Mantelzorg voor een corona patiënt – Hoe gaat het na de IC of het ziekenhuis?

Via de hulplijnen krijgen we de afgelopen dagen steeds meer signalen en vragen van mantelzorgers waarvan een dierbare besmet is geraakt met het Covid-19 virus. Mantelzorg voor een corona patiënt. Wat komt er allemaal bij kijken? We ontvingen er via de hulplijnen de afgelopen week steeds meer vragen over.

Hoe kan ik blijven zorgen als bij mijn dierbare positief getest is? Ben ik nu ook besmet? Word ik als mantelzorger ook getest? Wel of geen opname in het ziekenhuis of op de IC? Wat zijn de alternatieven als het thuis niet meer gaat? Hoe lang duurt zo’n opname? Mag ik mijn dierbare dan nog wel bezoeken? Hoe gaat het na de IC? Komt mijn dierbare meteen naar huis of is er een tussenoplossing? Hoe lang duurt het herstel en waar wordt dit dan gedaan? En als een dierbare toch sterft, hoe gaat het dan verder? Wat zijn de restricties bij de laatste verzorging van mijn dierbare, wel of niet een condoleance en hoe moet dat met de uitvaart?

In een serie van drie artikelen ga ik proberen om op alle vragen die wij ontvangen zo veel mogelijk antwoorden te geven. Gisteren deel 1, vandaag deel 2 en morgen deel 3 van deze special over mantelzorgen voor een corona patiënt. Uiteraard komt deze informatie ook allemaal op onze speciale Corona informatiepagina voor mantelzorgers.

Vandaag informatie over de tijd na de IC of het ziekenhuis en het herstel.

Hoe gaat het na de ic of het ziekenhuis?

Als het acute gevaar is geweken, kan de coronapatiënt naar een verpleegafdeling van een ziekenhuis en vanaf daar naar een corona (zorg)hotel of revalidatiecentrum. Vaak zijn de patiënten dan nog te ziek en zwak om direct naar huis te kunnen gaan. Inmiddels zijn er door heel Nederland verschillende corona-units ingericht. Opvang van coronapatiënten loopt alleen via een verwijzing van het ziekenhuis. De transferverpleegkundige van het ziekenhuis stemt dit verder af met de zorgaanbieders en de familie. Maar het is ook mogelijk dat, als het in de thuissituatie onmogelijk wordt om je dierbare zelf te blijven verzorgen, de huisarts dan doorverwijst naar een dergelijke opvang. Verschillende zorg- en thuiszorgorganisaties uit de regio zorgen voor de inzet van verplegend personeel in de speciale corona-units.

De zorg in deze speciale corona units gebeurt ook geïsoleerd en de verpleegkundigen werken daar in volledige beschermende kleding. Dat houdt in dat je je dierbare hier dus ook nog niet mag bezoeken. Vaak is het wel mogelijk om via de telefoon contact te houden. In sommige centra is beeldbellen ook mogelijk. Vraag de mogelijkheden van persoonlijk contact na bij de instelling. Ook is het handig om afspraken te maken over het verwerken van het wasgoed in verband met de kans op besmetting.

Herstel na coronavirus

Mensen met milde klachten zijn vaak al na twee weken hersteld. Bij mensen die opgenomen worden op de IC of in het ziekenhuis is dat vaak anders. Het geïsoleerde verblijf in het ziekenhuis is voor veel mensen een traumatische ervaring. Niet alleen hebben ze te maken met de fysieke gevolgen van het virus, maar ook mentaal gezien is het een zware periode. Zeker als iemand langere tijd beademd is, kunnen er veel klachten voorkomen. Denk dan aan vermoeidheid, verslapte spieren, het zicht kan slechter zijn, er kunnen geheugenklachten voorkomen en men kan mond- en keelklachten hebben. In zeldzamere gevallen kan er zelfs schade zijn ontstaan in de luchtpijp door de tube. Dit kan tot langdurige benauwdheidsklachten leiden. Er zijn nog meer klachten, die zijn te vinden op deze website van IC Connect, opgericht door ex-ic-patiënten en familieleden.

Door besmetting met het coronavirus kan er schade aan de longen ontstaan. Die schade is door het verblijf op de IC of in het ziekenhuis niet gerepareerd. Hoeveel schade er aan de longen is, is per persoon verschillend. Hoeveel schade er blijft, is ook per persoon verschillend. Veel hangt af van het herstelvermogen van de longen. De revalidatie duurt weken, zo niet maanden. De verwachting is dat bij kwetsbare en oudere mensen het herstel nog veel langer gaat duren.

Je moet er rekening mee houden dat er (enige) restschade blijft bestaan. Dat kan in de praktijk betekenen dat je dierbare een sterk verminderde conditie heeft, in vergelijking met de tijd vóór de corona besmetting. Het kan ook betekenen dat je dierbare slechts lichte (long)klachten aan de virusinfectie overhoudt.
Je dierbare kan ook te maken krijgen met het Post Intensive Care Syndroom. Het is voor zowel de patiënt als de naasten goed om daarop voorbereid te zijn. Algemene informatie over de periode na de IC-opname vind je hier.

Morgen het derde en tevens laatste deel van deze special over mantelzorg bij corona. In dat deel bespreken we de minder fijne afloop van het coronavirus: de dood. Niet fijn maar vanwege Covid-19 zul je ook dan met bepaalde maatregelen en restricties rekening moeten houden. Dan is het toch handig als je weet wat je moet doen en wat je verwachten kunt.

 

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top