ABCDate en ABCMaatje maken contact eenvoudig

Het wijkgebouw is gezellig versierd met ballonnen en slingers. De muziek speelt en de spelletjes staan klaar. Het is duidelijk… hier wordt vanavond een ABCDate-avond gehouden.

De sfeer is wat gespannen. En dat is niet zo gek. Nieuwe mensen leren kennen is nu eenmaal spannend. Of je nu wel of geen beperking hebt.

Eén deelnemer is al vroeg en loopt direct op één van de coaches af. Hij is nu een paar weken lid op ABCDate maar heeft nog niet de vrouw van zijn dromen ontmoet. Hij is daardoor een beetje teleurgesteld. De coach vertelt dat het vinden van een vriendin soms tijd kost. Dat ze het knap vindt dat hij al berichtjes naar andere deelnemers heeft gestuurd. En dat hij op deze avond misschien ook wel een nieuw iemand ontmoet. De deelnemer stapt de ruimte in en bestelt wat te drinken aan de bar.

Aanmeldtafel

Inmiddels begint het bij de aanmeldtafel drukker te worden. Deelnemers komen binnen en ontvangen een badge met hun naam erop. Op die badge kunnen ze ook aangeven waarnaar ze op zoek zijn. Liefde, vriendschap of misschien wel allebei. En of ze dit willen met een man of een vrouw. Ook ontvangen ze contactkaartjes. Deze kunnen ze uitdelen aan mensen die ze die avond ontmoeten en waarmee ze graag contact willen houden.

Dan is het tijd om de avond te starten. De deelnemers worden welkom geheten door twee enthousiaste coaches. Ze beginnen met een groepsactiviteit, een spel met stellingen. Een situatie wordt voorgelezen, waarbij er gekozen kan worden tussen twee antwoorden. Ieder antwoord hoort bij een pion die in de ruimte staat.

Verlegen

“Wat zou jij doen als je op een datingsavond bent en je voelt je verlegen?” De twee bijbehorende antwoorden worden voorgelezen. Er zijn deelnemers die direct naar een pion toelopen. Anderen kijken wat vertwijfeld en vinden het moeilijker om een keuze te maken. Samen praten ze over de antwoorden en er worden tips uitgewisseld.

Dan is het tijd om door te gaan naar de volgende vraag. ,,Wat doe je als jouw date spinazie tussen zijn tanden heeft?” Een hard gelach vult de zaal. Uit de antwoorden blijkt vervolgens hoe verschillend iedereen is. Waar de één antwoord dat hij zijn date er voorzichtig op zou wijzen dat de ander iets tussen zijn tanden heeft, zegt de ander dat hij de date direct zou beëindigen. Juist door al die verschillende meningen leren de deelnemers elkaar al wat beter kennen.

Proost op de leuke avonden bij ABCDate en ABCMaatje!

Vragenkaartjes

Daarna is er tijd om samen verder te kletsen of een spelletje te doen. Maar wat vraag je aan iemand die je nog nooit eerder hebt ontmoet? Op de tafels staan kaartjes die daarbij helpen.

Een deelnemer pakt een vragenkaartje. Hardop vraagt hij aan de vrouw die naast hem zit, de vraag die op het kaartje staat. ,,Waar word jij vrolijk van?” Het gesprek is geopend. Niet veel later vraagt ze verkering aan de man die tegenover haar zit. Ze heeft hem eerder ontmoet en is verliefd op hem. De man antwoord dat hij wel vrienden wil zijn maar geen relatie met haar wil. Ook teleurstellingen horen erbij in de liefde.

Contactcoaches

Waar de coaches eerst nog druk zijn om de deelnemers met elkaar in contact te brengen, zie je later op de avond dat dit steeds minder nodig is. Gesprekken komen op gang, er wordt gelachen, pionnen schuiven over de spelborden en hier en daar wordt voorzichtig een contactkaartje uitgedeeld. Aan een tafel zitten twee mannen die samen een filmpje op een telefoon kijken. Ze hebben elkaar hier voor het eerst ontmoet en besluiten vaker met elkaar af te spreken.

Tien minuten voor tijd komt een taxichauffeur de zaal binnenlopen om een deelnemer op te halen. De deelnemer pakt zijn biertje vast en ontwijkt de taxichauffeur. “Hij wacht nog maar even!”, zegt hij met een ondeugende blik tegen de vrouw naast hem. Hij heeft nog helemaal geen zin om naar huis te gaan.

Ik wil met jou chatten

Nadat de coaches de avond hebben afgesloten gaan de deelnemers langzaam naar huis. De man die als eerste de zaal was binnengekomen, loopt ook de ruimte uit. “Vond je het gezellig vanavond?” vraagt één van de coaches hem. “Mwah…”, antwoord hij. Hij kijkt wat sip. “Vertel…hoe komt dat?”, vraagt de coach. “Ik heb nog steeds mijn droomvrouw niet gevonden.”, antwoordt hij.

Twee vrouwen hebben hem gehoord. Ze stappen spontaan op hem af en geven hun contactkaartjes aan hem. “Ik wil wel met jou chatten!”, zegt één van de vrouwen.

Het sippe gezicht maakt direct plaats voor een grote glunderende glimlach. Zo snel kan het gaan. De liefde blijft verrassend!

ABCDate en ABCMaatje

ABCDate is voor mensen met een verstandelijke beperking die zorg ontvangen van een aangesloten zorgorganisatieABCMaatje is voor mensen die om wat voor reden dan ook geen zorg ontvangen en op zoek zijn naar vriendschap en of maatjes.

Een spannende ABCDate-avond

Door Chantal van der Poel

ABCMaatje.nl is een gratis website en app waar je veilig en eenvoudig contact kan maken met nieuwe mensen. Op ABCMaatje kan je zelfstandig chatten met andere mensen en iemand uitnodigen voor een ontmoeting. Bijvoorbeeld als je het leuk lijkt om samen naar de bioscoop of museum te gaan of om iets samen iets te gaan drinken. Daarnaast organiseert ABCMaatje leuke ontmoetingsavonden met allerlei activiteiten die het makkelijk maken om met elkaar in contact te komen. Je kunt je aanmelden bij ABCMaatje als je:

- Een verstandelijke beperking hebt;
- 18 jaar of ouder bent;.
Er zijn nog een paar regels, maar die vertellen we graag in een kennismakingsgesprek.

https://www.abcmaatje.nl/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top