Zomerplezier – samen naar buiten

 “Ken je iemand die voor een dierbare zorgt en thuisblijft komende vakantieperiode, laat dan eens wat extra’s van je horen. Ze verdienen het!” Mooie oproep was het van Marjolijn uit het blog Extra Eenzaamheid voor Mantelzorgers tijdens de Zomervakantie van vorige week, hoop dan ook oprecht dat het opgepikt gaat worden.

Vanuit eigen ervaring hoop ik wat inspiratie te kunnen geven hoe je het voor jezelf en je dierbare toch nog fijn kan hebben deze zomerperiode. Ik mantelzorgde thuis voor mijn vader en nam zo af en toe ook mijn tante mee die in het verpleeghuis woonde.

Mij hing het de keel uit om (met name) in de zomerperiode veel thuis te zitten, werd er gewoon depri van op een gegeven moment. Alleen op pad gaan gaf mij een soort van schuldgevoel, vond zielig voor hem. Mijn vader leek het allemaal wel prima te vinden maar schijn bedriegt: hij werd er zelf ook chagrijnig en kribbig van. Zijn beperkingen zaten hem in de weg, thuis voelde hij zich veilig en vertrouwd: alles binnen handbereik. Tijd om daar verandering in te brengen…

Het begon met kleine uitstapjes, bijvoorbeeld een middag naar de stad waar hij opgroeide. Zie hem nog in de rolstoel zitten voor zijn ouderlijk huis helemaal in eigen gedachten, zijn eigen mooie herinneringen. Aansluitend daar de markt bezocht waar die dag oude ambachten hun kunsten lieten zien.

Of we toerden een beetje rond door de omgeving, ikzelf kwam op plekken waar ik eerder nooit oog voor had gehad. Juist door de beperkingen waar ik rekening mee moest houden zag ik pas hoe mooi je eigen omgeving kan zijn. Steevast sloten we de middag af ergens op een terrasje voor een hapje en drankje. Kleine voorbeelden maar groots van betekenis.

Enkele tips voor een uitje

Kijk naar lokale evenementen: Zomerdag worden er vaak lokale evenementen georganiseerd zoals kunstmarkten, boerenmarkten, ambachtsmarkten of vlooienmarkten, muziek of korenfestivals. Het is natuurlijk maar net waar je interesse naar uit gaat maar vaak is er voor ieder wel wat te vinden.

Genieten in een mooi park of ergens aan het water: Misschien vind je het juist heerlijk om met je dierbare ergens van het mooie weer te genieten in alle rust. Elke stad kent wel een park of een recreatieplas. Gooi voor de zekerheid een klapstoel in de auto, neem wat lekkers mee en geniet: al is het voor een paar uurtjes. Heb je de mazzel ergens bij zee te wonen? Er zijn diverse stranden in Nederland die speciaal zijn ingericht voor mensen met een beperking. Denk aan speciale parkeerplaatsen, strandrolstoelen en toegankelijke paden.

Boottocht maken: Een rondvaart door de grachten of een boottocht in eigen omgeving door natuurgebieden kan een ontspannende manier zijn om van het uitzicht te genieten. Is je dierbare afhankelijk van een rolstoel? Informeer, want er zijn rondvaartboten die ook rolstoeltoegankelijk zijn.

Bezoek een dierentuin: Dierentuinen in Nederland zijn over het algemeen goed toegankelijk ook voor rolstoelgebruikers. Zo zijn er brede paden, aangepaste toiletten en vaak zelfs speciale rolstoelen beschikbaar. Is de afstand te ver of te veel gevraagd voor je dierbare dan zou je ook kunnen overwegen om de plaatselijke (kinder)boerderij op te zoeken. Boeren organiseren ook steeds meer open dagen om kennis te maken met hun werk, vee en de producten wat ze maken.

Realistisch blijven

Ik begrijp dat het organiseren van uitjes zeker niet altijd eenvoudig is, er zijn veel dingen waarmee je rekening moet houden. En soms laten de omstandigheden het gewoon niet toe, helaas. Wat ik persoonlijk een prachtig voorbeeld vind zijn de activiteiten die je bij sommige verpleeghuizen ziet zoals een camping in de tuin. Familie logeert er een weekend in een tent en de bewoners worden er overdag bij betrokken. Hoe leuk is dat?

Als het niet mogelijk is om een uitje te organiseren, overweeg dan kleinere, meer haalbare activiteiten zoals een mooie wandeling, gezelligheid in eigen tuin om maar wat te noemen. Het belangrijkste is om te genieten van momenten, ongeacht de locatie. Kleine uitjes kunnen net zo waardevol en plezierig zijn als de grotere avonturen.

Aanvullende tips voor mantelzorgers

  • Informeer van tevoren naar de toegankelijkheid van de locatie en reserveer indien nodig speciale voorzieningen.
  • Neem benodigdheden mee die je dierbare nodig kan hebben.
  • Houd het tempo laag door de tijd te nemen en zorg dat er voldoende rustmomenten zijn om oververmoeidheid te voorkomen.
  • Schroom niet om hulp te vragen op een locatie, mensen zijn best bereid om extra ondersteuning te bieden.

Zou je als mantelzorger er zelf wel eens een weekje tussenuit willen knijpen? Overleg met je naasten of zij daarin iets kunnen betekenen. Daarnaast zou je bij je gemeente kunnen informeren over respijtzorg, want vanuit de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) zou die mogelijkheid er moeten zijn!

Hoe je het ook aan wil gaan pakken, ik hoop dat je als mantelzorger toch mag genieten deze zomer zonder dat rotgevoel van “zomer-eenzaamheid”, dat gun ik je zo!

Avatar foto

Jolanda Groothuis, trotse dochter van Willem💖, voor hem heb ik jaren gezorgd en door hem ben ik hier ooit eens op het platform terecht gekomen. Mantelzorgelijk heeft mij zoveel gegeven: hier kreeg ik antwoorden op mijn vragen, hier kon ik vrijuit mijn zorgen delen met lotgenoten, hier voel(de) ik mij thuis.
En ik ben nog lang niet van plan om dit "warme nest" te verlaten!

Samen staan we sterker, daar blijf ik van overtuigd!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top