Gemeente voor de rechter

Kwart voor zeven, na een doorwaakte nacht (mijn kleuter had groeipijn) stommel ik naar beneden. Krant en koffie. Op de voorpagina van de Volkskrant staat een bericht dat me eigenlijk niet verrast:

Bejaard echtpaar spant rechtszaak aan tegen gemeente vanwege afschaffen huishoudhulp.

Geholpen door koepelorganisatie ieder(in) en hun eigen dochter hebben twee hoogbejaarden in Noord Nederland ervoor gekozen om naar de rechter te gaan. Ze wonen in een gemeente, die meer dan andere plaatsen gaat bezuinigen op de huishoudelijke hulp voor mensen. Juist doordat deze mensen 7 uur per week huishoudelijke hulp kregen, die ze niet zelf hoefden te betalen, konden ze zelfstandig blijven wonen. Zij het met moeite.

Kan de dochter die huishoudelijke taken dan niet overnemen? Een uurtje afwassen, boodschappen doen en een dweiltje over de keukenvloer, hoe moeilijk kan het zijn?

Nee, dat kan ze niet. De dochter woont een flink stuk verderop. Ze komt heel vaak langs, om allerlei soorten thuishulp te geven. (En die krijgt ze deels ook vergoed, want ze werkt in de thuiszorg. En de vele uren die ze bij haar ouders werkt, kan ze niet bij andere mensen werken. Kortom, ze heeft dat inkomen hard nodig.) Daarnaast geeft de dochter alle mantelzorg aan haar ouders. Ze is enig kind, het is nodig, natúúrlijk helpt ze haar ouders. Niet alleen met administratie, maar met alles, ook de verzorging van haar incontinente moeder. Maar het huishouden van haar ouders draaien, naast alle verdere taken, dat lukt haar niet.

OldCoupleHoldingHands-300x216Zeven uur huishoudhulp per week, dat is een stevig bedrag. Dat kunnen de meesten gepensioneerden niet zomaar betalen. En nu die hulp wegvalt, is het waarschijnlijk snel gedaan met het zelfstandig wonen. Alleen daarom al is het goed dat hier een rechter naar gaat kijken.

Maar er is een tweede reden, die ik nog belangrijker vind. De ene gemeente maakt in het verstrekken van zorg heel andere keuzes dan de andere. Juist in plaatsen waar veel arme mensen wonen, is de gemeente vaak krap bij kas en vallen de bezuinigingen veel hoger uit. Dat is niet eerlijk. Sterker nog, het is met twee maten meten.

Bij het betalen van je afval-belasting is het ook zo ongelijk geregeld. In sommige gemeentes betaal je dubbel zo veel voor het ophalen van je vuilnis dan in andere. Dat is het gevolg van gemeentepolitiek, elke plaats maakt zijn eigen keuzes, Maar als het om zorg gaat, vind ik dat dat niet kan. Alle inwoners van Nederland hebben recht op dezelfde voorwaarden. Vandaar dat ik hoop op een uitspraak van de rechter, waarin die hetzelfde vastlegt: alle mensen zijn gelijk, ook als het gaat om de invoering van de WMO.

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top