Balans tussen werk en zorg is super belangrijk!

Er komen in Nederland steeds meer mantelzorgers. Vanzelfsprekend zitten daar ook werkende mantelzorgers bij. Over deze groep mantelzorgers gaat dit blog. Omdat ik als geen ander weet hóe uitdagend het vinden van een balans tussen werk, persoonlijke verplichtingen en zorgtaken kan zijn.

Wanneer mensen werken en ook nog mantelzorg verlenen aan een familielid of geliefde, kan dit een enorme druk leggen op hun tijd en energie. Het is begrijpelijk dat zij zich geconfronteerd zien met een dilemma: als zij minder zouden werken om meer tijd te hebben voor mantelzorg, zouden zij moeite kunnen hebben om financieel rond te komen; anderzijds, als zij geen mantelzorg zouden verlenen, zouden hun dierbaren niet de zorg krijgen die zij nodig hebben. Eerlijk? Ik lag er soms wakker van!

Een goede oplossing voor dit dilemma zou kunnen zijn dat werkgevers flexibele werktijden of de mogelijkheid tot thuiswerken aanbieden om werknemers te helpen de balans te vinden tussen werk en mantelzorg. Dat is nu nog steeds niet bij elke werkgever op orde, helaas, Daarnaast zouden overheid en bedrijven in de nabije toekomst programma’s kunnen opzetten die financiële steun bieden aan mensen die mantelzorg verlenen, om zo de financiële druk te verlichten. Het is cruciaal dat er meer bewustwording en steun komt voor mantelzorgers, aangezien zij een essentiële rol vervullen in de zorg voor hun dierbaren. En niet alleen werknemers worden op deze manier ondersteund, ook de ZZP-er en de kleine ondernemer zou hierbij gebaad zijn.

Al met al is het belangrijk dat er gezocht wordt naar creatieve oplossingen om deze groep mantelzorgers te helpen tijd vrij te maken voor mantelzorg, zonder dat zij hierdoor financieel in de problemen komen. Door samen te werken en begrip te tonen voor de uitdagingen van mantelzorg, kunnen we een betere balans vinden tussen werk en zorgtaken voor allen.

Wat kunnen mantelzorgers zelf doen:

Het vinden van een balans tussen het werken van 40 uur en het verlenen van mantelzorg kan een uitdaging zijn, maar het is zeker mogelijk. Hier zijn een paar tips om die balans te vinden en te behouden:

  1. Flexibel werken: Bespreek met je werkgever of het mogelijk is om flexibele werkuren te hebben of om vanuit huis te werken. Dit kan helpen om de mantelzorgtaken beter te kunnen combineren met je werk.

 

  1. Hulp inschakelen: Zoek naar professionele hulp of ondersteuning in de vorm van een mantelzorgverlener of thuiszorg om taken te kunnen verdelen.

 

  1. Maak een strakke planning: Plan je taken heel zorgvuldig in, zodat je zowel je werkverplichtingen en mantelzorgtaken kunt nakomen maar ook waakt over eigen tijd voor ontspanning. Een lastige maar als je over iets in het leven de baas kunt zijn, dan is het echt je eigen agenda!

 

  1. Stel grenzen: Wees realistisch over wat je kunt doen en stel grenzen voor jezelf. Het is belangrijk om te leren wanneer je hulp nodig hebt en om die hulp ook te accepteren. Maar grenzen stellen geldt ook voor bepaalde zorgtaken. Geef aan waar je echt moeite mee hebt. Elk mens heeft namelijk zo zijn of haar grenzen. Mijn grens stopte bij medische handelingen. No way dat ik die op me nam!

 

  1. Neem tijd voor jezelf: Zorg ervoor dat je ook tijd neemt voor jezelf om op te laden. Dit kan helpen om stress te verminderen en je energie op peil te houden. Ga dus naar de sportschool, die yoga-, schilderles of naar de film met vrienden. Dat heb je nodig om overeind te blijven!

 

  1. Communiceer: Blijf communiceren met je werkgever, collega’s, familieleden, vrienden en de persoon voor wie je mantelzorg verleent. Door open en eerlijk te zijn over je situatie, kunnen anderen begrip tonen en je ondersteunen waar nodig.

Het vinden van een balans tussen werk en mantelzorg is dus echt geen gemakkelijke taak, maar met de juiste aanpak en ondersteuning is het zeker mogelijk. Het is daarbij echt belangrijk om realistisch te blijven over je capaciteiten en om hulp te zoeken wanneer dat nodig is. En bij vragen kun je altijd bij Mantelzorgelijk terecht. Onthou dat maar!

 

De Redactie van Mantelzorgelijk helpt mantelzorgers op elk mogelijk vlak. Wat kunnen we voor jou betekenen? Mail naar contact@mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top