
Mantelzorg voor een corona patiënt.
Via de hulplijnen krijgen we de afgelopen dagen steeds meer signalen en vragen van mantelzorgers waarvan een dierbare besmet is geraakt met het Covid-19 virus. Mantelzorg voor een corona patiënt. Wat komt er allemaal bij kijken ? We ontvingen er via de hulplijnen de afgelopen week steeds meer vragen over.
Hoe kan ik blijven zorgen als bij mijn dierbare positief getest is? Ben ik nu ook besmet? Word ik als mantelzorger ook getest? Wel of geen opname in het ziekenhuis of op de IC? Wat zijn de alternatieven als het thuis niet meer gaat? Hoe lang duurt zo’n opname? Mag ik mijn dierbare dan nog wel bezoeken? Hoe gaat het na de IC? Komt mijn dierbare meteen naar huis of is er een tussenoplossing? Hoe lang duurt een revalidatie en waar wordt dit dan gedaan? En als een dierbare toch sterft, hoe gaat het dan verder? Wat zijn de restricties bij de laatste verzorging van mijn dierbare, wel of niet een condoleance en hoe moet dat met de uitvaart?
In een serie van drie artikelen ga ik proberen om op alle vragen die wij ontvangen zo veel mogelijk antwoorden te geven. Zaterdag 11 april 2020 deel 1, zondag 12 april deel 2 en maandag 13 april deel 3 van deze mini special over mantelzorgen voor een corona patiënt. Uiteraard komt deze informatie ook op onze speciale Corona informatiepagina voor mantelzorgers.
Mijn dierbare heeft corona en hoe verder?
Je dierbare is positief getest op Corona of er is op een andere manier Corona vastgesteld. Blijkt dat na 7 dagen klachten de test ‘negatief’ scoort. We hebben al van alles gehoord aan de hulplijnen en snappen dat er onmiddellijk allerlei vragen rijzen bij mantelzorgers. De meest gehoorde vragen die we ontvingen waren:
- Wel of niet naar het ziekenhuis of IC?
- Ben ik zelf besmet ?
- Moet ik in quarantaine?
- Als mijn dierbare op de IC of in het ziekenhuis ligt, mag er dan wel iemand op bezoek?
Wel of niet naar de IC of ziekenhuis?
Goed om te weten is dat ouderen meer risico lopen om erg ziek te worden van Corona. Niet alleen vanwege hun leeftijd, maar ook omdat ze vaker al iets anders onder de leden hebben. Voor ernstig zieke ouderen die het Coronavirus hebben en in het ziekenhuis liggen is de prognose slecht. De gemiddelde leeftijd van de overledenen door Corona in Nederland ligt rond de 82 jaar.
Mensen worden in principe alleen op de IC opgenomen als ze continue hulp bij het ademen nodig hebben. Daarbij geldt: hoe ouder je bent, hoe groter de gevolgen voor je conditie. Artsen bespreken daarom vaak vóór de opname wat de overlevingskansen zijn, en de verwachte kwaliteit van leven na beademing op een Intensive Care. Sommige mensen kiezen er na overleg met hun (huis)arts voor dat zij niet meer behandeld willen worden in een ziekenhuis, of beademd.
Na alle verhalen over de situatie op de IC’s rijst bij de meeste mantelzorgers de vraag: Wel naar de IC of toch thuis behandelen met groter risico op overlijden? Een duivels dilemma. Vooral voor oude, kwetsbare mensen betekent een ic-behandeling een stressvolle en eenzame tijd. De kans om weer op hetzelfde niveau terug te komen is heel klein en het risico op overlijden is reëel. Patiënten kunnen namelijk te maken krijgen met angsten, depressie, cognitieve achteruitgang en fysieke klachten.
Wat is het alternatief?
Het alternatief voor een ziekenhuisopname is een behandelplan voor thuis- of palliatieve zorg. Beslissingen over wel of niet behandelen door verpleeghuizen en huisartsen, in samenspraak met mantelzorgers/familie en patiënten, zijn niet nieuw. En ook nu – tijdens de coronacrisis – vinden die plaats. Het is de reden dat de meeste mensen die overlijden aan het coronavirus niet op de intensive care hebben gelegen.
Er zijn ook al voorbeelden van dierbaren die – na een tijdje verzorg te zijn in eigen huis -wel in het ziekenhuis worden opgenomen en helemaal niet op de IC terecht komen. Die liggen dan een tijdje in quarantaine op een speciale, geïsoleerde verpleegafdeling aan zuurstof apparatuur, worden daar verzorgd en knappen genoeg op om vervolgens naar bijvoorbeeld een speciaal ingerichte Corona zorg-unit te kunnen. Hier zal men een tijdje verblijven en wordt met de eerste revalidatie gestart.
De eerste mensen zijn inmiddels ook al uit deze zorghotels ontslagen en revalideren verder in eigen huis. In ons volgende deel gaan we in op de speciale zorg-units en de revalidatie na Corona.
Ben ik zelf besmet?
Moet ik in quarantaine?
Dit is de afgelopen tijd de meeste gestelde vraag aan de hulplijnen. Logisch want mantelzorgers behoren helaas niet tot de cruciale beroepen en zorgen onbeschermd in een thuissituatie. Ook het houden van de 1,5 meter afstand is vaak niet haalbaar thuis. De kans op besmetting is dus reëel, zeker als bij je dierbare het virus is vastgesteld. Toch zul je op die vraag alleen een antwoord krijgen als je zelf klachten krijgt en er voor de arts reden is om je te laten testen. Wel wordt geadviseerd om uit voorzorg twee weken in vrijwillige quarantaine te gaan om eventuele besmetting te voorkomen en dagelijks 2 keer je temperatuur te meten.
Als mijn dierbare op de IC of in het ziekenhuis ligt, mag er dan wel iemand op bezoek?
De enorme besmettelijkheid van het coronavirus én de grote drukte op de IC-afdeling maakt dat het niet mogelijk is om op bezoek te gaan bij je dierbare. Dat geldt voor het hele ziekenhuis, maar zeker voor de afdeling IC, omdat daar de meest kwetsbare patiënten liggen. De bezoekbeperking is er ook omdat er schaarste is op het gebied van beschermende kleding, mondkapjes, handschoenen et cetera. De beschermende middelen die er zijn, worden gebruikt door de zorgverleners. Vraag wel naar het telefoonnummer van een contactpersoon in het ziekenhuis, zodat je telefonisch op de hoogte gehouden kan worden.
Deze bezoekbeperking is voor alle betrokkenen verschrikkelijk. Je wilt immers het liefst nabij je dierbare zijn, zeker nu hij of zij in zo’n kwetsbare positie verkeert.
Meer informatie? Op de website van icconnect.nl kun je op een speciale informatiepagina over Corona nog veel meer informatie over de behandeling en de regels vinden. Volg dan DEZE LINK.
Morgen deel 2 : informatie over speciale Corona-zorg-units en revalidatie.
Dit bericht heeft 0 reacties