skip to Main Content

Langer Thuis wordt almaar schrijnender! #opinie

Zembla zond vorige week een item uit over de steeds schrijnender wordende situaties voor thuiswonende ouderen én hun mantelzorgers. Ik heb echt met verbijstering zitten kijken en luisteren naar de voorbeelden van de huisartsen die geïnterviewd werden. Zij zijn inmiddels écht radeloos. De situatie voor deze kwetsbare ouderen die langer thuis moeten blijven wonen zonder de juiste zorg, wordt steeds nijpender. Heb jij de uitzending: Geen plek voor ouderen al gezien? (Onder de link kun je eventueel nog terugkijken.)

Eén mevrouw vertelde dat zij jarenlang zeer intensief voor haar moeder heeft gezorgd en dat nu blijkt dat zij – nu ze zelf zorg nodig heeft – thuis (in wezen) aan haar lot wordt overgelaten. Wordt dat dan mijn toekomst? Ik vind dat persoonlijk een zeer schrijnende gedachte en de dame spreekt eigenlijk uit wat mij al een tijdje angst inboezemt: Hoe ziet mijn toekomst thuis er uit als ik oud en hulpbehoevend word? Wie zorgt er dan voor mij? Kan ik dat mijn ene kind wel vragen? Wil ik – als ik eenmaal oud en zorgbehoevend ben – onder de huidige omstandigheden eigenlijk nog wel leven? Ik weet zeker dat ik niet de enige ervaringsdeskundige/mantelzorger ben, die deze gedachten heeft. Onze toekomst ziet er op dat vlak niet bepaald rooskleurig uit.

Vorige week vroeg ik me in een blog af : Hoe lang Langer thuis moet duren. Ik hoopte dat VWS minister Hugo de Jonge mij in deze uitzending van Zembla gerust kon stellen. Helaas bleek dat een ijdele hoop..
Telkens hoor ik hem zeggen dat ‘de zorg anders georganiseerd moet worden’. Maar met oplossingen of hoopgevende plannen komt hij steeds niet.

Eerst worden – zo’n 10 jaar geleden – ca 70.000 medewerkers in de zorg boventallig verklaart. Daarna worden de bejaardenhuizen afgebroken en nu zitten we met dit immense probleem van een tekort aan bedden in verpleeginstellingen en handen aan die bedden. Waarom geven politieke kopstukken nou niet gewoon toe dat dit een hele stomme fout was die z.s.m. hersteld zou moeten worden? Iedereen wist toen al dat er een enorme vergrijzing aan zat te komen dus je kunt dan dingen die krom zijn niet recht blijven praten, toch?

Tot nu toe is elke belofte dat de zorg beter zou worden alleen maar een verslechtering gebleken. Minster de Jonge zijn woorden “zorg dichterbij” zijn bij dit onderwerp (naar mijn mening) absoluut niet op zijn plaats. De zorg is namelijk nog nóóit zo veraf geweest als nu.

De meest extreme zorg die dichterbij is blijkt:
1. Zelfzorg. Dan komt vrij snel
2. Mantelzorg in beeld. Daarna alle vormen van
3. Informele zorg. En pas dáárna – als het eigenlijk al te lang Langer thuis blijkt – wordt eens bekeken of je wel recht hebt op:
4. ZORG. (Althans… alleen als er dan nog geld voor is en mensen voor zijn…)

Ik vond deze uitzending van Zembla énorm aangrijpend en de bijdrage van minister de Jonge behoorlijk slap. Wanneer gaat hij het regelen en pakt hij zijn verantwoordelijkheid? En laat hem ophouden met alles af te schuiven op gemeenten en de regio’s. Die werken namelijk ook gewoon met beleid die door de overheid is bedacht.

Ik krijg zo onderhand een beetje het gevoel dat de overheid burgerparticipatie meer blokkeert dan stimuleert. Dus komop meneer de Jonge, U zit aan de knoppen als het op zorg aan komt. Praat met alle betrokken ervaringsdeskundigen en regel de zorg voor eens en altijd goed!

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X