skip to Main Content
Allround Ondersteuning Bij Kanker – In één Ziekenhuis Is Dat Nu Standaard

Allround ondersteuning bij kanker – in één ziekenhuis is dat nu standaard

Als jij of je naaste de diagnose ‘kanker’ krijgt, staat jullie wereld op zijn kop. Waar vind je hulp? Natuurlijk stippelt het ziekenhuis een behandeltraject voor je uit. De huisarts blijft (in meer of mindere mate) betrokken. En als je dat wilt, krijg je ook andere hulp aangeboden – er bestaan bijvoorbeeld praatgroepen voor patiënten en hun mantelzorgers. Maar wat past bij jou? Wat heb je nodig? En hoe voorkom je dat je door de bomen het bos niet meer ziet? Eén ziekenhuis in Nederland biedt nu allround ondersteuning aan.

Begeleiding bij niet-medische zaken

In het Zaans Medisch Centrum krijgt sinds kort iedereen met de diagnose kanker standaard een begeleider voor niet-medische zaken. Het ziekenhuis heeft twaalf verpleegkundigen laten opleiden tot ‘ondersteuningsconsulent’. Deze mensen zijn een vast aanspreekpunt voor patiënten en hun familie en mantelzorgers – vanaf het allereerste moment. De consulenten begeleiden je door het hele behandeltraject.

Wat doet een ondersteuningsconsulent?

De ondersteuningsconsulenten praten bijvoorbeeld met je over de invloed van de ziekte én de behandelingen op je dagelijks leven. Ze geven persoonlijk advies en helpen bij doorverwijzingen naar andere hulpverleners, bijvoorbeeld een voedingsadviseur, een psycholoog of een huidtherapeut.

Stichting OOK

Het Zaans Medisch Centrum heeft zijn ondersteuningsconsulenten te danken aan Stichting OOK – een stichting die zich inzet voor optimale ondersteuning van mensen met kanker. Anne-Marie Bart, die voor de stichting werkt, is heel blij met deze stap. Ze vertelt: “Dit is uniek. Steeds meer ziekenhuizen zijn geïnteresseerd in werken met een ondersteuningsconsulent, maar starten meestal met een beperkte groep patiënten. Door niet-medische zorg standaard aan te bieden aan alle mensen met kanker, toont het Zaans Medisch Centrum lef en nemen zij verantwoordelijkheid.”

Wij hopen op navolging!

Mantelzorgelijk is heel benieuwd naar de eerste ervaringen van patiënten en mantelzorgers met de consulenten. Het lijkt ons een prima aanbod – en als het werkt, hopen we dat het snel wordt overgenomen door andere ziekenhuizen. Als je een ingrijpende ziekte als kanker krijgt, verandert je leven immers op zo veel manieren – dan is het goed als iemand je het hele aanbod van diensten en ondersteuning kan laten zien.

Wil je meer lezen over omgaan met kanker?

In dit artikel gaat het om het effect van kanker op familie, vrienden en mantelzorgers – en vind je tips om met de ziekte om te gaan.

In dit artikel lees je wat de diagnose kanker met je relatie doet – en vind je een aantal adviezen om er samen mee om te gaan.

 

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
Back To Top
X