skip to Main Content
Mantelzorger In Beeld: Eric Wirken Zorgt Voor Karin Wirken

Mantelzorger in Beeld: Eric Wirken zorgt voor Karin Wirken

7450LR
Portret van Eric foto: Claudia Otten

Mantelzorger in hart en nieren

Eric en Karin ontmoetten elkaar in 1987. Ze waren allebei achtentwintig. Anderhalf jaar later trouwden ze en vonden een leuke woning in Amsterdam West, waar ze nu nog steeds wonen. Al vrij snel na de bruiloft werd Karin ziek. Ze bleek een veel te hoge bloeddruk te hebben, die leidde tot grote schade aan haar nieren en twaalf liter vocht in haar lichaam. Karin moest opgenomen worden, het was kantje boord. Gelukkig was de behandeling in het ziekenhuis succesvol.

Twee dagen later trof Eric zijn vrouw aan met een broodje kroket. Een ongelooflijk gezicht, ze was zich totaal niet bewust van wat er allemaal was voorgevallen. Dit broodje kroket is hun persoonlijk icoon geworden, wat ze samen koesteren.

Coma

Al snel ging het weer mis met Karin. Er kwam een tweede ziekenhuisopname waarbij ze tijdelijk in coma raakte. De gevolgen waren groot: geheugenproblemen, moeite met lopen en grote veranderingen in Karins karakter. Ze kon, toen ze na negen maanden eindelijk weer thuis mocht wonen, niet meer zelfstandig functioneren. Eric besloot om er voor haar te zijn. All the way, “in sickness and in health”. En zo neemt hij al twintig jaar het huishouden op zich, de boodschappen, het eten, de katten en alle andere dingen die er bij komen kijken als je voor iemand zorgt. Wanneer het kan gaat hij altijd mee naar het ziekenhuis, houdt haar hand vast bij moeilijke operaties en momenten.

karinLR
Portret van Karin foto: Claudia Otten

Kopje koffie

In mijn ogen is Eric een mantelzorgheld. Ik vond het ontroerend om te zien hoe hij alles op orde probeert te krijgen en zijn best doet om Karin een zo mooi mogelijk leven te geven – ondanks alle lichamelijke problemen die ze heeft. Een echte beschermheer. Eric doet het met liefde. Het enige dat hij van háár vraagt, is dat ze iedere ochtend een kopje koffie voor hem zet, dat kan ze wel, en dat is dan zijn “genietmomentje” zoals hij het zelf zegt.

Foto: Claudia Otten

Eric krijgt hulp van een diëtiste zodat hij bij het boodschappen doen weet wat Karin beter wel of niet kan eten. Het gewicht is bij een nierpatiënt van het grootste belang en een graadmeter van hoe het gaat.

Keerzijde

Er is ook een keerzijde aan het geheel. Een dubbel gevoel. Eric vindt het heel fijn en bijzonder om alles samen te beleven maar begint nu na twintig jaar ook zijn hobby’s te missen zoals het sporten (hij was een sportfanaat), zijn leuke veelzijdige baan als beveiliger bij de Arena en zijn sociale leven. Hij heeft als Amsterdammer zonder rijbewijs nu een comfortabel brommobiel weten te bemachtigen zodat hij Karin mee kan nemen voor een leuk ritje en een dagje strand.

Foto: Claudia Otten

Tuinhuisje

In de zomer bewonen ze een tuinhuisje in een volkstuinpark in Amsterdam West. Vlakbij hun huis en heel dichtbij het ziekenhuis waar het voelt als vakantie. Toch gaat alles ook daar gewoon door; de dialyses voor Karin, het werk en het zorgen voor Eric. Komende week moet Karin opnieuw een risicovolle operatie ondergaan. Haar aortaklep die ernstig verkalkt is moet worden vervangen. De operatie kan goed of slecht aflopen, maar niets doen is voor Eric en Karin hoe dan ook geen optie.

Foto: Claudia Otten

Heel veel sterkte, Karin en Eric, ik heb zeer veel bewondering voor jullie.

Wil je het verhaal van Eric en Karin volgen dan kan dat via Facebook op de pagina “ik ben mantelzorger“. Daar houdt Eric een blog bij.

Avatar

Claudia Otten

Mede oprichter en vaste fotograaf van mantelzorgelijk. Woont en werkt in Amsterdam

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X