Extra Eenzaamheid voor Mantelzorgers tijdens de Zomervakantie

Eenzaamheid is een universeel menselijk gevoel dat iedereen op een bepaald moment in het leven kan ervaren. Maar wist je dat er perioden in het jaar zijn waarin mantelzorgers zich extra eenzaam voelen dan anders? De zomervakantie is daar een heel goed voorbeeld van. Hoe dat kan? Dat heeft verschillende redenen:

1. Verminderde sociale activiteiten: Tijdens de zomervakantie gaan veel mensen op vakantie of genieten van recreatieve activiteiten. Dit resulteert in een afname van sociale interacties en evenementen waar mantelzorgers normaal gesproken (nog) aan deel zouden nemen. Hierdoor kunnen mantelzorgers zich buitengesloten voelen en een gevoel van eenzaamheid ervaren.

2. Beperkte beschikbaarheid van sociale netwerken: Mantelzorgers zijn vaak afhankelijk van hun sociale netwerken voor emotionele steun en sociale interactie. Tijdens de zomervakantie kunnen veel van hun vrienden en familieleden op vakantie zijn, waardoor de beschikbaarheid van deze ondersteunende netwerken beperkt is. Dit kan leiden tot gevoelens van isolement en eenzaamheid.

3. Verhoogde zorgverantwoordelijkheden: Tijdens de zomervakantie kunnen mantelzorgers te maken krijgen met een verhoogde zorglast. Zorginstellingen en professionele zorgverleners hebben vaak verminderde personeelsbezetting tijdens deze periode, waardoor mantelzorgers meer verantwoordelijkheid krijgen voor de zorg van hun dierbaren. Dit kan leiden tot gevoelens van overbelasting en isolatie, omdat mantelzorgers minder tijd hebben voor hun eigen sociale contacten en activiteiten.

4. Gebrek aan erkenning en waardering: De zomervakantie is vaak een tijd waarin anderen kunnen ontspannen en genieten van hun vrije tijd. Mantelzorgers daarentegen blijven zich inzetten voor de zorg van hun dierbaren en krijgen mogelijk niet de erkenning en waardering die ze verdienen. Dit gebrek aan erkenning kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid en isolatie.

Al deze factoren samen kunnen bijdragen aan een verhoogd gevoel van eenzaamheid bij mantelzorgers tijdens de zomervakantie. Het is belangrijk om deze uitdagingen te erkennen en mantelzorgers te ondersteunen, zodat ze zich gesteund en verbonden blijven voelen, zelfs tijdens deze periode. Dus ken je iemand die voor een dierbare zorgt en thuisblijft komende vakantieperiode, laat dan eens wat extra’s van je horen. Ze verdienen het !

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top