnemen. Een taak die hun hele leven boven hun hoofd hangt. Onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut (2015) toont aan dat maar liefs 68% van brussen zich zorgen maakt over de toekomst met hun zorgintensieve broer of zus.

Wat maakt dat deze broers en zussen, beter bekend als ‘brussen’ ondersteuning nodig hebben? Wat betekent het ‘brus zijn’ voor je eigen identiteit en hoe vind je als brus een balans in je zorgverantwoordelijkheden? Met de documentaire ‘Op zoek naar mijn zusje’ wil Debby hierover voorlichting geven aan zorgprofessionals voor mensen met een verstandelijke beperking en andere brussen bereiken en verbinden. In een kort introductiefilmpje licht ze haar verhaal toe:

“In tegenstelling tot de generatie van mijn ouders, waarin kinderen opgroeiden in gezinnen met gemiddeld 3 kinderen, krijgen ouders nu slechts 1,6 kinderen. Voor broers en zussen van zorgintensieve kinderen en (jong) volwassenen betekent dit dat ze er in de toekomst veelal alleen voor staan,” vertelt Debby. “In een participatiesamenleving, waarin de mogelijkheden tot professionele zorg langzaam verdunnen, kan dit als een zware last voelen.”

Voor haar documentaire zoekt ze nog naar samenwerkingspartners om de film te maken en te verspreiden. Inmiddels hebben al meer dan 25 (belangen)organisaties, zorginstellingen, stichtingen en verenigingen de komst van de documentaire omarmt. Deze organisaties, waaronder Stichting Downsyndroom, Middin, Pameijer, Orion, BOSK, Per Saldo en Gemiva-SVG Groep, helpen in de verspreiding van het verhaal van Debby onder ouders en brussen.

Bekijk de introductiefilm en oproep voor de documentaire ‘Op zoek naar mijn zusje’:

 

Of lees meer over de documentair op de Facebook pagina Op zoek naar mijn zusje.

Dit artikel verscheen op 23 oktober j.l. op Klik.org

 

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top