Komt eindelijk die versoepeling van de bezoekregeling van verpleeghuizen?

Als het goed is zal minister Hugo de Jonge vandaag aan het Outbreak Management Team (OMT) advies vragen over het versoepelen van de bezoekregeling van verpleeghuizen. Mantelzorgelijk pleit hier al vanaf begin april voor. Met name de vergeten ‘humane kant’ van de beslissing om de lockdown te handhaven, riep bij ons veel vragen op. Het heeft even geduurd maar na heel veel signalen van mantelzorgers, zorgmedewerkers, bestuurders en zélfs bewoners gaan steeds meer partijen zich nu uitspreken voor een versoepeling van de lockdown in verpleeginstellingen.

Mogelijkheden

De RVS  zet bijvoorbeeld in een advies dat gisteren verscheen:
‘De RVS pleit voor een helder landelijk kader dat ruimte biedt voor een brede afweging van alle relevante onderdelen van kwaliteit van leven. De RVS ziet bijvoorbeeld mogelijkheden voor bestuurders van verpleeghuizen en zorginstellingen om zelf een afweging te maken over het beperkt toelaten van bezoek, in afstemming met hun cliënten, naasten en zorgprofessionals. ‘

Aanbeveling

Maar zij doen ook een belangrijke aanbeveling: Betrek experts uit meer disciplines bij de besluitvorming en maak alle kennis en modellen van het RIVM en het OMT openbaar. In een artikel in de Volkskrant las ik: ‘Er moet een duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen wetenschap enerzijds en politiek beleid anderzijds’, zegt Bussemaker, oud-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet-Rutte II. ‘Die twee zijn nu wel erg door elkaar gaan lopen. Nu lijkt het erop dat het OMT het beleid maakt. En de regering er alleen een stempel op zet.’ Zo mee eens; praat nou eens niet alleen óver maar mét de direct betrokkenen!

Kwaliteit van leven voor laten gaan?

Volgens de landelijke koepel van cliëntenraden (LOC) klinkt onder zijn leden de vraag steeds luider wat erger is: een paar maanden langer leven in volstrekte eenzaamheid of mogelijk korter door een risico op corona? Sinds verpleeghuizen louter zijn bestemd voor mensen met een ernstige problematiek, leven bewoners in zo’n instelling gemiddeld niet langer dan zes tot negen maanden. Het LOC had net als wij aanvankelijk begrip voor het bezoekverbod gedurende de eerste twee weken van de coronacrisis, maar vraagt zich af of de kwaliteit van leven door de verlenging van deze maatregel niet te zeer onder druk komt te staan.

Mantelzorg actie

Maar ook mantelzorgers bedenken ludieke acties om aandacht te vragen voor een versoepeling van de bezoekregeling. Neem de actie van de 82 jarige Wil. Corona rukte haar en haar echtgenoot na bijna zestig jaar huwelijk uit elkaar. Wil heeft geen idee hoe lang ze haar man Nico (83) niet kan zien. Evenals veel andere stellen. En dat pikt ze niet. Dus zit ze uit protest al twee dagen naast de ingang van het verpleeghuis in Best: „Ik heb niks meer te verliezen.”

Te vroeg

Eens moet er toch een versoepeling van de lockdown gaan komen, zou je denken? Toch is niet iedereen het daar nog mee eens. De vereniging van specialisten ouderengeneeskunde (Verenso) vinden het namelijk nog te vroeg om weer bezoek aan verpleeghuizen toe te staan. In een persbericht van 28 april jl. laten zij weten: ‘Hoewel de vereniging de wens deelt om op een toekomstig moment weer bezoek toe te staan, wil Verenso eerst de ervaringen en resultaten van de komende week afwachten. Daar komt bij dat infectiepreventie in het verpleeghuis zeer complex is. Het is dan ook onterecht om aan te nemen dat alleen verpleeghuizen waar geen besmettingen zijn in staat zijn hun hygiënemaatregelen na te leven.’

Komt er nu een versoepeling?

Hoe zeer wij ook hopen dat er versoepeld gaat worden, houden we echt nog even een flinke slag om de arm over een eventuele positieve uitslag. Want juist Verenso is nu nog onderdeel van het Outbreak Management Team, die minister Hugo de Jonge vandaag adviseert. Niet Mantelzorgelijk, mantelzorger Wil,  RVS of LOC. Was het maar zo’n feest, hè?! Wij zouden inmiddels namelijk allemaal wél veel meer voor de menselijke maat gaan en niet enkel kijken naar ‘mogelijke risico’s’. Daar hebben de meeste kwetsbare dierbaren én hun mantelzorgers, na 6 weken elkaar alleen via een beeldbel-app of hoogwerker gezien te hebben, totaal geen boodschap meer aan.

Voor nu rest ons niets anders dan te duimen voor een positieve uitslag. Laten we hopen dat de deuren van verpleeghuizen weer op een kier komen te staan We houden jullie uiteraard op de hoogte.

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Ja laten wij het hopen. Dat het team Verenso aan de tafel zit bij het OMT baart mij zorgen. Ze kijken alleen het bestrijden van het virus maar niet naar het leed wat er schuilt tav hun adviezen.
    We zullen het zien vandaag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top