skip to Main Content
Autisme En Tweetaligheid

Autisme en tweetaligheid

Autistische kinderen kunnen baat hebben bij tweetaligheid

Nieuw onderzoek suggereert dat tweetaligheid een kind met een autisme spectrum stoornis (ASS) kan helpen. Autistische kinderen hebben vaak moeite om de aandacht te verschuiven als ze van de ene naar de volgende taak moeten overgegaan. Het spreken van twee of meer talen zou dit kunnen vergemakkelijken.

Canadese onderzoekers zeiden dat de bevindingen van het onderzoek aantonen dat meertaligheid cognitieve voordelen biedt.

Professor Aparna Nadig, de senior onderzoeker van de ‘School of Communication Sciences and Disorders’, onderdeel van de McGill universiteit in Canada, vindt dit een ‘nieuwe en verrassende bevinding’. Het onderzoek verschijnt in het tijdschrift Child Development.

In de afgelopen 15 jaar is er binnen dit vakgebied gedebatteerd over het feit of er een ‘tweetalig voordeel’ is wat betreft executieve (uitvoerende) functies. Sommige onderzoekers hebben op overtuigende wijze beargumenteerd dat het voortdurend afwisselen tussen de verschillende talen, wat tweetalige mensen doen om te reageren op de taalkundige context waarin de communicatie plaatsvindt, de cognitieve flexibiliteit kan verhogen.

Tot nog toe is er geen onderzoek gepubliceerd dat aantoont dat dit voordeel ook geldt voor kinderen met een stoornis in het autisme spectrum. Daarom is het erg spannend en boeiend om te ontdekken dat het echt zo is”.

De onderzoekers kwamen tot deze conclusie nadat ze hadden vergeleken hoe gemakkelijk 40 kinderen tussen de zes en negen jaar, met of zonder ASS, die ofwel eentalig of meertalig waren, taken van een door de computer gegenereerde test konden uitvoeren.

Tijdens het onderzoek werd de kinderen in eerste instantie gevraagd om een enkel object dat in het scherm verscheen op kleur te sorteren (bijvoorbeeld blauwe konijnen en rode boten als rood en blauw sorteren). Daarna veranderde de taak in het sorteren van dezelfde objecten maar dan op hun vorm (dus blauwe konijnen en rode boten op vorm sorteren, ongeacht hun kleur).

De onderzoekers ontdekten dat tweetalige kinderen met ASS aanzienlijk beter presteerden bij het meer complexe deel van de taakverschuivende test dan kinderen met ASS die niet meertalig zijn.

Onderzoekers denken dat deze bevinding mogelijk verstrekkende gevolgen kan hebben voor families met kinderen met ASS.

Het is voor families van cruciaal belang om meer sluitend bewijs te hebben als er belangrijke beslissingen op het gebied van educatie en opvoeding gemaakt moeten worden. Er wordt hen vaak geadviseerd dat de taalproblemen juist groter worden als een kind met ASS aan verschillende talen wordt onderworpen,” aldus Ana Maria Gonzalez-Barrero, de eerste auteur van het artikel.

Er is echter een groeiend aantal families met kinderen met ASS die gewend zijn aan het gebruik van twee of meer talen en het spreken van slechts één taal, in een tweetalige samenleving zoals de onze hier in Montreal, kan een belangrijk obstakel zijn als deze kinderen volwassen zijn, op het gebied van werkgelegenheid, educatie en maatschappelijke kansen.”

Ondanks het feit dat het een relatief beperkt onderzoek was, denken de onderzoekers dat het ‘tweetalige voordeel’ dat ze zagen bij kinderen met ASS veelbetekenende gevolgen kan hebben en verder bestudeerd moet worden.

Ze zijn van plan om de kinderen met ASS, die bij dit onderzoek betrokken waren, de volgende drie tot vijf jaar te volgen om te zien hoe zij zich ontwikkelen. De onderzoekers willen kijken of het tweetalige voordeel dat tijdens het onderzoek werd geconstateerd, ook waargenomen kan worden in het dagelijks leven van de kinderen terwijl ze opgroeien.

Bron: McGill University

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
Back To Top
X