Mariette blogt exclusief vanuit het buitenland – Tips voor de feestdagen

Voor sommige mantelzorgers zijn de feestdagen een leuke tijd. Iedereen is vrolijk en het is fijn om voor je dierbare(n) te zorgen en samen te genieten van familietradities. Helaas betekenen de feestdagen voor veel mantelzorgers ook een hoop extra stress. Er is normaal al zoveel te doen en nu wordt dat alleen maar meer! Hier zijn wat tips om de feestdagen met meer plezier en minder stress door te komen.

Richt je op wat er het meest toe doet
Hoe graag we ook de perfecte Kerst en Oud & Nieuw willen creëren, onthoud dat perfectie niet het doel van de feestdagen is. Waar het om gaat is de betekenis en de vreugde die deze dagen kunnen brengen. Er zijn veel factoren waar we geen controle over hebben als het gaat om de gezondheid en de capaciteiten van je dierbare. Daarom is het soms het beste om jouw idee van de perfecte feestdagen wat bij te stellen. Bepaal welke activiteiten het belangrijkst zijn, het meest van betekenis zijn. Richt je op wat er nodig is om het kerstgevoel te creëren en mooie herinneringen te maken voor iedereen.

De kunst van het vereenvoudigen
Als je denkt dat je het dit jaar niet aankunt om alles uit de kast te halen voor de feestdagen, onthoud dan dan het niet alles of niets hoeft te zijn. Als je niet alle kerstversieringen kunt ophangen die je normaal ophangt, kies dan gewoon een paar dingen die je het mooist of belangrijkst vindt. Als je gewend bent om naar meerdere kerkdiensten te gaan tijdens Kerst, kies dan de dienst die het meest voor je betekent. Als het sturen van wenskaarten te veel tijd in beslag neemt, stuur dan e-kaarten of e-mails om je kerst- of nieuwjaarswensen over te brengen. Veel mantelzorgers passen ook de locatie voor de festiviteiten aan, zodat ze niet lang of ver met hun dierbare hoeven te reizen.

Begin nieuwe tradities
In plaats van je te richten op dat wat er niet meer is en wat jij en/of je dierbare(n) dit jaar niet meer kunnen doen, kun je ook eens iets nieuws proberen. Als de persoon voor wie je zorgt niet erg mobiel is, maak dan ‘s avonds een ritje in de auto om alle kerstverlichting in de buurt te bekijken. Je kunt ook samen naar een van de kerstconcerten op televisie kijken. Als je niet met bepaalde familieleden bij elkaar kunt zijn, probeer dan een video chat zodat jullie elkaar toch even gezien en gesproken hebben. Kan je dierbare niet helpen met de versieringen? Vraag een vriend of vriendin om te komen helpen en zorg dat je dierbare er bij is ,zodat hij of zij zich er toch bij betrokken voelt. Begin een nieuwe traditie en organiseer een kerstfilm avond of bekijk oude familiefilmpjes met familieleden en vrienden. Hou het simpel: warme chocomel is heerlijk en zo gemaakt!

De maaltijd aanpassen
Eten is altijd een belangrijk onderdeel van de feestdagen, en het is daarom moeilijk om de traditionele maaltijden te veranderen. Maaltijden vereisen echter ook veel tijd, geld en coördinatie. Na jaren van zorg kan het bakken van koekjes en taarten je zo vermoeiend in de oren klinken dat je er niet eens meer van kunt genieten. Dus, in plaats van het helemaal annuleren van een (kerst) diner, zou je de volgende aanpassingen kunnen maken:
Maak een minder uitgebreid menu. Minder bijgerechten en één dessert in plaats van drie verschillende (vaak de gewoonte in Amerika).
-Verdeel de boodschappen en het koken. Laat iedereen iets doen. Er is niks mis met meegebrachte gerechten.
-Je kunt ook iemand inhuren om je kerstdiner bij je thuis te maken.
-Koop een gedeelte van de maaltijd kant en klaar, dan hoeft het alleen opgewarmd te worden.
-Eet bij iemand anders of in een restaurant.

Efficiënte cadeautjes
Cadeautjes geven hoort bij de feestdagen, maar kan duur zijn en veel tijd in beslag nemen. Probeer het meeste online te kopen, veel online aankopen kunnen ook in cadeauverpakking worden verzonden. Je kunt een vriend of familielid vragen om de cadeautjes te kopen en in te pakken. Een andere optie om het simpel te houden is cadeaubonnen. Mantelzorgers zitten vaak een beetje krap, en het is geen slecht idee om je budget voor cadeautjes dit jaar naar beneden bij te stellen. Er zijn cadeaus die niet veel kosten maar toch waardevol zijn. Lootjes trekken is een manier om minder cadeaus te hoeven kopen. Fotocadeaus die je kunt bestellen, zoals een beker, T-shirt of fotolijstje met een speciale foto, zijn niet heel duur en worden gewaardeerd omdat het een persoonlijk cadeautje is.

Irritaties zijn te verwachten
Zijn er bepaalde activiteiten of kwaadwillende familieleden die stress of ongelukkige herinneringen bij je oproepen? Misschien ervaar je gevoelens van verdriet of verlies op bepaalde momenten van de dag? Komen er misschien familieleden die niet behulpzaam zijn en jouw zorg bekritiseren? Het kan zijn dat oude gezinsaangelegenheden onvermijdelijk opduiken tijdens dit soort bijeenkomsten. Dan kan het soms het beste zijn om je blootstelling aan bepaalde plaatsen, gebeurtenissen, gesprekken of mensen te beperken of zelfs te vermijden. Als je dat niet kunt, wees dan goed voorbereid. Minimaliseer het drama. Probeer geen problemen op te lossen tijdens de feestdagen. Hou het zo mogelijk bij korte ontmoetingen en bedenk van te voren snelle exitstrategieën. Plaats jezelf mentaal in een beschermende bubbel en laat negatieve energie van je afketsen zodat het je geen pijn doet, je niet irriteert of verdrietig maakt.

Let op je manier van denken
Negatieve gedachten activeren de stressreactie van je lichaam. Probeer daarom je gedachten positief te houden als je voelt dat het de andere kant op neigt te gaan in je hoofd. Concentreer je op het huidige moment. Denk aan wat je kunt bereiken in plaats van wat er dit jaar niet lukt. Wees blij met dat wat je dierbare nog wel kan, in plaats van stil te staan bij alles waar hij/zij niet meer aan deel kan nemen. Waardeer de hulp die je krijgt, laat je niet leiden door wrokgevoelens voor degenen die niets doen.

Maak contact met andere mantelzorgers
Andere mantelzorgers hebben met dezelfde emoties te maken die jij voelt, zelfs als anderen die niet begrijpen. Maak contact om je gevoelens te delen en voor tips om de feestdagen te overleven. Als het moeilijk is om naar een steungroep voor mantelzorgers te gaan zo vlak voor de feestdagen, kun je online forums of groepen op sociale media proberen.

Geniet in deze tijd van het jaar zoveel mogelijk van al het goede, van de goeie mensen om je heen, van het goeie eten, de goeie gesprekken en de mooie herinneringen die je creëert voor jezelf en anderen.

Fijne feestdagen!

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top