Als mantelzorger wil je natuurlijk weten waar je rekening mee moet houden in de zorg voor jouw kwetsbare dierbare. Wat kan wel en wat kan niet? Met deze informatie proberen wij antwoord te geven op een aantal meest gestelde vragen die bij ons zijn binnengekomen.
We zullen deze lijst met meest gestelde vragen uiteraard meteen uitbreiden als er nieuwe vragen komen. Ook is het mogelijk dat de antwoorden aangepast worden aan nieuwe maatregelen of inzichten. Bezoek dus regelmatig onze website en/of volg de sociale mediakanalen van Mantelzorgelijk: Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram.
Zit de informatie die je zoekt er niet bij, of wil je meer weten? Neem dan gerust contact op met onze hulplijnen. Dit mag ook via sms en whatsapp, of op ons speciale emailadres: coronahulp@mantelzorgelijk.nl.
Update:
Per 1 juli 2020 veranderen een aantal coronamaatregelen voor mantelzorgers:
- Vervoer in de auto: De afgelopen maanden was het ivm besmettingsgevaar niet toegestaan om met mensen uit verschillende huishoudens in een auto te zitten. Vanaf 1 juli is dit toegestaan. Wel wordt geadviseerd om een mondkapje te dragen.
- 1,5 meter maatregel: De algemene regel is dat iedereen 1,5 meter afstand houdt. Helaas is dat in het geval van mantelzorg niet altijd mogelijk. De overheid geeft nu aan dat deze 1,5 meter maatregel in sommige gevallen tijdelijk mag worden losgelaten. In het geval van mantelzorg bijvoorbeeld, als je je dierbare moet ondersteunen met lopen of bij het rollen van een rolstoel. Wel wordt als regel aangehouden dat men na het ondersteunen weer 1,5 m afstand neemt.
- Bezoekersregelingen zorginstellingen: Minister de Jonge gaf op de laatste persconferentie aan dat indien er geen besmettingen meer zijn in zorginstellingen, de bezoekersregelingen nog meer versoepeld kunnen worden. Bij Mantelzorgelijk krijgen we nog steeds veel berichten dat zorginstellingen te voorzichtig zijn met de versoepelingen. Inmiddels heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd aangegeven dat zij toezicht gaan houden op de versoepelingen in verpleeghuizen. Heb je klachten over de bezoekregeling in de zorginstelling van jouw dierbare? Mail het ons: meldpunt@mantelzorgelijk.nl
Veel gestelde vragen van lotgenoten:
Vraag: “Mag ik in deze coronacrisis gewoon blijven zorgen voor mijn dierbare?”
Het antwoord hierop is niet eenvoudig. Wij begrijpen dat het in veel omstandigheden heel moeilijk of zelfs niet mogelijk is om bij je kwetsbare dierbare weg te blijven. Het is wel écht belangrijk om een verstandige overweging te maken. Beperk het contact als je dierbare een kwetsbare gezondheid heeft. Ga zeker niet op bezoek als je zelf klachten hebt als koorts, hoest- of verkoudheidsklachten (milde of ernstige klachten). Probeer dan contact te houden door (vaker) te bellen, Whatsappen, Skypen of Face-timen. Bij die laatste twee mogelijkheden kun je ook op beeld zien hoe het met de ander gaat. Wellicht stelt dat je dan gerust. Kijk en vraag in je netwerk rond of iemand jouw zorgtaken tijdelijk van je kan overnemen.
Vraag: “Wat als ik echt móet zorgen voor een dierbare en niet weg kan blijven?”
Inmiddels krijgen we steeds meer signalen dat thuiszorgorganisaties op halve kracht of zelfs helemaal niet meer bij cliënten thuiskomen. Dit houdt in dat veel extra zorgtaken bij mantelzorgers op hun bordje komen en dat het om die reden écht niet mogelijk is om niet naar dierbaren toe te gaan. Wij begrijpen dit uiteraard maar willen er dan wel op aandringen dat je de volgende goede hygiënemaatregelen in acht neemt:
- Trek bij de voordeur direct je schoenen uit om zodoende besmetting van buitenaf te voorkomen.
- Was je handen heel regelmatig en op de juiste manier met water en zeep. De beste manierom je handen te wassen is: Was je handen onder stromend water. Gebruik hierbij vloeibare zeep. Wrijf de zeep over de hele hand, ook tussen de vingers en onder de nagels (zie het figuur hieronder). Droog je handen bij voorkeur af met papieren handdoekjes of keukenrol en anders telkens met een schone handdoek.
- Gebruik indien mogelijk bij zorghandelingen (niet medische want die houden we uiteraard voor de zorgprofessionals) latex handschoenen. Deze kun je online momenteel nog steeds bestellen.
- Houd voldoende afstand tot elkaar. Dus niet omhelzen, knuffelen, kussen en handen vasthouden. Een gesprekje met elkaar is nu net zo waardevol.
- Als je weer thuiskomt, doe dan meteen je gedragen kleding uit en was ze in de wasmachine.
- Trek elke keer als je naar je dierbare gaat opnieuw schone kleding aan.
- Om je dierbare nu zo veel mogelijk te beschermen adviseren wij je om het liefst alleen naar je dierbare toe te gaan. Neem geen familieleden mee en verzoek hen dringend om nu niet op bezoek te komen. Hoe meer verschillende mensen in contact komen met je dierbare, hoe groter het besmettingsgevaar is. Zorg je samen met een familielid, blijf dit dan alleen met z’n tweeën doen.
Vraag: “Als er een lockdown komt en mijn dierbare heeft mijn zorg echt nodig?”
Met 4, 4 miljoen mantelzorgers zijn er enorm veel kwetsbare Nederlanders afhankelijk van onze mantelzorg. Ook tijdens een eventuele lockdown! Dagelijks delen wij onze signalen met het ministerie van VWS en deze vraag staat écht heel hoog op ons lijstje. De onzekerheid hierover is voor velen bijna ondragelijk en we hopen dat het ministerie van VWS en het RIVM hier spoedig uitsluitsel over geven.
Wel horen wij veel signalen van mantelzorgers dat zij overwegen om, uit voorzorg, bij hun dierbare in te trekken of om hun dierbare in huis te nemen om zo de zorg te kunnen waarborgen. Je kunt nu wel alvast een eventueel netwerk informeren, zodat je deze kan mobiliseren als dat nodig mocht zijn. Vergeet dit ook niet af te stemmen met je werkgever.
Uiteraard zullen wij eventuele nieuwe maatregelen en adviezen over dit onderwerp zo spoedig mogelijk via de website en social mediakanalen met jullie delen.
Vraag: “Zijn er voor mantelzorgers testen om vast te stellen of iemand besmet is?”
Er zijn (helaas) geen testen beschikbaar, ook niet voor mantelzorgers.
Het RIVM meldt dat er Corona-zelftests worden aangeboden. Deze zijn niet geschikt voor thuisgebruik en kunnen niet bepalen of iemand het virus bij zich draagt of besmettelijk is.
Ook de huisarts test niet iedereen die mogelijk het virus heeft en volgt de RIVM-richtlijnen.
Ons advies: blijf alsjeblieft thuis als je klachten hebt, zoek zo nodig een vervanger in je eigen netwerk die je mantelzorgtaken kan overnemen, volg de instructies van het RIVM en de overheid op, houdt van iedereen 1,5 meter afstand, bescherm jezelf en de mensen om je heen. Veiligheid voor alles!
Vraag:” Mijn dierbare heeft Corona. Hoe nu verder?
Via de hulplijnen, mail en chat ontvangen we steeds meer hulpvragen over de zorg voor coronapatiënten. In een mini serie hebben we er begin april aandacht aan geschonken:
- Mantelzorg voor een coronapatiënt: www.mantelzorgelijk.nl/je-dierbare-heeft-corona-en-hoe-nu-verder-mantelzorg/
- Hoe gaat het verder na de IC of het ziekenhuis : www.mantelzorgelijk.nl/mantelzorg-voor-een-corona-patient-2/
- Wat te doen als iemand aan Corona komt te overlijden: www.mantelzorgelijk,nl/sterven-hoort-bij-het-leven/
Vraag: “Mijn hulpbehoevende dierbare en ik hebben echt geen eigen netwerk. Worden we aan ons lot overgelaten?”
Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen geen eigen netwerk hebben en niet om hulp durven vragen. Het kan daarom helpen om even rustig de tijd te nemen om eens op te schrijven welke personen er mogelijk toch om je heen zijn. Denk daarbij aan familieleden, buren, vrienden, kennissen, werkgever, collega’s, zorgverleners die bij je aan huis komen, mensen van jouw (ex)vereniging, misschien de kerk, enzovoorts.
Neem ook contact op met het welzijnswerk of het sociale wijkteam binnen jouw gemeente. Wellicht hebben zij lokale initiatieven die je kunnen helpen.
Ken je een paar mensen aan wie je om hulp kunt vragen? Doe dit dan gewoon. Maak ook gebruik van social media om je hulpvraag te stellen. Gebruik dan de hashtag #coronahulp. Lukt dit je niet? Stuur dan even de hulpvraag naar coronahulp@mantelzorgelijk.nldan delen wij hem op onze socials. Onthoud dat social media een groot bereik heeft en dat er ook voor jou hulp te vinden is.
Vraag: “Waar kan ik als mantelzorger terecht voor hulp?”
Neem contact op met jouw gemeente, het welzijnswerk of het lokale steunpunt mantelzorg. Zij kunnen je informatie geven over lokale initiatieven. Kijk op de websites van de lokale organisaties voor de contactgegevens. Bel onze hulplijn als je hier niet helemaal uitkomt.
Gelukkig zijn er ook andere hulplijnen. We delen deze graag met jullie:
Beeldbellen en social media
https://www.ouderenfonds.nl/helpdesk-welkom-online
Eenzaamheid en een luisterend oor
De Luisterlijn 0900 0767 – www.luisterlijn.nl
Ouderenfonds www.ouderenfonds.nl/nieuws/waardevol-contact-op-afstand
ANBO – 0348 46 66 66 www.anbo.nl
Rode Kruis hulplijn (ook bij thuisisolatie en quarantaine) – 070 44 55 888
Hulp aanbieden of vragen
Landelijk initiatief www.wehelpen.nl
Gezondheid
Actuele informatie kun je vinden op:
www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19
https://dementie.nl/nieuws/omgaan-met-mensen-met-dementie-tijdens-corona
Overige tips:
- Vraag of iemand je kan leren beeldbellen.
- Bestel boodschappen online en laat ze bezorgen.
- Stuur je dierbare met regelmaat foto’s, filmpjes en spraakberichten.
- Maak met vrienden en familie een rooster, zodat er met regelmaat gebeld wordt.
- Stuur weer echte post. Een kaartje, brief of een mooie tekening van de kinderen.
- Zet belangrijke zaken als medicijnen, instructies en telefoonnummers op papier. Mocht je zelf ziek worden, dan kan iemand het overnemen.
- Houdt een lijstje bij van de extra kosten (met bon) voor de belastingdienst. Mogelijk zijn er kosten aftrekbaar bij de belastingaangifte.
- Weet dat er veel lotgenoten zijn waar je dag en nacht online contact mee kunt onderhouden. Vóór en dóór mantelzorgers betekent dat er een schat aan expertise en ervaringsdeskundigheid bestaat. Delen helpt!
Wij streven ernaar om alle mantelzorgers in nood zo snel mogelijk te kunnen helpen. Acquisitie op onze hulplijnen wordt daarom absoluut niet op prijs gesteld. Voor algemene vragen, commerciële boodschappen of vragen omtrent deelname aan onderzoeken onder mantelzorgers verzoeken wij je om te mailen naar info@mantelzorgelijk.nl.