skip to Main Content
Dat Ene Moeilijke Gesprek Over Doodgaan En Uitvaart

Dat ene moeilijke gesprek over doodgaan en uitvaart

De meeste mensen wachten tot het laatste moment om dat ene moeilijke gesprek over doodgaan en de uitvaart met elkaar te voeren. Zoals acht jaar geleden bij ons in het gezin toen mijn moeder vrij plotseling ernstig ziek werd. Op het moment dat echt tot ons doordrong dat het einde al nabij was, waren we niet verder gekomen dan haar wens om gecremeerd te worden. Voor de rest hebben we het zelf bedacht met hulp van Anne Wieb Wijnsma van De Uitvaart makelaar. Aan mijn vader hadden we destijds op dat vlak eigenlijk niets meer. Hij was al heel vergeetachtig en was behoorlijk in shock door het plotselinge overlijden van mijn moeder.

Acht jaar later hetzelfde verhaal

Eind februari dit jaar stonden we voor mijn vaders overlijden en wederom moesten we het – met hulp van Anne Wieb – opnieuw zelf bedenken. Door mijn vader’s Alzheimer konden we het gesprek met hem vooraf ook niet goed meer voeren. Het ergste vind ik dat we nooit zullen weten of mijn ouders zelf blij geweest zouden zijn met de door ons bedachte afscheidsceremonies. Het was voor ons in beide gevallen puur giswerk. Daardoor heb ik me achteraf best vaak afgevraagd waarom we een gesprek over doodgaan en de uitvaart eigenlijk nooit eerder zijn aangegaan. Maar ja, hoe begin je zo’n gesprek als er eigenlijk niet echt een aanleiding voor is? Best lastig toch? Toch vind ik het heel belangrijk om dit onderwerp bij jullie aan te kaarten.

Stel het gesprek niet uit

Mijn belangrijkste advies na mijn eigen ervaringen: stel zo’n gesprek niet uit! Zorg dat je weet wat de wensen van je dierbaren zijn. Het niet weten zorgt voor extra belasting voor de nabestaanden in een toch al emotionele en chaotische periode rondom overlijden. Hoe eerder je hier dus met elkaar over begint te praten, hoe makkelijker het is. Echt waar. Eén van de voordelen van een gesprek over de dood, zonder dat iemand bijvoorbeeld ziek is, is dat een gesprek ontspannen gevoerd kan worden. Je kunt samen vrijuit praten omdat er toch nog niemand doodgaat. Hierdoor krijg je uiteindelijk hele waardevolle gesprekken.

Maak het niet te beladen

Maak het niet te moeilijk tijdens zo’n gesprek. Begin een gesprek niet vanuit de dood, maar juist vanuit het leven. Vraag bijvoorbeeld: hoe zou jij willen worden herinnerd als je er niet meer bent? Welke muziek zou jij tijdens de begrafenis willen horen. Of: welke muziek zou je juist absoluut nooit willen horen. Welke familie, vrienden en relaties zou je bij je uitvaart willen hebben. Maar natuurlijk ook belangrijk: cremeren of begraven? Zorg vooral dat het gesprek niet te beladen wordt. Hou het vooral luchtig en open.

Wensenlijst

Vinden jullie zo’n open gesprek lastig? Weet dan dat je dit gesprek in wezen maar één keer hoeft te voeren en dat het achteraf heel fijn is als je op de hoogte bent over wat je dierbare precies zou willen. Misschien vind je het handig om gezamenlijk een speciale wensenlijst in te vullen. In wezen is dit een lijst met persoonlijke wensen voor en na het overlijden. Denk dan aan laatste verzorging en opbaring, uitvaartkist, rouwbezoek, bloemen, rouwkaarten, muziek en sprekers, condoleance, bij crematie de bestemming van de as, bij begraven soort graf en begraafplaats. En er is ook ruimte voor aanvullende informatie voor de nabestaanden zoals bijvoorbeeld het polisnummer van de uitvaartverzekering of informatie over een donorcodicil.

Wat doe je met het wensenformulier na het invullen?

Het invullen van het formulier is eenvoudig. Je wordt met een aantal handige vragen aan het denken gezet over de mogelijkheden en de opties die je hebt wat betreft de invulling van het afscheid. Na het invullen van de wensenlijst bewaar je het op een handige plek. Het is wellicht verstandig om meerdere familieleden te informeren over het bestaan van het ingevulde formulier. Zo weet iedereen waar de benodigde informatie gevonden kan worden wanneer het overlijden daar is en kunnen er achteraf onderling nooit discussies ontstaan.

Foto’s: deuitvaartmakelaar.nl

 

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Ik voel mee met deze artikel. Afgelopen maanden hadden wij het ook zwaar door het overleden van een oom en mijn schoonvader door corona. Het is zeker geen makkelijk onderwerp om te bespreken. Ik vind het prima dat je jouw ervaringen deelde, zodat anderen eruit kunnen leren. Sowieso heb ik wel iets eruit geleerd. Dank je daarvoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X