skip to Main Content
#BeeldJuweeltje, April 2018

#BeeldJuweeltje, april 2018

Van harte nodig ik je uit om mijn blogs te volgen. Ze gaan over verbinding (blijven) maken en over de taal van mensen met dementie; het Dementees. #BeeldJuweeltje, april 2018

 

Je hart bloeit op, dat is je gevoel

Wekelijks ga ik met een cliënt op stap, en al wandelend genieten we samen van de seizoenen in het park. Weer of geen weer. De frisse lucht doet goed! Het is een uitdaging om de wereld via haar blik te bekijken, goed te luisteren, en ondertussen aan haar veiligheid te blijven denken. Het park wordt altijd druk bezocht door mede wandelaars en fietsers. Ondanks dat vele verhalen steeds terugkomen, verrast ze mij steeds weer….

 Zo observeert zij in de herfst met verbazing het vele blad dat van de bomen gevallen is. Elk bergje op de grond wordt bekeken. En vraagt zich af of het blad uit zichzelf verteerd? Al nadenkend komt ze steeds tot de conclusie dat dat het geval is: ‘de natuur ruimt op!’ ‘Ja, hè?!’ En dat te weten doet haar oprecht goed! Ontspannen kijkt ze mij aan met stralende ogen. Ze mag ‘leunen’ op de natuur…

Nadat deze vraag een paar keer door haar zelf onderzocht is, kan ze met een gerust hart anders naar het gevallen blad kijken.

De grote berg bladeren op een hoop doet haar weer kind zijn. ‘Zullen we?’, vraagt zij aan mij met een lach….. En natuurlijk dwarrelt de vergankelijkheid, het geen dat losgelaten mag worden, even later speels om ons heen….. De natuur ruimt op, elke herfst weer…. En dat je dit opruimen speels mag benaderen…., is helemaal oké.

Mijn hart bloeit op, van zulke mooie feedback die ik via de vragen van mijn cliënt en haar kijk op de wereld mag ontvangen. Herken je het? Krachtige verbindingen én een mooie spiegel. Haar en mijn gevoel communiceert met elkaar. Het geeft mij kracht in de ontmoeting met mijn cliënten, met mijn naaste met dementie. Deze taal, het Dementees, te verstaan – gun ik jou ook. ‘Gevoel…. Je hart….. Je hart bloeit op, dat is je gevoel’

 

#BeeldJuweeltje: Uitspraken van mensen met dementie, opgeschreven door Paula Irik en Irene Kruijssen, Idee & Vormgeving: Ingrid van der Voort, Foto: Mirjam Smits

Lieve groet, Ingrid van der Voort

 

Avatar

Ingrid van der Voort

Ingrid werkt in de thuiszorg. Ze geeft graag werkelijke aandacht aan mensen, bijvoorbeeld door het maken van 'HerinneringsKunst'. Ze zorgt samen met haar broer en echtgenoot voor haar vader Kees. Hij heeft Lewy Body Dementie en woont op een kleinschalig wonen afdeling in het verpleeghuis.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X