Tips voor communicatie met zorgprofessionals

Via de hulplijnen krijgen wij regelmatig verzoeken van beginnende mantelzorgers om tips over communicatie met zorgprofessionals. Elke situatie is natuurlijk anders, maar in de loop van de tijd hebben wij op ons platform inmiddels een hoop kennis en ervaring verzameld. Ook aan tips over communicatie geen gebrek. Hier komen de meest bruikbare:

Wees er zeker van dat de zorgprofessionals jouw rol kennen. Als je dierbare bepaalde informatie niet meer kan verwerken, zorg er dan voor dat de arts of verpleegkundige jou alle belangrijke informatie geeft.

Wees specifiek als het op de praktische kant van jouw mantelzorgsituatie aan komt.  Het helpt de zorgprofessional alleen maar beter om je van praktische tips te voorzien. (Bijvoorbeeld: “Voor mijn werk is het beter als ik aan het eind van de dag mijn zorg kan geven”)

Leer zoveel mogelijk over de conditie of ziekte van je dierbare.  Gebruik betrouwbare informatiebronnen op internet, zoek contact met lotgenoten, ga te rade bij belangenorganisaties. Maak een lijstje met concrete vragen en wees niet bang om deze ook te stellen aan bijvoorbeeld artsen of andere behandelaars. Wees wel specifiek.

Houd alles bij van je dierbare. Neem bijvoorbeeld gewoonten als slaap, eten, emoties, symptomen en medicatiegebruik. Hoe gedetailleerder je bijgehouden gegevens zijn, hoe sneller een arts kan inspringen om de beste behandeling aan je dierbare te geven.

Neem de tijd als het om beslissingen over zorg gaat. Als het betekent dat je een paar dagen moet wachten – en het is niet levensbedreigend – vertel de artsen dan dat je die tijd nodig hebt. Zij zullen best begrijpen dat je de beslissing met familieleden en je dierbare wilt overleggen.

Wijs een vast familielid aan als de vaste contactpersoon voor zorgprofessionals. Dit zal voorkomen dat er verwarring bij de artsen en verpleging ontstaat. Deze vaste contactpersoon kan dan alle informatie aan de andere familieleden terugkoppelen.

Houd belangrijke gesprekken op de juiste plek— dus niet in wachtkamers of op een gang. Een beetje meer privacy is echt niet te veel gevraagd. Zorg ervoor dat je de volle aandacht van de zorgprofessional krijgt en dat deze de tijd voor je neemt. Dergelijke gesprekken kunnen het best gevoerd worden in een spreekkamer van de arts en bieden je de nodige privacy om vrijuit te kunnen spreken.

Vraag naar extra ondersteuningsmogelijkheden. Artsen en verpleegkundigen of doktersassistenten kunnen je meestal de weg wijzen naar extra ondersteuningsmogelijkheden als lotgenoten groepen, thuishulp en thuiszorg, welzijns- of vrijwilligersorganisaties of andere zaken die je van pas komen tijdens het mantelzorgen.

Schrijf het op. Probeer voor een artsenbezoek of behandeling alles op te schrijven wat je wilt weten of wat je bezighoudt. Als je eenmaal in het ziekenhuis of artsenpraktijk bent, vergeet je het misschien of kom je er niet zo snel meer op. Hoe meer jij dit soort dingen op een rijtje hebt, hoe sneller je een antwoord op je vragen hebt.

Voel je vrij om te veranderen. Als je het gevoel hebt dat de dokter geen goede match is – professioneel of emotioneel – schroom dan niet om te vragen of het mogelijk is om een andere specialist of arts te krijgen. Lukt dat niet in het bewuste ziekenhuis, ga dan op zoek naar een alternatief daarbuiten. Hetzelfde geldt voor een zogenaamde second-opinion. Raadpleeg bij die wens wel even je zorgverzekeraar.

Spreek je waardering uit. Er is niks mis met klagen over dingen die niet lopen. Het is aan de andere kant natuurlijk ook hartstikke goed dat je ook benoemd wat wel loopt. Een beetje waardering en erkenning is voor ieder mens fijn.

Er zijn vast tips die ik nog vergeten ben. Schroom niet om die onder dit bericht met andere lotgenoten te delen.

 

 

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top