skip to Main Content

Hulp vragen bij mantelzorg: een goed idee! #mantelcoach

Vorige week sprak ik een mantelzorger die volledig met de handen in het haar zat. ”Ik weet niet meer wat ik nu nog kan doen. Ik verlies het overzicht en ik slaap ’s nachts slecht omdat ik zoveel pieker.”

Nadat de mantelzorger het hele verhaal had verteld, liet ik heel bewust een stilte vallen. (En ja wat deze vrouw allemaal voor haar kiezen krijgt, phoe, is echt heel heftig!)

Een bewuste stilte zodat het verhaal zowel bij mij als bij haar mocht binnenkomen.

Door de hectiek van de dag en haar overlevingsstrategie, gunde ze zichzelf nauwelijks de rust en de stilte waardoor ze al heel snel deze stilte wilde doorbreken door weer te gaan praten.

Nadat er weer een hele woordenstroom en ontlading bij haar had plaatsgevonden, kon ik een mooi bruggetje maken naar een metafoor die ik deze week tijdens een webinar had gehoord.

Raceauto

Als mantelzorger ben je geneigd om te zorgen, te regelen, om alles te doen wat je in je hebt voor je geliefde.

Je staat je leven 100% in volle actie.

Daarbij lijk je op een raceauto die continu op volle snelheid over het circuit scheurt.

Een ervaren autocoureur onderhoudt zijn raceauto heel goed en rijdt tijdens de race de pitstraat in; een klein momentje van rust voor de raceauto voor een bandenwissel of om benzine bijtanken, om daarna weer op volle snelheid verder te kunnen racen, met als doel de race te winnen.

Wanneer neem jij als mantelzorger jouw rust moment en kun jij de pitstraat in om bij te tanken?

In de pitstraat staat een heel team klaar om te zorgen dat de autocoureur maximaal kan presteren tijdens de race.

Zowel een autocoureur als een mantelzorger kunnen de race alleen niet winnen. Daarvoor zijn mensen in de omgeving nodig die zorgen dat alle mogelijkheden worden benut, alle kansen worden gezien, maar ook dat er tijd en ruimte is om bij te tanken.

Mantelzorger:

  • Als jouw team uit te weinig mensen bestaat om de beste mantelzorger te zijn, die jij wil zijn, bekijk en benut dan de mogelijkheden en kansen om je team uit te breiden met extra kanjers die jou/jullie kunnen ondersteunen.
  • Durf om structurele hulp te vragen.

Als je er niet alleen voor staat:

  • Is je draagkracht vele malen groter
  • Heb je meer balans en energie
  • Zit je beter in je vel

Kortom: dan ben jij de beste mantelzorger die jij wil zijn.

Yolande Derix is mantelzorgcoach. Zij begeleidt mantelzorgers in Limburg en Noord-Brabant en is bereikbaar via haar website mantelcoach.nl

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Je vergelijking van een mantelzorger met een raceauto spreekt me aan! Ik ben op zoek naar zo’n specialist voor mijn oma omdat ik terug naar werk moet en voor haar niet kan zorgen. Ik zoek een professional die 100% in volle actie in zijn leven staat want hij is geneigd om te zorgen, te regelen, om alles te doen wat mijn oma nodig heeft. Hopelijk vind ik deze goochelaar wel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X