skip to Main Content
Mantelzorgstellingen. Praat Je Met Ons Mee?

Mantelzorgstellingen. Praat je met ons mee?

Weet je wat mij opvalt de laatste tijd? Mantelzorgers laten steeds meer van zich horen als ze het niet eens zijn met bepaalde nieuwsberichten of aankondigingen die betrekking hebben op mantelzorg. Ik ben daar hartstikke blij om. Mantelzorgers weten als geen ander hoe het is om voor een dierbare te zorgen. Zij zijn de ervaringsdeskundigen en weten uit ervaring echt wel waar ze het over hebben. Of niet soms?

Maar weet je wat me nog meer opvalt? Er wordt vanuit de instanties die dat soort nieuwsberichten en aankondigingen op sociale media publiceren amper – maar nog vaker helemaal niet – op de reacties van mantelzorgers gereageerd. Waarom plaatsen ze die berichten dan op sociale media? Weten ze niet dat hun actie een reactie kan geven? Niet bepaald sociaal, als je het mij vraagt. Het riekt naar praten OVER en niet MET mantelzorgers. Hoogst irritant.

Naast irritant is het ook hartstikke jammer want ik zie vaak de meest interessante stellingen voorbij komen en zou daar dan zo graag over door discussiëren. Daarom verzamel ik die stellingen en plaats er elke week één, hier op Mantelzorgelijk.

Discussieer je met ons mee?

Avatar

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 3 reacties
 1. Ik denk inderdaad dat mantelzorgers de maatschappij veel geld besparen. Maar echt uitrekenen kun je het moeilijk. Probeer er maar eens achter te komen wat het zorgkantoor betaald per cliënt in een verzorgingstehuis. Dat verschilt ook nog eens per zorgkantoor hoe goed ze contracten kunnen afsluiten. Zo heb ik het begrepen tenminste toen ik eens op onderzoek uitging. Nu las ik ergens op internet dat er voor iemand met dementie, ZZP 5, of ZV 5 hoe het tegenwoordig ook al weer heet, aan een verzorgingstehuis tussen de 150 en 250 euro per dag betaald wordt. Stel.. mijn man heeft de indicatie ZZP 5, Hij zou dus opgenomen kunnen worden, dan moeten ze dat dus aan het tehuis betalen. We pakken een gemiddelde van 200 euro.. dat is ruim 73.000 euro per jaar dat er voor hem betaald zou moeten worden… Maar nu is mijn man een vrolijke gezellige man en vrij makkelijk, dus hij woont nog lekker thuis en gaat 3x per week naar de dagbesteding. Dat betaal ik uit het PGB.. respijtzorg, oppas enz.. allemaal uit het PGB. Maar dat PGB is echt geen 73.000!! Dat is ongeveer 60% of zo.. Ik klaag niet, voor ons is het op dit moment ruim voldoende. Zoals gezegd, ik heb geluk.. hij is niet moeilijk. Maar het punt is alleen wij al besparen de maatschappij bijna 30.000! En dat is er maar 1.. Dus ja.. Ik denk dat mantelzorgers de maatschappij heel veel besparen.. maar is dat niet de intentie van de overheid? Of zie ik het verkeerd?

  1. Al 3 jaar mijn eigenbedrijf van Thuiszorg hier in Bonaire.Ik krijg heel veel aandacht van bejaarden om hun thuis te verzorgen, blijven slapen, etc.Heel de pakket van mantelzorg.Heel triest dat ze geen geld heb, om de service te betaken.Heel vaak wonen ze ook alleen thuis.Een keer meegemaakt, dat een cliënt van mij was drie dagen dood in zijn huis.Woonde ook alleen.Overal hulp gevraagd hier in Bonaire, om mantelzorg voor mijn cliënten te betalen.Alle instanties negeer me.Zoals Zvk.Olb.etc.Vaak had ik gezegd dat de mensen, willen hulp aan huis.Maar hun geld is niet genoeg om te betalen.Hier is er geen Pgb.Maar niemand geeft aandacht op die punt hier in Bonaire.

 2. Als alle mantelzorg gedaan zou worden door professionele zorg, zou dat de
  samenleving tussen de 4 en 8 miljard euro per jaar kosten. Mantelzorgers
  besparen de samenleving dus enorm veel geld met hun onbetaalde
  (zorg)arbeid terwijl het hen zelf geld kost aan gederfde inkomsten.

  Mirjam
  metmantelzorg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X