Tien levenslessen #boektip

tips voor mantelzorgDe meeste mantelzorgers leven heel erg in het hier en nu. Ze moeten zoveel ballen in de lucht houden dat ze het lastig vinden om een stap terug te nemen en naar het “grotere plaatje” te denken. Maar soms heb je een adempauze. En dan vraag je je af, gaat het allemaal wel goed? Of vliegt mijn leven voorbij, zonder dat ik er invloed op heb?

Dan zou je willen dat iemand je een fatsoenlijk advies gaf. Liefst iemand, die ervaring heeft. De Amerikaanse arts en geriater Karl Pillemer heeft een aantal bijzondere tips en levenslessen op een rijtje gezet. Hij vroeg aan 1200 zeventigplussers: wat is je belangrijkste tip voor de generatie die na je komt? Hier is de top 10. 

  1. Kies een baan omdat ie je voldoening geeft, niet omdat het ‘goed verdient’.
    De meeste ondervraagden groeiden op in armoede. Toch vonden ze vaak het kiezen een carrière alleen vanwege het geld, de slechtste keuze die je kon maken. Passie voor je werk en daar voldoening uithalen, bleken veel bevredigender dan een goed loon.
  1. Handel nu alsof je je lichaam nog honderd jaar nodig hebt.
    Stop met het excuus ‘het maakt me niet uit hoe oud ik word’. Roken, slecht eten, niet bewegen… Ze zorgen er niet zo zeer voor dat je eerder dood gaat, maar wel dat je de laatste –pak ‘m beet- twintig jaar van je leven door chronische ziekten en ander ongemak veel aan kwaliteit moet inleveren.
  1. Zeg ‘JA’ tegen kansen.
    Het blijkt dat je meer spijt krijgt van de dingen die je niet hebt gedaan dan de dingen die je wel hebt gedaan. Toch zijn we van nature gewend om onze bedenkingen te hebben bij nieuwe uitdagingen. Handel bij de volgende kans die zich voordoet, niet vanuit de eerste impuls om hem voorbij te laten gaan, maar waag de sprong!
  1. Kies een partner met de grootste voorzichtigheid
    De sleutel tot een goede, duurzame relatie is om niet te overhaasten. Neem alle tijd die nodig is om iemand echt goed te leren kennen en te ontdekken wat jullie gemene deler is.
  1. Reis meer en zo lang je kan.
    De meeste mensen die terugkijken, zien de grote en kleine reizen die ze ondernamen als hoogtepunten in hun leven en hebben spijt dat ze niet meer hebben gereisd. Ze gaan zelfs zo ver dat ze zeggen dat je er desnoods dingen voor moet opgeven. “Twijfel je of je een nieuwe keuken zult nemen of een vakantie zult boeken? Boek die vakantie”, zei een van de ondervraagden.
  1. Zeg het nu!
    Zoveel mensen blijven achter met spijt omdat ze niet hebben gezegd wat ze wilden zeggen, en nu is het te laat. Als je zaken hebt uit te praten met mensen, doe het dan nu. Morgen kan het te laat zijn.
  1. Wees je bewust van de tijd.
    Het leven gaat heel snel. Laat je door die wetenschap niet lamslaan, maar zorg dat je de tijd die je hebt goed besteedt. Doe de dingen die je belangrijk vindt.
  1. Geluk is een keuze, niet een toestand.
    Geluk komt niet als de omstandigheden perfect zijn. Vroeg of laat zal je een keuze moeten maken om, in plaats van beren op de weg, geluk te zien. Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen geluk.
  1. Stop met zorgen maken.
    Je zorgen maken – over dingen die vaak niet eens gebeuren- wordt door ouderen als de grootste verspiller van hun kostbare tijd gezien.
  1. Denk klein.
    Als het aankomt om er ‘het beste van te maken’ moet je klein kunnen denken. Geniet van de kleine, dagelijkse, dingen van het leven en bewaar die niet voor later.

pillemer 30 lessons for livingKarl Pillemer publiceerde de resultaten van zijn onderzoek in het boek “30 Lessons in Living”, verkrijgbaar in (makkelijk leesbaar) Engels op onder andere bol.com.

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top