Afsluiten en opnieuw beginnen

Vandaag rij ik naar de flat van mijn moeder. Voor de allerlaatste keer. Gisteren heeft mijn broer met een buurman de kasten die er nog stonden verwijderd. Er is een man geweest om te kijken of hij in de flat zou willen wonen, maar dat werd uiteindelijk niets. Vandaar dat de kasten eruit gehaald zijn. Voorlopig is de flat (even) zonder bewoners. Ik mag het hoofdstuk flat afsluiten.

Bij de lift aangekomen zie ik de huismeester. Ze stapt in de lift, waar ik gauw bij instap. Ze wil zich nogmaals voorstellen, blijkbaar heb ik in al die jaren geen indruk gemaakt ;-). We praten wat en ze legt uit, dat normaal gesproken één van de aannemers de woning inspecteert. Nu, in geval van overlijden, doet zij het. De flat ziet er spic en span uit, dus ze is er zo doorheen. De vloerbekleding (linoleum) mag gelukkig blijven liggen, dit was al eerder toegezegd. De gaten zijn vorige week door mijn broer allemaal gedicht en waar we ze samen over het hoofd gezien hadden, heeft hij gisteren nog snel even weggewerkt.

Ik krijg een uitleg, dat er ooit brand is geweest in deze woning en dat het er daarom anders uitziet dan in de andere flatwoningen. Voor mij overbodige informatie, ik ben nooit (of misschien toen ik klein was..no memories) in een andere woning in de flat geweest. Ik meld dat er een vaatwasseraansluiting is gemaakt, we controleren de meterstand, de hoofdkraan wordt afgesloten, ik geef alle sleutels af. Dan lopen we bijna gezamenlijk uit de flat, beneden wordt er straks nog een formulier ingevuld voor overname gordijnen, vloer en lampjes (wel zo handig als je in een nieuwe woning trekt, dat laatste). Ik sluit de deur voor de allerlaatste keer en prevel mijn gedag aan de flat. Weer een afsluiting. Thuis komen de tranen, bij mijn kids. Dag mam…

Mariska van Gennep is weduwe, haar man Sjonny overleed in april 2017 aan ALS. Zij schrijft over hoe het was om mantelzorger te zijn van een ernstig zieke zonder vooruitzichten en hoe het nu met haar gezin gaat. In september 2017 heeft ze de Kilimanjaro beklommen voor een goed doel en ter nagedachtenis aan Sjonny. In januari 2018 kwam haar boek “ALS heb je niet alleen, balanceren tussen liefde en mantelzorg uit". Mariska geeft lezingen, trainingen en workshops om de relatie tussen zorgprofessionals/werkgevers en mantelzorgers te verbeteren.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top