Let op! Zorgverzekeraars wijzigen vergoedingen 2022

Onder het mom van goede zorg tegen een eerlijk tarief zullen een aantal zorgverzekeraars hun vergoedingen vanuit hun basisverzekering aanpassen met ingang van 1 januari 2022. De klanten van Ohra en CZ hebben hier inmiddels bericht over gekregen. De kans is groot dat ook andere verzekeraars zullen volgen.

Waar gaat het over?

In de brief van de Ohra lezen we dat ze de hoogte van de vergoedingen voor niet-gecontracteerde geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en wijkverpleging (thuiszorg) gaan verlagen naar 75%. Als de zorg wordt geleverd door een gecontracteerde partij, dan blijft de vergoeding 100%.

Wat is het risico?

De mensen die nu GGZ-zorg of wijkverpleging krijgen van een niet-gecontracteerde partij moeten dus vanaf 1 januari 25% van deze kosten uit eigen zak gaan betalen. Check dus op de site van de zorgverzekeraar of jouw zorgverlener op de lijst staat, anders volgt er straks een flinke rekening.

Zorgelijke ontwikkeling

Door deze regel zijn mensen dus niet meer vrij om de zorgverlener te kiezen die ze zelf willen binnen de basisverzekering. De lijst met gecontracteerde partijen is leidend voor de vergoeding. Wij vinden dit zorgelijk. Niet alleen omdat deze partijen een monopolypositie krijgen bij de zorgverzekeraars, maar vooral omdat wij veel berichten ontvangen dat deze organisaties cliëntenstops hebben. Want als de gecontracteerde partijen niet kunnen leveren, dan kun je niet anders dan op zoek gaan naar alternatieven en loop je dus het risico om met hoge kosten geconfronteerd te worden. Een onwenselijk ontwikkeling dus.

Wat te doen?

Als je gebruik maakt van bovengenoemde zorg, check dan de vergoeding op de site van de eigen verzekeraar. Controleer of de zorgverlener op de lijst staat. Als dit niet zo is of als je twijfelt, neem dan contact op met de zorgverzekeraar of stap over naar een andere aanbieder. Wij zullen deze ontwikkeling nauwgezet blijven volgen.

 

 

 

Avatar foto

Ervaringsdeskundige mantelzorger, veranderkundige/organisatieadviseur, moeder en echtgenote. Zorgt al jaren voor moeder en broer. Spreekt en schrijft over vraagstukken in het sociaal domein en mantelzorg. Rode draad is: opsporen, blootleggen, bespreekbaar maken en verbinden. Hiervoor kijkt en luistert ze met een open blik naar alle mensen en zaken die ze tegenkomt. Ze is gedreven om de positie van mantelzorgers te verbeteren en op te komen voor hun belangen. Margreet is tevens bestuurslid van onze stichting, projectleider en de schrijfster van ons MantelzorgManifest.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top