Van emoties bij mantelzorg naar ontspoorde mantelzorg

15  juni was het de Internationale dag tegen ouderenmishandeling, helaas blijkt het nog altijd nodig.. Ouderen zijn nog regelmatig slachtoffer van verschillende vormen van geweld. Omdat de signalen niet altijd worden herkend wordt er vanuit de overheid gevraagd om extra alert te zijn en bij “vermoedens” melding te doen bij o.a. Veilig Thuis. Ook als u twijfelt!

Een goede zaak natuurlijk maar als ik als mantelzorgveteraan dan lees welke signalen we als maatschappij alert op moeten zijn dan heb ik er bij enkele wat vraagtekens bij… Want als ik terugdenk hoe dat in mijn mantelzorgperiode uit had kunnen pakken was ik waarschijnlijk ook als potentiële dader, al dan niet anoniem, al eens op het matje geroepen.

Signalen als:

Ziet u uw buurman al langere tijd niet meer buiten? Mijn vader zag je vanaf begin oktober niet meer rondrijden op zijn scootmobiel of, in een later stadium, niet meer een wandeling maken met mij achter de rolstoel. Hij wachtte tot aan de eerste mooie lentedag met zo’n 20+ C°  En dan kon ik op mijn kop gaan staan omdat ik vond dat het juist gezond was voor hem die buitenlucht, hij vertikte het gewoon.

Verbaal geweld? Mijn vader zijn lijfspreuk “eigenwijs is ook wijs” heeft mij soms echt tot radeloosheid gebracht. Periodes van zo goed als niets willen eten of drinken bij een aandoening en jij als mantelzorger wil niets liever dan dat je dierbare weer wat opknapt.. Zowel mijn vader als ik konden behoorlijke driftkoppen zijn waarbij de emoties soms hoog op konden lopen.

Schrikreactie bij onverwachte aanraking? Mijn vader met NAH zag niet wat er aan de linkerkant van zijn lichaam gebeurde, die schrok met regelmaat als er plots een hand op zijn schouder lag bijvoorbeeld. Daarnaast had hij soms rare humor, zat meestal aan de eettafel bij het raam zodat hij kon zien wat er buiten gebeurde. Als ik hem dan wat kwam brengen kon hij net doen alsof ik hem een draai om z’n oren gaf.

In bovenstaande voorbeelden zal ik zeker niet de enige zijn, lotgenoten zullen er wel wat in herkennen. En dat zijn allemaal mantelzorgers die met al hun liefde zorgen maar die soms ook aan hun taks zitten. Mag toch hopen dat er niet een soort van heksenjacht wordt geopend op ze en men ook nog vertrouwen kan hebben in de goedheid van deze zorgkanjers!

Preventiebeleid

Mantelzorgers vervullen een cruciale rol in de zorg voor hun dierbaren, maar het is ook een zware verantwoordelijkheid die kan leiden tot overbelasting en uiteindelijk tot ontsporing. We hebben er hier bij Mantelzorgelijk al veel over geschreven in de series blogs “Gevolgen van mantelzorg” 

Waar het mij nu vooral om gaat is dat we deze ellende van ontspoorde mantelzorg in relatie met oudermishandeling zoveel mogelijk moeten zien te voorkomen! Laten we daarom net zoveel aandacht hebben voor de oorzaak van dit vaak trieste gevolg. Het gebrek aan adequate ondersteuning voor de mantelzorger.

Preventieve ondersteuning vanuit de overheid kan de druk op mantelzorgers significant verminderen en bijdragen aan een gezonder zorgsysteem. Het proactief ondersteunen van mantelzorgers voorkomt niet alleen ontsporing. Het zorgt er ook voor dat de zorgvrager de best mogelijke zorg krijgt en dat mantelzorgers hun belangrijke rol kunnen volhouden zonder zelf in de problemen te komen.

En daar heeft diezelfde overheid met de beleidsmakers een grote rol in, zij zijn het die ervoor moeten zorgen dat er voor mantelzorgend Nederland nu eindelijk eens een fatsoenlijk beleid op tafel komt!

Voor de volledigheid hier nogmaals het manifest van Mantelzorgelijk voor het geval het ergens in uw bureaulade is verdwenen ;-)

 

 

 

 

Avatar foto

Jolanda Groothuis, trotse dochter van Willem💖, voor hem heb ik jaren gezorgd en door hem ben ik hier ooit eens op het platform terecht gekomen. Mantelzorgelijk heeft mij zoveel gegeven: hier kreeg ik antwoorden op mijn vragen, hier kon ik vrijuit mijn zorgen delen met lotgenoten, hier voel(de) ik mij thuis.
En ik ben nog lang niet van plan om dit "warme nest" te verlaten!

Samen staan we sterker, daar blijf ik van overtuigd!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top