skip to Main Content

Lijden hoort bij het leven; mantelzorgers moeten nog meer aan de bak!

We kregen afgelopen weekend een artikel op de Gelderlander.nl onder ogen. Zoals het landelijk de trend is, lopen ook de zorgkosten in de gemeente Berkelland enorm uit de hand. De wethouder wil daarom ruim drie miljoen euro bezuinigen. Hoe? Vooral door meer te vragen van vrijwilligers en mantelzorgers en te investeren in strengere poortwachters voor de zorg. “Lijden hoort nu eenmaal bij het leven”, aldus de gemeente.

Bezuinigingen alom

Uit een enquête onder Berkellandse inwoners blijkt dat zij niet willen dat er bezuinigd wordt op zorg. Tóch gaat het gemeentebestuur fors snijden in de zorgkosten. Deze week sprak de lokale politiek over de plannen van wethouder van Haaren om 3,1 miljoen euro te bezuinigen. Hoe Berkelland dat wil gaan doen? Lees en huiver..

Meer vrijwilligers

Berkelland wil een groter beroep doen op vrijwilligers. “We willen meer mensen enthousiasmeren om vrijwilliger te worden. Een deel hiervan kan een rol spelen bij het overnemen van professionele hulp en ondersteuning”, zo stelt het college. De gemeente denkt op die manier 45.000 euro per jaar te kunnen besparen.
We begrijpen hieruit dat specialistische zorg en ondersteuning niet langer is voorbehouden aan professionals, maar dat iedereen het kan uitvoeren? Wat een degradatie van de zorg!

Meer mantelzorgers

Berkelland wil tevens een groter beroep doen op mantelzorgers; familieleden en kennissen die vrijwillig zorgen. Dus naast de steeds zwaarder wordende zorgtaken, krijgen mantelzorgers er in deze gemeente allerlei extra taken bij! Vervolgens moeten verenigingen en organisaties in Berkelland vrijwilligers samenbrengen, zodat de overbelaste mantelzorgers ontlast kunnen worden. Zo denkt Berkelland netto 75.000 euro aan professionele zorg te kunnen besparen.

Geen professionele dagbesteding

In plaats van naar een professionele dagbesteding moeten Berkellanders, met een lichte zorgvraag, straks naar een door vrijwilligers gerunde zogenoemde dorpskamer, dicht bij huis. “Het geeft hen structuur, dagbesteding en biedt mogelijkheden voor ontmoeting en sociale contacten”, aldus het college. De maatregel moet een bezuiniging van netto 29.000 euro per jaar opleveren. Ook gaan ze een proef doen om de dagbesteding te vervangen door (vrijwilliger)werk zodat mensen aan het werk kunnen. Bezuiniging: 60.000 euro.

Minder huishoudelijke hulp

Berkellanders krijgen ook minder huishoudelijke hulp. De gemiddelde indicatie in Berkelland zit nu op 130 uur per jaar, dat wordt op basis van landelijke normen 108 uur per jaar. Gemiddeld is dat dus 22 uur per cliënt per jaar minder. Dit moet de gemeente een bezuiniging van 92.000 euro opleveren. Maar door wie wordt dat opgevangen?

En nog veel meer

Strenge en korter indiceren van zorg moet extra geld op gaan leveren. Net als de aanpak binnen de Jeugdhulp. Daar waar al lange wachtlijsten zijn en jongeren niet goed geholpen worden, wil deze gemeente jeugdzorgtrajecten nog strenger gaan beoordelen. Daarnaast willen ze dat ‘passende zorg’ plaats gaat vinden bij een praktijkondersteuner van de huisarts, zodat jongeren niet meer doorgestuurd worden naar de GGZ.

Get real!

Wij geloven onze ogen niet als we dit soort bezuinigingsplannen lezen. Mantelzorgers zijn vanaf 2015 al de dupe van alle drastische bezuinigingsplannen vanuit de overheid, programma’s als Langer Thuis en slechte ondersteuningsmogelijkheden vanuit de gemeenten. Hoeveel last denkt deze wethouder dat mantelzorgers extra kunnen dragen? Er zijn inmiddels in Nederland honderdduizenden mantelzorgers die zwaar overbelast zijn.

Onacceptabel

Door je over de rug van mantelzorgers en vrijwilligers als gemeente rijk te rekenen vinden wij zeer ongepast, onrealistisch en onacceptabel. Als gemeente heb je namelijk juist de plicht om mantelzorgers te ondersteunen en niet om deze extra te belasten en er zelf beter van te worden. Daarnaast vinden we de degradatie van de professionele zorg tot iets wat door iedereen gedaan kan worden bedroevend en minachtend.

Luister nou eens!

Zoals dat landelijk gaat, gaat het dus ook lokaal. We hebben te maken met een overheid die niets doet met signalen vanuit de bevolking. Er wordt alleen over ons en niet mét ons gepraat. Luister als overheid eens oprecht naar wat mantelzorgers te zeggen hebben en wat er echt nodig is. Lijden hoort inderdaad bij het leven maar hoeveel extra leed wil je mantelzorgers bewust toespelen? Genoeg is genoeg, als je het ons vraagt.

Hoe denk jij nou – als lezer op Mantelzorgelijk – over dit soort acties van gemeenten? Hoe doet jouw gemeente het eigenlijk?  Laat je het weten onder dit artikel of mail je ons?

 

 

Marjolijn-Margreet

Marjolijn-Margreet

Margreet van der Voort en Marjolijn Bruurs zitten niet alleen met elkaar in het bestuur van Mantelzorgelijk maar zij delen ook heel veel dezelfde ideeën over alles wat te maken heeft met ouderen- en mantelzorg. Als zij in de media iets tegenkomen dat hen verheugt, verbaast of shockeert gaan ze samen op onderzoek uit. De één stapt op de bron af, de ander doet het inhoudelijk speurwerk en dan.... komen er dit soort columns uit. Vanaf nu zul je meer van dit schrijversduo tegenkomen op Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. laat diegene die willen bezuinigen eens de rol van mantelzorger op zich nemen, al is het maar 24/7, daarna praten wij verder, van achter je buro is het goed bezuinigen, en kunnenzij geen salaris inleveren?

  2. Walgelijk.
    Het is inderdaad gesproken vanuit een ivoren toren. Ik zou weleens willen weten wie van de bedenkers zelf iets doet aan (mantel)zorg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X