Zo maak je een herinneringskoffer! #tips #dementie

Foto_herinneringskoffer

Op de website dementie.nl vonden we een prachtig lijstje met tips om een herinneringskoffer te maken. Wat een mooi idee om samen met je dierbare eens uitgebreid stil te staan bij het verleden. Deze informatie is leuk voor (bijna) alle mantelzorgers!

Jessie werkt als activiteitenbegeleidster op een psychogeriatrische afdeling van een zorginstelling. Om gesprekken met bewoners met dementie op gang te brengen, maakte zij een herinneringskoffer. Wil je ook een herinneringskoffer maken voor je naaste? Volg dan de tips van Jessie!

Hoewel mensen met dementie veel vergeten, kunnen ze zich dingen uit een ver verleden vaak nog wel herinneren. Het ophalen van die herinneringen is goed voor je naaste. Het geeft haar zekerheid en zelfvertrouwen om te praten over dingen die ze nog wél weet. Daarnaast is het een mooie gelegenheid om contact te maken.

Voor je naaste kan het lastig zijn om uit zichzelf herinneringen op te halen. Een herinneringskoffer vol met spulletjes en inspiratie uit het verleden, kan helpen om in gesprek te raken. Met onderstaande tips kun je aan de slag om een herinneringskoffer te maken.

Tip 1: Bedenk welke dingen herinneringen oproepen

In welke tijd groeide je naaste op? Waar hield ze van? Welk(e) sport, boeken, hobby’s, muziek, vakantiebestemmingen en werkzaamheden waren belangrijk in het leven van je naaste?

Ga na welke spullen kunnen helpen om deze herinneringen te prikkelen. Denk aan speelgoed (houten tol, leesplankjes en knikkers), huishoudelijke attributen (een oude bedpan, een oude telefoon met draaischijf, delfts blauw servies), maar ook LP´s van lievelingsmuziek, boeken (kinderboeken, bijbel) of porseleinen beeldjes.

Tip 2: Betrek anderen bij het maken van de koffer

Het is leuk om een koffer te maken en te geven samen met andere bekenden van je naaste. Samen komen jullie vast op nog meer ideeën. Ook kunnen er tussen jullie al mooie gesprekken ontstaan over vroeger.

Tip 3: Ga naar de kringloopwinkel en zoek op zolder

Kringloopwinkels verkopen vaak oude spullen voor weinig geld. Als je naaste nog thuis woont, is het ook een goed idee om eens te kijken in de berging of op zolder. Misschien liggen daar nog wel mooie spulletjes uit het verleden.

Kun je een bepaald attribuut niet vinden? Stop dan een foto of afbeelding in de koffer die een herinnering kan oproepen.

Tip 4: Denk ook aan geuren, smaken en geluiden

Naast tastbare spullen kan je ook dingen met een smaak of geur van vroeger in de koffer stoppen. Bijvoorbeeld ouderwetse zeep, koffie, parfum en snoepjes die je naaste vroeger graag at.

Als je een LP of plaatje van de lievelingsmuziek of -band van je naaste in de koffer stopt, kun je de bijbehorende muziek (digitaal) meenemen op een cd, mp3-speler of je smartphone en zo ter plekke aan haar laten horen.

Tip 5: Gebruik een oude reiskoffer

Stop de spullen in een koffer die uitstraalt al veel gezien te hebben. Met de koffer maak je je naaste nieuwsgierig: ‘wat zou daar inzitten?’

Tip 6: Verstop ook spulletjes in oude blikken

Je naaste kan voelen dat het blik zwaarder is of horen dat er iets in het blik zit als ze ermee rammelt. Om te zien wat er in het blik zit, moet ze het openen. Zo blijven er steeds nieuwe verrassingen komen.

Tip 7: Laat zien hoe de dingen van vroeger er nu uitzien

Als Jessie de oude telefoon met draaischijf in haar herinneringsoffer laat zien, vinden de bewoners het vaak ook leuk om te zien hoe dat attribuut er tegenwoordig uitziet. Jessie laat hen dan haar smartphone zien. Dat kun je ook met andere spulletjes doen.

Tip 8: Laat je naaste lekker haar gang gaan

Laat je naaste lekker in de koffer rommelen en kijk wat de spullen oproepen. Als je naaste niet meteen begint te vertellen, kun je ook vragen stellen over het ding en haar zo helpen herinneren wat het voor/met haar deed.

Tip 9: Stop een schrift in de koffer

Stop een schrift in de koffer waarin staat wat de spullen voor je naaste betekenen. Op die manier kunnen anderen (familie, vrienden en activiteitenbegeleiders) ook herinneringen ophalen als ze bij je naaste op bezoek zijn.

Jullie kunnen het schrift ook gebruiken om op te schijven welke herinneringen de spullen bij je naaste oproepen. Anderen kunnen deze dan weer gebruiken om met haar in gesprek te gaan.

Tip 10: Lees Om nooit meer te vergeten

Heb je meer inspiratie nodig? Koop of leen dan het boek Om nooit meer te vergeten. In het boek geeft Hilleken Lucassen tips voor het maken van een herinneringsboek en hoe je herinneringen op kunt halen bij mensen met dementie. Er is ook een hoofdstuk over het maken van een herinneringskist.

160819_herinneringskoffer_foto_Jessie_Zeidler.png

De herinneringskoffer van Jessie

 

Een herinneringskoffer lenen

Heb je geen tijd om zelf een herinneringskoffer te maken? Je kunt ook een herinneringskoffer huren.

Informeer eens bij de bibliotheek in jouw woonplaats of ze herinneringskoffers in de collectie hebben. En als dat niet het geval is, of er een andere bibliotheek in de regio is die de koffers aanbiedt. Om een koffer via de bibliotheek te lenen, heb je een bibliotheekabonnement nodig.

Dementie-winkel.nl verhuurt ook een herinneringskoffer. Deze koffer is wel duurder dan huren via een bibliotheek.

Wat vind jij van de herinneringskoffer? Heb je zelf nog tips en ideeën? Laat het weten in de reacties. Samen weten we meer.

Bron: dementie.nl Foto’s: Jessie Zeidler

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top