skip to Main Content
Miniserie: Mantelzorgen Voor Een Narcist #deel3

Miniserie: Mantelzorgen voor een narcist #deel3

Mantelzorgen voor je narcistische ouders – het is een bijzondere uitdaging. Deze zware taak komt op het bordje van kinderen van narcistische vaders of moeders die op leeftijd komen en hun leven niet meer zelf kunnen regelen. Juist in deze fase voelen kinderen zich emotioneel onder druk gezet om voor hun ouders te moeten zorgen. Maar bij narcistische ouders kan dat leiden tot het oprakelen van oude patronen en veel psychisch leed veroorzaken. In deze korte serie behandelen we verschillende aspecten van deze bijzonder uitdagende mantelzorg.

Meer plicht dan liefde?

Hoe kun je een ouder met liefde helpen en ondersteunen, als die persoon je nooit geaccepteerd heeft? Als je ouder constant kritiek op je had, je kleineerde, zich overal mee bemoeide, je strafte, misschien zelfs sloeg? Hoe ga je ermee om dat je je nu moet opofferen voor deze persoon, die er voor jou als kind nooit op die manier is geweest als jij het nodig had?

Vergeving is een belangrijke voorwaarde om je hulpbehoevende ouders echt te willen en kunnen helpen. Als je niet kunt vergeven, zul je je altijd slachtoffer voelen. En daardoor zul je zonder pauze geconfronteerd worden met je eigen onmacht en agressie. De liefde en acceptatie die je nodig hebt om er echt voor een hulpbehoevende ouder te zijn, kunnen zonder vergeving helemaal niet ontstaan. Dan wordt het ‘zorgen voor’ een mechanische en dwangmatige handeling die je volledig uit plichtgevoel op je neemt. Wees eerlijk, als het op die manier moet geef je meer liefde en aandacht aan je hond dan aan je eigen ouder.

Kinderen moeten rekening houden met kleinerend gedrag

Bovendien moet je er rekening mee houden dat ouders de lijden onder narcisme zichzelf geen beperkingen opleggen, ze zullen hun slechte gedrag echt niet opeens gaan onderdrukken. Met hun starheid en galligheid, die door ouderdom alleen maar zijn toegenomen, zal je ouder precies dat doen wat je altijd zo vreselijk vond: overal over klagen, boos worden als je weinig tijd hebt, mopperen over de kwaliteit van jouw zorg (en die van anderen), je laten merken dat je er niks van bakt, verwijten uit het verleden, emotionele chantage, belachelijke eisen stellen, onredelijk gedrag, kleingeestigheid, alles altijd beter weten… en nooit een woord van dank.

En als kind kun je het er mee doen. Je krijgt de volle laag van alle ontevredenheid, woede en verbittering van je ouder te verduren, of je nu één uurtje per week of drie uur per dag over de vloer bent. Narcistische ouders hebben door hun vorderende leeftijd veel verloren wat belangrijk voor ze was: hun aantrekkelijkheid, hun enthousiasme en ondernemingslust, hun geestelijke en lichamelijke lenigheid. De factoren waarmee ze vroeger bewondering konden oogsten, zijn er niet meer. Ze moeten toegeven, voor zichzelf, dat ze afhankelijk zijn geworden van een ander. En dat is voor een narcist bijna niet te doen. Voor een persoon die tijdens zijn of haar leven altijd macht en controle heeft gehad, is het bijna onverdraaglijk om zich nu te moeten voegen naar de voorstellingen van andere mensen.

Net zoals altijd

En daarom gaan narcistische ouders precies zo door als ze altijd gewend waren. Narcisten hebben de neiging om ook op hoge leeftijd nog overal de baast over te willen spelen en anderen precies te vertellen hoe het volgens hen moet lopen. Door hun gebrek aan zelfreflectie zijn ze ook nauwelijks in staat om te zien dat de kwaliteit van de zorg en mantelzorg enorm zou verbeteren als ze wat minder onbehouwen zouden zijn. Omdat je narcistische ouder net als altijd de controle wil, nee, moet hebben, moet jij als kind alweer naar de pijpen van je ouder dansen. En dat maakt het onmogelijk om een beetje harmonieus met elkaar om te gaan.

 

 

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
Back To Top
X