skip to Main Content

Mantelzorger in Beeld: Eric Wirken zorgt voor Karin Wirken – 3 jaar later

Portret van Eric Foto: ©Claudia Otten

30 jaar mantelzorgen

Drie jaar geleden ontmoette ik Eric Wirken en zijn vrouw Karin. Eric reageerde op onze oproep op mantelzorgelijk.nl om mee te doen aan de serie Mantelzorger in Beeld.
Deze is hier terug te lezen. Ik noemde Eric toen een “Mantelzorgheld” en dat is hij nog steeds! Eric is ondertussen al 30 jaar mantelzorger voor Karin. Dat doet wat met je. Daar moet je heel veel voor opgeven!

Een eigen leven heeft hij nauwelijks meer. Alles draait om Karin, haar verzorging, haar stress opvangen, er altijd voor haar zijn.

Vasculaire dementie

Er is veel gebeurd met Eric en Karin in die afgelopen drie jaar.
Wij van Mantelzorgelijk wilden graag een vervolg maken op de mantelzorger in beeld van toen. Eric speelde zelf ook met die gedachte, dus ik toog op de fiets naar Volkstuinpark De Eendracht in Amsterdam waar ze altijd de zomer en ook delen van de winter verblijven. Daar aangekomen leek alles heel vredig. Karin keek vrolijk en oogde optimistisch. En de tuin was prachtig, vol en groen. “Maar”, zei Eric toen we even alleen op een rustige plek gingen praten “er is natuurlijk veel meer aan de hand. Ze was heel gespannen voor dit interview en wilde het eigenlijk niet. Helaas gaat het niet beter met Karin. Ze heeft veel stress en angsten. Boven op alles wat we hebben meegemaakt heeft ze nu de diagnose vasculaire dementie gekregen.” Toch heeft ze vrijwillig meegewerkt aan het interview en slaat ze zich stoer door de foto en film sessie heen.

Portret van Karin
Foto: ©Claudia Otten

Nierdialyse

De vorige keer dat we Karin zagen was ze erg mager. Ze dialyseerde toen nog en viel daar enorm van af. Ze heeft dat drie en een half jaar gedaan. Maar psychologisch gezien ging het niet goed met Karin. Ze kon het dialyseren niet meer aan. Ze zette de dialyse-afdeling dan ook regelmatig op stelten. Dan werd Eric gebeld om te komen helpen haar rustig te krijgen, want hij heeft als enige een kalmerende werking op haar. Het gevolg was dat Eric zwaar gefrustreerd naar huis ging, maar Karin wel weer blij naar de dialyse. Uiteindelijk wilde Karin helemaal stoppen met het dialyseren. Dit besloot ze op een maandagavond. Eric: “En dan is het einde verhaal, dan kan het nog één of twee weken duren. Ze kon en wilde niet meer vechten.” Als door een wonder kregen ze de dag daarna een telefoontje van het AMC dat er een transplantatienier beschikbaar was. “Dat had niet op een beter moment kunnen gebeuren!” Ze heeft die nier gekregen en die is gelukkig ook goed aangeslagen. In de tussentijd heeft Karin ook nog een nieuwe schouder gekregen omdat haar schouders en al haar gewrichten versleten zijn. Daar bovenop komt nu de diagnose vasculaire dementie. Eric had al een tijd het vermoeden, maar steeds werd er geen onderzoek gedaan. Op herhaaldelijk aandringen van hem is dat nu eindelijk wel gebeurd.  Ze heeft meerdere herseninfarcten doorgemaakt.

Borstverkleining

Karin kreeg naast dit alles veel antidepressiva te slikken. Daar kom je ontzettend van aan. Haar borsten werden zo zwaar dat ze soms bijna omviel en vooral bij het paardrijden, één van de dingen die ze heel graag doet, is het heel vervelend en pijnlijk dus besloot ze onlangs zelf om een borstverkleining te ondergaan. Erg dapper voor iemand die al zoveel operaties heeft gehad! Het herstel van de borstverkleining duurt minstens een jaar. Ze mag niet tillen en heeft veel rust nodig. Slaapt veel, is snel moe. Dit betekent voor Eric wel weer extra zorg. Het wordt steeds zwaarder voor hem.

Scootmobiel

Om er zo af en toe toch eens op uit te kunnen gaan heeft Karin een scootmobiel. De ritjes door de natuur zijn geweldig, maar op bepaalde hobbelige stukjes vindt ze het eng en durft dan niet alleen te rijden. Daarom heeft Eric er een tweedehands scootmobiel voor zichzelf bij gekocht. Om haar te begeleiden en haar te helpen waar het nodig is. We maken zo’n ritje en ik volg op de fiets.

Eric:” ik ben alle schaamte voorbij “
Foto: ©Claudia Otten
Eric houdt Karin goed in de gaten via zijn achteruitkijkspiegel. Foto: ©Claudia Otten
Als het moeilijk wordt biedt Eric de helpende hand Foto: ©Claudia Otten

Na ons ritje door de prachtige natuur krijgt Karin een aspirine en een oxazepam om daarna weer te gaan slapen. Vandaag is Eric vrij maar als hij aan het werk is heeft Karin geen structuur meer. Ze vindt het lastig om te weten wat ze dan moet doen. Dan slaapt ze veel van de tijd.

Het medicijnen arsenaal van Karin. In de witte mand zitten de medicijnen voor overdag, in de rode doos de medicijnen voor de nacht.
Foto’s: ©Claudia Otten

Als Karin gaat slapen lopen Eric en ik naar een rustige plek in het volkstuinpark waar ik hem film terwijl hij vertelt over de gebeurtenissen, de veranderingen, zijn frustraties als mantelzorger, problemen op het werk, en andere zaken die hem bezighouden.

Helaas kunnen we niet alles in één artikel laten zien. Maar hieronder in ieder geval een paar goeie tips van Eric:

De dag nadat ik geweest ben schrijft Eric op zijn eigen facebook pagina: “Helaas heb ik verloren en heb mij ziek gemeld bij mijn werkgever/leidinggevende. Het lichtje ging uit. Ik ben moe. De zorg en zorgen samen met werk en de overige ballen in de lucht houden lukt mij even niet meer. Ik vind het verschrikkelijk dat de situatie mij op de knieën heeft gekregen. Het maakt mij onzeker over de toekomst, zowel privé als ook werk. Hoe lang kan ik het volhouden? In mijn hart wil ik alles.”

Ik kan alleen maar zeggen: houd moed Eric! Bedankt voor jullie openheid en hou vol Karin, met alles wat je hebt meegemaakt, jullie doen het geweldig!

We hebben heel veel bewondering voor jullie!

Wil je Eric op zijn facebook pagina volgen? volgen? Dat kan hier

Wil je ook jouw verhaal vertellen in een mantelzorger in beeld? Stuur dan een mailtje aan claudia@mantelzorgelijk.nl

Avatar

Claudia Otten

Mede oprichter en vaste fotograaf van mantelzorgelijk. Woont en werkt in Amsterdam

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X