Mariette blogt exclusief vanuit het buitenland – Jouw last doet er toe

Zorgen voor een ouder met de ziekte van Alzheimer of een familielid met een beperking is niet altijd een keuze. Vaak storten mantelzorgers zich erin omdat het nou eenmaal nodig is en realiseren zich niet hoeveel stress en verantwoordelijkheid ze op zich nemen. Mantelzorgen kan een buitengewoon positieve ervaring zijn, maar het kan ook ongelooflijk zwaar zijn.

Helaas kan de last van de mantelzorg negatieve effecten veroorzaken, die allemaal een negatieve invloed hebben op je gezondheid en je welzijn. Je kunt je schuldig, uitgeput en gefrustreerd voelen, wat tot emotionele spanning zoals depressie en angsten kan leiden. Je kunt fysieke klachten krijgen zoals chronische pijn of zelfs een hartaanval. Daarom is het van cruciaal belang dat je zelfzorg hoog op je lijst zet. Je kunt tenslotte geen goede mantelzorger zijn voor anderen als je niet ook voor jezelf zorgt.

Stress verminderen
Allereerst is het belangrijk om de tekenen te herkennen die mogelijk wijzen op belasting door overmatige stress:
Snel boos worden en lang boos blijven
Concentratieproblemen
Slaapproblemen
Alarmerende periodes van zorgen en angst
Het gevoel dat je er alleen voor staat of dat het familie en vrienden niet kan schelen wat je doet.
Slopende vermoeidheid

Voordat je schuldgevoelens toelaat moet je onthouden dat je er niet alleen voor staat en dat deze verontrustende gevoelens niet jouw schuld zijn. Een van de beste manieren om stress te verminderen is om vast te stellen wat je nodig hebt om je beter te voelen, eigenlijk bepalen wat je mist, en daar meer tijd voor vrijmaken. Al is het maar iets eenvoudigs, zoals één yogales per week nemen, een wandeling maken of een eind hardlopen voordat je met de mantelzorgtaken begint. Tijd doorbrengen met familie, vrienden en zeker ook met huisdieren kan stress verminderen. Veel onderzoeken hebben uitgewezen dat tijd spenderen met puppy Max of kitten Diva de symptomen van stress, angst en depressie kan verlichten.
Andere manieren waarop je stress kunt verminderen: om hulp vragen, ontspannings- en ademhalingstechnieken. Je richten op doelen die je kunt bereiken en wat je niet kunt bereiken naast je neerleggen.

Omgaan met fysieke pijn
De last van de mantelzorg haalt niet alleen je emotionele welbevinden overhoop, ook je fysieke gezondheid kan eronder te lijden hebben.

In de Verenigde Staten wordt de mantelzorg zelf gezien als een groot probleem voor de volksgezondheid. Het gebeurt vaak dat mantelzorgers fysieke symptomen ontwikkelen, voortkomend uit hun verantwoordelijkheden. De stress kan hoge bloeddruk, eetlustproblemen en een verzwakt immuunsysteem veroorzaken. Bovendien kunnen de vele uren en en fysieke eisen chronische pijn, brandend maagzuur, veelvuldige infecties en een tragere wondgenezing teweegbrengen.

Hoe kun je fysieke pijn beheersen? Ten eerste zou je een pauze kunnen inlassen om je even op je eigen gezondheid te richten. Dat is echt nodig. Vraag een familielid om tijdelijk voor je in te vallen of overweeg iemand in te huren voor een aantal uren per week zodat jij je eigen fysieke welbevinden weer op het juiste spoor kunt brengen. Als dat geen optie is, maak dan een afspraak met je huisarts. Deze problemen kunnen van invloed zijn op jouw toekomstige gezondheid, als je er op dit moment niets aan doet.

Zelfzorg is geen eenmalige actie. Het verandert je situatie ook niet van de ene op de andere dag. Het is een lifestyle keuze, waar je je dagelijks aan houdt. Het kan helpen om de balans van je verantwoordelijkheden te veranderen. Als je een fulltime baan hebt en daarnaast als mantelzorger werkt, bekijk dan eens of je misschien parttime kunt gaan werken of zoek uit of je een parttime hulp voor de zorg kunt inhuren.

Als je een hond hebt en je schuldig voelt dat je daar niet genoeg tijd aan kunt besteden, is er misschien een buurjongen die het leuk vindt om de hond uit te laten en met hem te spelen. Als je niet aan al het werk in huis toekomt, zoek dan eens uit of het nuttig kan zijn om er iemand voor in te huren, als is het maar een keer per maand. Als je een goeie band met je familie hebt, kun je ook hen vragen om sommige taken (tijdelijk) van je over te nemen. Je familie en vrienden om hulp vragen betekent niet dat je zwak of kwetsbaar bent. Het betekent dat je er bewust van bent dat je ook voor jezelf moet zorgen.

Uiteindelijk is het zo dat hoe meer je kunt doen om mentale, emotionele en fysieke burn-out te voorkomen, hoe prettiger de tijd als mantelzorger voor jou zal zijn. Om van dichtbij te zien hoe iemands gezondheid onherroepelijk achteruitgaat is nooit makkelijk, maar je kunt de negatieve effecten die dat op jou heeft enigszins verlichten door goed voor jezelf te zorgen.

Lydia Chan, Alzheimerscaregiver.net

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top