skip to Main Content
#BeeldJuweeltje, Maart 2018

#BeeldJuweeltje, maart 2018

Mijn nieuwe serie Blogs! Waar het hart van vol is…. Van harte nodig ik je echter uit om mijn nieuwe blogs te volgen. Ze gaan over verbinding (blijven) maken en over de taal van mensen met dementie; het Dementees. Toch weer in de pen geklommen….. ;-).  #BeeldJuweeltje, maart 2018

 

Plotseling leef je (samen) in een ander land?

Je hebt het niet door, het gaat geleidelijk, of het gebeurd van de één op de andere dag – na een intense ervaring. Zowel jouw naaste met dementie als jezelf leeft ‘opeens’ in een andere wereld, met nieuwe gebruiken, met andere ‘wetten’, met een nieuwe taal: het ‘Dementees’. Het voelt alsof je plotseling terecht bent gekomen d.m.v. een ‘tijdmachine’ in een groot vreemd land. En ondertussen trekt die andere wereld ook aan je…. Hoe kun je je samen dan weer een beetje thuis gaan voelen?

 Allereerst accepteer dat dit wennen tijd nodig heeft en het met vallen en opstaan een beetje zal lukken. En vraag support, die bij jou past. Wij leven in een wereld van ratio, van afspraken maken, van doen wat je zegt. Van haast, van veel doen tegelijk. Een wereld waarin je eigenlijk krachtig en vol zelfvertrouwen ‘moet’ zijn. Dingen die totaal averechts kunnen werken in de communicatie met iemand met dementie.

Wat mij –vooral als naastbetrokkenen – helpt is omschakelen, kwetsbaarheid, rouw en onzekerheid durven toe te laten. Bewust stap ik uit de ene wereld, door eerst een kop koffie in het restaurant bij mijn vader te gaan drinken, voordat ik ‘de wereld van dementie’ in wandel. En als hulpverlener zet ik mijn telefoon op stil. Bel ik met aandacht aan, en heet ik de ander welkom (geef ik zo de ander ruimte om aan mij te wennen). Stap ik in mijn ‘relaxt energie’ – ook al voelt het soms van binnen heel anders.

Ik ben mij er bewust van dat mijn doen en laten als een ‘papegaai’ gespiegeld wordt door de ander. Ben ik onrustig, dan kan ik de klok erop gelijk zetten dat mijn dierbare met dementie mijn onrust overneemt….. Andersom werkt het ook. Stap ik in een ontspannende houding, praat ik met een rustig stemgeluid, kies ik woorden die veiligheid oproepen….., dan ontstaat er iets anders….

Oftewel op het moment dat ik de weetjes, de feitjes, mijn perfectie los, mijn ‘het willen regelen’, mijn eigen normen & waarden, de gebruiken die waren…. (en dit is een lange weg geweest van vallen en opstaan…,; dus geef je jezelf die ruimte) los kan laten, en ik ga reageren op het moment;  dán ontstaat er vaak iets anders…! ‘Dan dans ik als het ware mee’….

Heel concreet gezegd: durf je zinnen met ‘vind je’ te beginnen! Vind je dit mooi? Wat vind jij ervan? Zet ook je zintuigen in. Dat doet degene met dementie nl. volop. Vraag eens naar ‘hoe voelt dit voor jou?’ Ga in op het gevoel, de beleving… Wat betekent het voor die ander? En laat het communiceren zoals je gewend was… los…. Accepteer beetje bij beetje (ook al ben je tegelijkertijd in een tergende langzame rouw gestapt) die nieuwe wereld…

En ondertussen weet ik o zo goed dat er soms gewoon een praktische ‘weetje’ nodig is, om goede zorg te geven….. Natuurlijk, het gaat niet altijd op. En ik weet ook dat dit er óók dagelijks is: https://mantelzorgelijk.nl/open-brief-aan-mantelzorgers-iemand-dementie/ . Deze blog van Marjolijn verwoordt dit goed.

Maar de momenten van ‘Juweeltjes’, via de verbinding (door deze nieuwe taal) van hart tot hart, geven mij kracht. En die gun ik jouw ook.

Lieve groet, Ingrid van der Voort

#BeeldJuweeltje: Uitspraken van mensen met dementie, opgeschreven door Paula Irik en Irene Kruijssen, Idee & Vormgeving: Ingrid van der Voort, Foto: Mirjam Smits

 

 

Avatar

Ingrid van der Voort

Ingrid werkt in de thuiszorg. Ze geeft graag werkelijke aandacht aan mensen, bijvoorbeeld door het maken van 'HerinneringsKunst'. Ze zorgt samen met haar broer en echtgenoot voor haar vader Kees. Hij heeft Lewy Body Dementie en woont op een kleinschalig wonen afdeling in het verpleeghuis.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X