skip to Main Content
Na De Crisis Van Beschermingsmiddelen Dreigt Er Nóg Een Enorme Crisis!

Na de crisis van beschermingsmiddelen dreigt er nóg een enorme crisis!

De coronacrisis dendert echt met een enorme rotgang door ons zorgsysteem. Na de crisis van beschermingsmiddelen voor de ICs ,verpleeghuizen en mantelzorgers thuis dreigt er nog een crisis. En wel achter de voordeur van thuiswonende mensen met dementie én hun mantelzorgers. Er moet echt iets gebeuren, voor we met de volgende ramp te maken krijgen: het uitvallen van mantelzorgers in thuissituaties!

Wij krijgen al wekenlang allerlei serieuze signalen via de hulplijnen en mail. Mantelzorgers van mensen die een vorm van dementie hebben en nog thuis wonen zitten op het randje van een burn-out. Inmiddels zijn er méér crisis­situaties dan ooit tevoren en vele mensen met gevorderde dementie thuis zouden in wezen onmiddellijk opgenomen moeten worden op een gesloten afdeling van het verpleeghuis. Maar die verpleeghuizen eisen eerst een coronatest en twee weken quarantaine voordat opname mag. Leg dat maar eens uit aan je dierbare met gevorderde dementie. Hoe handhaaf je bij deze groep bijvoorbeeld quarantaine, in hun eentje thuis of op een vreemde plek met gemaskerde en ingepakte, onbekende wezens? Met als gevolg nog meer ‘onbegrepen en onrustig gedrag’, inzet van kalmerende middelen en mantelzorgers die nog meer over hun grenzen gaan om dan in godsnaam thuis voor hun dierbare te blijven zorgen.

Onderzoek

De coronamaatregelen dreigen flink veel mantelzorgers op te breken, zo blijkt uit een onderzoek van Alzheimer Nederland onder ruim duizend mantelzorgers uit hun mantelzorgpanel. De meeste dagbestedingslocaties zijn gesloten, 71% van de mantelzorgers is geen alternatief aangeboden. Drie op de tien ervaart minder steun van de casemanager dementie. 83% voelt zich hierdoor meer belast met de zorg voor hun naaste, 55% heeft meer ondersteuning nodig.  In zorginstellingen is vooral de bezoekersstop een probleem. 84% is dan ook vóór verruiming hiervan. 12% van de mantelzorgers met een naaste in een zorginstelling is zelfs van plan om hun naaste daar weg te halen of denkt hierover na. Dat laatste zou dan nog meer overbelasting betekenen. Dierbaren zitten namelijk niet voor niets met een behoorlijke indicatie in verpleeghuizen. Daar is vaak al een lang en zwaar traject aan vooraf gegaan.

Uit onze signalen komt tevens sterk naar voren dat juist deze groep mantelzorgers heel bang is om zelf ziek te worden. Wie zorgt er dan voor hun dierbare in deze tijd? Ook zijn er toenemende zorgen bij mensen die met z’n tweetjes opgesloten zitten en maar een heel beperkt netwerk hebben. Als wij doorvragen blijkt dat juist deze mensen moeite hebben om hulp van buitenaf te vragen. Ook valt ons op dat mantelzorgers van mensen met dementie vaak aangeven dat zij amper nog naar buiten gaan uit angst dat hun dierbaren besmet raken.

Dementie

In Nederland leven ca 280.000 mensen met dementie. Hiervan woont ongeveer 74 procent thuis. (circa 200.000) Zij worden verzorgd door hun naasten, al dan niet in combinatie met hulp van buitenaf. Eerder gepubliceerde cijfers van Alzheimer Nederland spreken boekdelen. Maar liefst 31 procent van de mantelzorgers zorgt meer dan 40 uur per week voor zijn of haar naaste. Juist bij de zorg voor mensen met dementie is de afstemming tussen de persoon met dementie zelf, de mantelzorger(s) en de ondersteunende partijen van essentieel belang.  Nu die ondersteuning mist vrees ik voor het ergste. Dit mag absoluut niet de volgende crisis worden!

Ben je mantelzorger van iemand met dementie en zorg je in een thuissituatie en herken je je in de onderzoeken? Neem dan zsm contact op met je gemeente. Deze intensieve zorg kun je écht niet in je eentje dragen. Daar heb je hulp bij nodig. De gemeente is als het goed is inmiddels bekend met de Zorgladder Mantelzorg. De Zorgladder Mantelzorg is onderdeel van een richtlijn voor ondersteuning van overbelaste mantelzorgers in deze crisistijd. Deze is dus bij uitstek bedoelt voor jou. Neem asjeblieft contact op. Voor het misschien te laat is…

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X