skip to Main Content

Als de berg niet tot Mohammed komt…

Mijn vriendin Christine heeft mijn uitnodiging, om samen koffie te drinken in het café op de hoek, al een aantal malen afgeslagen. Haar man John was ernstig ziek en ze wilde thuisblijven voor het geval hij iets nodig had. Ondanks dat ze particuliere thuiszorg hadden ingehuurd voor een aantal uur per week, hij voornamelijk in bed lag en vrijwel de hele dag sliep, was Christine toch aan huis gebonden.

Haar goedbedoelende vrienden smeekten haar om af en toe even pauze te nemen, maar spraken tegen dovemansoren omdat ze vastbesloten was er te zijn voor haar man. Verhalen over de stress van de mantelzorg en serieuze gesprekken over zelfzorg werden aangehoord en vervolgens beleefd afgewezen.

Toch slaapt hij het grootste deel van de tijd’, merkte een vriend op. Het kwartje viel, we wisten wat we moesten doen. Als Christine het huis niet wil verlaten, dan komen wij gewoon naar haar toe!

Ik kreeg haar adresboek te pakken en begon afspraken te boeken. Twee vrienden konden één keer per week komen om samen een film te kijken en beloofden om popcorn mee te nemen. Andere vrienden kwamen elke week een keertje langs om wat te drinken en te kletsen. Een andere vriendin zei dat ze af en toe bij Christine zou komen koken, zodat ze samen konden eten. In een winkel vond ik een doosje met instructies en materiaal om je nagels op bijzondere manieren te lakken, en dus gaven Christine en ik elkaar een paar keer een manicure.

Vrienden en kennissen die Chris en John goed kenden, boekten bepaalde tijden om langs te komen en omdat er geen echte tijdsbeperkingen waren voelde niemand zich gestrest of gedwongen. Door de activiteiten uit te spreiden werd de last voor Christine verlicht. Voor haar, als mantelzorger, werd gezorgd, zonder dat ze haar huis uit hoefde. Natuurlijk is elke situatie anders, en is dit concept voor andere mensen jammer genoeg vaak onmogelijk. Het is natuurlijk ook geen ideale situatie, maar een goed compromis voor een tijdje!

Avatar

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X