skip to Main Content

Hoe houd je een succesvolle familievergadering? #tips

Niet alle families zijn even succesvol in het verdelen van mantelzorgtaken. Soms ontstaan er verhitte argumenten over de diagnose van de zorgontvanger. Vaak krijgt de familie meningsverschillen over allerlei onderwerpen. Wat heeft de patiënt nodig? Wie neemt welke taak op zich? En wie heeft vanaf de jeugd de meeste verantwoordelijkheid genomen, en dus het meeste voor de persoon gedaan? Zulke problemen kun je oplossen – met een familievergadering.

Wat is een familievergadering?

Een familievergadering biedt de mogelijkheid om familieleden samen te brengen en een sterk team te vormen. Een band tussen broers en zussen die tijdens, maar ook na de mantelzorg sterk blijft. Hoe kun je een familievergadering houden? Een bijeenkomst die meer betrokkenheid (geen onenigheid) en meer gecoördineerde plannen bevordert? Hier zijn wat ideeën.

1. Stuur iedereen een formele uitnodiging

Familiediscussies over wat een hulpbehoevend familielid nodig heeft zouden niet tijdens willekeurige bijeenkomsten moeten plaatsvinden. En ook niet via telefoongesprekken waarbij de één de informatie aan de ander doorgeeft, en die weer aan de volgende. Er moet een formeel proces zijn, om iedereen bij elkaar te brengen. Een proces dat door iedereen is goedgekeurd. In het algemeen is dat een vergadering die, indien mogelijk, elke drie maanden wordt gehouden en door iedereen persoonlijk wordt bijgewoond. Zo wordt het gevoel gecreëerd dat je samen tot een effectief plan komt – en dat je naar een gemeenschappelijk doel streeft.

2. Betrek ook de afwezigen in het proces

Familieleden die echt aan de zorg willen deelnemen zijn meestal op de eerste vergadering aanwezig. Degenen die niet komen, schitteren door afwezigheid en dat wordt hen vaak (en terecht) verweten. Toch zou dit niet lang het onderwerp van gesprek moeten zijn. Degene die de vergadering heeft georganiseerd, kan deze drie dingen (of een variatie daarop) zeggen om de rest te laten weten dat dit een serieuze zaak is.

“Het feit dat je hier bent laat zien dat je om -pappa/mamma/broer/zus enz.- geeft, en dat je ook om onze familie geeft. Dank daarvoor.”

“Laten we elkaar de komende maanden met respect en vriendelijkheid behandelen. Op die manier heeft onze dierbare een beter leven (zonder geruzie aan te moeten horen). Als dat ons lukt, hebben we meteen een idee van hoe sterk we samen als familie zijn, ook in de toekomst.”

“Iedereen hier wordt verondersteld op de een of andere manier aan de zorg bij te dragen. Die bijdragen zullen waarschijnlijk niet allemaal even gelijkwaardig zijn en kunnen in de loop van de tijd ook veranderen. Het zou fijn zijn als iedereen elke bijdrage, ongeacht hoe groot of klein, kan respecteren en waarderen.”

3. Probeer het eens te worden, maar respecteer meningsverschillen

Probeer tot een consensus te komen, maar tolereer tegelijkertijd eerlijke meningsverschillen. Sommige familieleden hebben de neiging om de beperkingen en behoeftes van hun dierbare te minimaliseren, terwijl anderen die juist kunnen overdrijven. Dit kan gemakkelijk tot een onoplosbare situatie tussen twee of meer broers en/of zussen leiden.

4. Deel informatie en actieplannen

Om iedereen op de hoogte te houden van de medische situatie kun je de notities van dokters, rapporten van fysiotherapie, samenvattingen van ziekenhuisopnames enz. scannen en naar alle familieleden e-mailen. Vaak is dit voldoende om alle neuzen in dezelfde richting te laten wijzen. Zo niet, wees dan geduldig. Na verloop van tijd is er er helaas steeds meer en duidelijker bewijs van achteruitgang. Na verloop van tijd kunnen de andere familieleden daar niet meer omheen.

5. Schep ruimte voor veranderingen

Je kunt de actieplannen regelmatig bekijken en zo nodig herzien. Als het bekend is wat voor crisis er aan de gang is, kunnen de participerende familieleden gecoördineerde plannen opstellen – letterlijk werk in uitvoering dus – om hun dierbare zo goed mogelijk te ondersteunen. Je kunt tijdens elke vergadering aan ieder familielid vragen wat hij of zij op dat moment wil en kan bijdragen. Dan kunnen de verschillende taken dienovereenkomstig verdeeld worden. Het is goed om dit iedere keer opnieuw te doen, omdat de omstandigheden nu eenmaal voortdurend veranderen. Zowel voor de mantelzorgers als voor de zorgontvanger.

Familievergaderingen verlopen zelden perfect, maar het zijn persoonlijke investeringen van tijd, energie en wederzijds respect. Die betalen zich terug in betere zorg en een hechtere band tussen mantelzorgers die elkaar beter begrijpen. Nu en in de toekomst.

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X