skip to Main Content

Als mijn vader vertelt: timide #alzheimer

Sinds 3,5 jaar film ik elke week een gesprek met mijn Alzheimer vader en deel dat hier op Mantelzorgelijk.nl. Alles komt aan bod. Ook het feit dat papa zich toch vaak een beetje eenzaam voelt, ondanks dat hij in een groep woont. Papa zegt hierover: “Ik loer of ik jullie misschien zie.”

Als ik op dinsdag bij papa op de woning kom, zit hij met alle bewoners en de verzorgende aan de koffie. Eerst heeft hij niet door dat ik aanschuif. Hij zit volledig in zichzelf gekeerd naast de anderen. Als hij mij dan ineens ziet, breekt zijn gezicht open. Met een grote grijns zegt hij: “Hey Mallijn, ben jij dat?” Vervolgens laat zijn blik me niet meer los, alsof hij me iets wil vertellen maar dat – vanwege het gezelschap – niet kan. Ik stel voor om naar het restaurant te gaan en nauwelijks heb ik de voordeur achter ons dichtgedaan of papa begint te vertellen dat hij zich ‘timide’ voelt omdat hij nooit meer iemand ziet. Papa zegt (of beter gezegd denkt) dat wel vaker.

Nou is papa in de gelukkige omstandigheid dat hij 5 kinderen heeft en dat wij een strak bezoekschema hebben opgesteld. Ieder zijn vaste dag(en)  De zondag wisselen we met elkaar af. Het komt dus eigenlijk bijna nooit voor dat hij geen bezoek heeft. In onze vakanties regelen we zelf altijd een vervanger, zodat hij toch een oude bekende ziet. Maar soms, heel soms kan dat niet. Zoals maandag. Door omstandigheden kon mijn zus niet gaan en kon – zo last minute – ook geen vervanger regelen. Dan voelen we ons altijd enorm schuldig maar stellen elkaar gerust met het idee dat papa toch niet meer weet wie er de dag ervoor was. Een dag niet gaan is dan voor ons gevoel minder erg. En dan lopend naar het restaurant vertelt papa ineens dat hij zich timide voelt omdat hij nooit meer iemand ziet. Hij voelt zich in de steek gelaten en alleen.

Het zit me niet lekker want zou hij dan toch door hebben dat we de dag ervoor niet konden komen? Als we op het terras aan de koffie zitten, begin ik er toch nog even over en neem dit gesprek op:

 

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X