
Wij ondernemen tegen eenzaamheid onder mantelzorgers!
Als mantelzorg een groot deel van de persoonlijke tijd en energie opslokt, dreigt een sociaal isolement. De ervaring is dat mantelzorgers als eerste hun eigen persoonlijk leven opgeven zodat zij wel kunnen blijven zorgen voor hun dierbare. Het effect hiervan is dat langzamerhand het sociaal netwerk van een mantelzorger verdwijnt. Hierdoor hebben zij steeds minder contact met anderen en komen ze in een isolement terecht. Hun wereld wordt steeds kleiner en de opgave wordt gevoelsmatig steeds groter. Het ontbreken van persoonlijke contacten en ontspanning leidt tot grote gevoelens van eenzaamheid.
Cijfers
Recente en eenduidige cijfers over eenzaamheid onder mantelzorgers zijn niet beschikbaar. Wel is het tijdens de coronacrisis pijnlijk duidelijk geworden hóe eenzaam mantelzorgers zich vaak voelen. Verder laten verschillende bronnen de afgelopen jaren zien dat eenzaamheid onder mantelzorgers groter is dan onder de gemiddelde Nederlander:
- 43% van de langdurig zorgende mantelzorgers voelt zich eenzaam ten opzichte van het landelijke percentage van 10%;
- Mantelzorgers van mensen met dementie zijn bijna 2 x zo vaak eenzaam in vergelijking met de doorsnee Nederlander.
- Aan onze hulplijnen vangen wij steeds meer signalen over eenzaamheid onder mantelzorgers.
Sociale activiteiten
Waar bij andere groepen het gevoel van eenzaamheid vaak tegengegaan wordt door sociale activiteiten, hoeft daar bij mantelzorgers niet persé – of zelfs vaak liever niet – de focus op te liggen. Tijd is vaak een groot probleem voor mantelzorgers. Zeker als zij naast de zorg voor een dierbare ook nog werken en een gezin hebben. Daarom gaan steeds meer mantelzorgers online op zoek naar contact met lotgenoten. Dat kun je gewoon vanuit huis doen, op een tijdstip dat jou uitkomt.
Aanpak
Wij vinden een volwaardige rol en positie van mantelzorgers essentieel. Wij denken dat ons expertisecentrum een belangrijke schakel is in het tegengaan van de eenzaamheid van mantelzorgers en het realiseren van bottom-up input voor het verbeteren en/of aanpassen van beleid. Belangrijk is dat mantelzorgers mee kunnen blijven doen in de samenleving en als volwaardig gezien worden. Daar schreven wij een tijdje terug een prachtig plan voor. Een plan om mantelzorgers in Nederland te helpen om uit hun sociale isolement te komen.
Ondernemen tegen eenzaamheid
Zoals jullie weten is dit plan van Stichting Mantelzorgelijk door KPN Mooiste Contact Fonds en het Oranjefonds uitgekozen om – samen met 17 andere hele mooie initiatieven – mee te doen aan een 3-jarig traject om te ondernemen tegen eenzaamheid. Een kans die wij met beide handen aanpakken. Eenzaamheid onder mantelzorgers is namelijk een steeds groter wordend probleem en daar moet simpelweg iets tegen ondernomen worden.
Een superdrukke, spannende en interessante tijd breekt voor Margreet en mij aan. Het eerste kennismakingsweekend met de overige deelnemers en de mensen van het Oranje Fonds en KPN MCF heeft inmiddels plaatsgevonden en wij kunnen jullie verzekeren dat er mooie dingen gaan gebeuren. Wij houden jullie de komende tijd uiteraard op de hoogte van alle ontwikkelingen.
Dit bericht heeft 0 reacties