Goed Om Te Weten UA

Goed om te weten: Hoe geef je op de juiste manier een Parkinson-medicijn? #tip #handig #lekker

In onze zomerrubriek ‘Goed om te weten’ delen we praktische kennis over zorg en mantelzorg. Of je nu aan het bed of aan het strand bent, we hopen dat je er veel aan hebt! En vergeet niet: delen is fijn.

Zorg je voor een dierbare met Parkinson? Dan is dit belangrijk om te weten! Realiseer je dat je de medicatie tegen Parkinson nooit met pap of vla mag geven! Eiwitten verminderen namelijk in zeer sterke mate de werking van deze medicijnen.

Dat is één van de aanbevelingen uit de nieuwe richtlijn ‘Verpleegkundige zorg bij de Ziekte van Parkinson’ van de Nederlandse Werkgroep Parkinsonverpleegkundigen (NWP, een werkgroep binnen V&VN) en ParkinsonNet. Appelmoes of een andere vruchtenmoes is een goed alternatief, lichten deskundigen in het blad Nursing toe.

‘Zeker omdat bij Parkinson vaak slikklachten voorkomen. Daarom is vaak een dikkere substantie nodig om de medicijnen te kunnen doorslikken.’ Ook zure drankjes zoals sinaasappelsap zorgen ervoor dat de medicatie sneller in de dunne darm komt en de opname van medicijnen verbetert. Ook wordt aanbevolen de medicatie op vaste tijdstippen in te nemen. Altijd een half uur vóór of een uur na de maaltijd en verder op vaste tijdstippen van de dag. Dit is om de fluctuaties in de dopaminespiegel gedurende de dag op te vangen.

Kortom: pap en vla: nee! Appelmoes en sinaasappelsap: ja!

Meer informatie hierover vind je op de website van nursing.nl.

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X